Zirvede gerilim sürüyor
 
Sezer ve Erdoğan'ın katıldığı Denizkurdu 2007 sona erdi. Tatbikatta ilginç olaylar yaşandı.

Dün en son şehit cenazesinde bir araya gelen devletin zirvesi bugün de Denizkurdu 2007 tatbikatı için sancak gemisi Kemalreis Fırkateyn’inde buluştu. Liderlerin iki gündür bir arada olmasına rağmen Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile Başbakan Tayyip Erdoğan arasındaki soğuk rüzgârların esmeye devam ettiği görüldü. Liderleri dün ilk olarak Efes 2007 Kara tatbikatı bir araya getirmişti.

Zirvede gerilim sürüyorYUNAN TACİZİNDEN UZAKTA

Tatbikatın bugünkü bölümünde Başbakan Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Genelkurmay Başkanı Büyükanıt ve kuvvet komutanları ile beraber Meltem Hücumbotu, Amasra mayın avlama gemisi ve Gemlik Fırkateyni’ni sabah saatlerinde ziyaret ederek yeteneklerini izlediler. Erdoğan ve komutanlar sabah saat 10: 45’te Amasra mayın avlama gemisinde bir mayının yerinin tespit edilmesi ve imhasına tanık oldular. 
Dün Efes Tatbikatı'nda hiç konuşmayan Cumhurbaşkanı ve Başbakan suskunluklarını bugün de sürdürdü.

BAŞBAKAN GENESİS’İ İNCELEDİ

Başbakan Erdoğan ve komutanlar Gemlik Fırkateyninde HAVELSAN sorumluğunda geliştirilen, “Gemi Entegre Savaş İdare Sistemi GENESİS” hakkında bilgi aldılar. Gemlik’e takılan sistemin yetenekleri tatbikat sırasında 2 F-16 savaş uçağının da rol almasıyla başbakan ve komutanlara gösterildi. Başbakan Erdoğan, Bakan Gönül, Genelkurmay Başkanı Büyükanıt ve kuvvet komutanları daha sonra Amasra mayın avlama gemisi ile tatbikatın sancak gemisi Kemalreis Fırkateyn’ine çıktı. Tatbikat nedeniyle başbakan Erdoğan ve Bakan Gönül’ün denizci montu ve bindikleri geminin şapkasını taktığı, Genelkurmay Başkanı Büyükanıt’ın ise Bahriye üniforması giydiği görüldü.

SEZER HELİKOPTERLE GELDİ

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ise İzmir’den helikopter ile yola çıkarak saat 11:26’da Kemalreis Fırkateyn’ine indi. Sezer’i inişinde Orgeneral Büyükanıt ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu karşıladı. Sezer, tatbikatı izlemek üzere hazırlanan güvertede Başbakan Erdoğan ve diğer yetkililerle tokalaştı. Sezer ile Erdoğan tatbikat boyunca birbirleriyle konuşmazken Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın neşeli olduğu ve hem Sezer hem de kuvvet komutanlarıyla sık sık konuştuğu gözlendi.

HEM İKMAL HEM ATIŞ YAPILDI

Donanma Harekat Başkanı kurmay albay Tayfun Atılır’ın verdiği brifinginin ardından tatbikat başladı. Tatbikatta sırasıyla aynı anda seyir halindeyken yarbay Kudret Güngör akaryakıt gemisinden Sancak gemisi Kemalreis ve Salihreis’e yakıt ikmali yapıldı. Bu sırada Göksu Fırkateyni Kemalreis’ten Gökova Fırkateyni ise Salihreis’ten denizde ikmal posta çantası aldılar. İkmal süresince ve posta çantası eğitimi sırasında Kudret Güngör akaryakıt gemisi güvertesinde bulunan Donanma bandosu Sezer’in önünde konser verdi. Aynı anda beş geminin seyir halinde gerçekleştirdiği bu aktiviteler yerli ve yabancı gözlemciler tarafından beğeniyle izlendi.

HEDEF VURULDU GEMİ BATMADI

Tatbikatın son aşamasında bir Seahawk Helikopteri önceden hazırlanan 19 metre uzunluğundaki kullanım dışı bırakılmış hedef gemisini Hellfire Güdümlü füzesiyle 6,5 km mesafeden başarıyla vurdu. Tatbikatı izleyenler hedefin vurulmasını alkışlayarak kutladılar. Geminin yakına gidildiğinde ise geminin batmadığı ancak füzenin gemi üzerindeki hedef tahtasını paramparça ettiği anlaşıldı.

ÖNCE YEMEK SONRA TÖREN GEÇİŞİ

Kemalreis Fırkateyninde yenen öğle yemeğinde gözlemcilere Bahriyeli balık (levrek ), Salata, balık çorbası, zeytinyağlı enginar ve kalyon helva ikram edildi. Yemeğin ardından şimdi Cumhurbaşkanı Sezer köprü üstüne çıktı ve tatbikatın sona erişini simgeleyen donanma unsurları tören geçişini kabul etti..

9 ÜLKE GÖZLEMCİ GÖNDERDİ

14 Mayıs’ta başlayan tatbikatın birinci safhası ve 18 Mayıs’ta başlayan ikinci safhasında Türk savaş gemileri Marmara Deniziyle Ege ve Doğu Akdeniz’in uluslararası sularında savaş harekât yeteneklerini sergilemişti. Tatbikata Tunus, Ürdün, İngiltere, İran, Ukrayna, Şili, Macaristan, Japonya ve Rusya Federasyonu gözlemci gönderdi. Bu ülkelerin gözlemcileri tatbikatı Salihreis fırkateyninden izledi. Tatbikat sonunda Genelkurmay Başkanı Büyükanıt günün anısına Cumhurbaşkanı Sezer’e bir plaket verdi. Tatbikat sona erince Sezer helikopterle Kemalresi Fırkateyn’inden ayrıldı.

Kaynak: Özgür EKŞİ/ İZMİR

Alıntı: HÜRRİYET Gazetesi

Editör: TE Bilişim