Denizci Öğrenciler Derneği tarafından düzenlenen 13.Ulusal Denizkızı Kongresi 12 Nisan Perşembe günü gerçekleşen açılış İMEAK Deniz Ticaret Odası ve TOTAL Lubmarine ana sponsorluğunda, WISTA Türkiye, İDÇ Denizcilik, Metal Gemi Kiralama, Gemi Mühendisleri Odası ve Türk Loydu’nun destekleri ile İstanbul Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin dönem başkanlığında başladı.

Açılış konuşmalarına Denizci Öğrenciler Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Haliloğlu’nun konuşmasıyla başlandı. Ardından Denizci Öğrenciler Derneği Kurucu Başkanı Başar Beyazoğlu gerçekleşmesi planlanan 2.Uluslararası Denizkızı Kongresi’nin 2013 Eylül ayı içerisinde gerçekleşmesini planladıklarından bahsederek katılımcılara bu konu hakkında bilgi verdi. 

Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Kamil SAĞ, Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Emrah ERGİNER, İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç.Dr İsmail Hakkı HELVACIOĞLU, Plymouth Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Andrew Eccleston ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürü Dr. Özkan POYRAZ açılış konuşmaları ile öğrencilere gerçekleşen bu akademik kongrede başarılar diledi.

Başarı dileklerin ardından Uzmar Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Beybaba Altay Altuğ kürsüye çıktı. Yaptığı içten konuşmayla öğrencilere nasihatlerde bulunan Altuğ, konuşmasının ardından dünyanın çeşitli yörelerinin müziklerini mızıka ile çalarak öğrencilere ufak bir dinletide bulundu.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürü Dr. Özkan POYRAZ’IN semineri ile 13.Ulusal Denizkızı Kongresi akademik çalışmalarına başladı. Dr. Özkan Poyraz STCW 2010 Manila Değişiklikleri hakkında öğrencilere bilgi verdi. Değişen hizmet ve staj süreleri hakkında bilgi verdi. Gemiadamları Online Sınav Sistemini katılımcılara tanıtan Dr. Özkan Poyraz öğrencilerden gelen soruları yanıtlayarak semineri tamamladı.

Deniz Ekonomi Uzmanı Harun Şişmanyazıcı “BROKERING/CHARTERING semineri ile mesleğin öğrencilere tanıtımını yapıp, sektördeki durumundan bahsetti. Brokerliğe ilgisi olan öğrencilerin sorularını yanıtlayan Harun Şişmanyazıcı günün son seminerini tamamladı.

Kongrenin 2.günü Özgür Bayav ve Bülent Bilirgen deniz ticaretinde gelişen yağlama ihtiyaçları ve Total Lubmarine olarak bu konuda çözümlerin hakkında gerçekleşen seminer ile başladı. Total, hem düşük sülfür oranına hem de yüksek sülfür oranına sahip özellikli makinelerde kullanılmak üzere geliştirmiş olduğu Talusia Üniversal yağı hakkında kongreye katılımcıları bilgilendirdi. 

Öğleden önce gerçekleşen 2.seminer olan Deniz Ticaretindeki Gelişmelere iki oturum halinde Gerçekleştirildi. Seminerin ilk oturumunda İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh ve Genel Sekreter Halil Hatipoğlu öğrencilere bilgi verdi. Öğleden sonra ki seminerin ikinci oturumunda Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Bülent Sönmez konuşmacı olarak yer aldı.

Bu seminerin ardından Suntay Denizcilik’in sahibi Hakan Suntay Yelkencilik konulu bir seminer düzenledi. Seminerde yelkenin kültürü ve nasıl yapıldığı üzerinde duran Suntay, öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Denizde Güvenlik konulu seminer Piri Reis Üniversitesi ve Galatasaray Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Nazmi Çeşmeci tarafından yanında iki öğrencisiyle birlikte gerçekleşti. Emniyet kültürü üzerine gerçekleşen seminerden sonra öğrenciler ve katılımcılar birçok soru yönelttiler.

Deniz Kazaları ve Yorgunluk Yönetimi adlı seminer Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nden VTS Operatörü Uğur Karabay tarafından düzenlendi.  Seminerde tarihteki kazalardan örnek veren Uğur Karabay, kazaların oluş sebeplerini öğrencilere ve katılımcılara anlattı.

Kongrenin üçüncü gününde Gemi İnşaa ve Onarım seminerinde Gemi İnşaa Mühendisi Osman Kaya Turan ekonomik krizin gemi inşa ve onarıma etkisi ve sektörün bu sıkıntıları aşmak için aldığı tedbirlerden bahsetti.

Deniz Hukuku ve Gemi Finansı semineri Deniz Ticaret Enstitüsü Müdürü Oğuzhan Üçok tarafından gerçekleştirildi.

Forwerderlik seminerine Catoni Denizcilik İzmir Şubesi’nden Kazım Şar ve Gökay Sezer konuşmacı olarak katıldı. Seminerde forwarder firmaların son yıllardaki artışından ve armatörlerin navlun politikalarından bahsettiler. 

Kongrenin son gününde gerçekleştirilen kapanış çalıştayında üç gün boyunca öğrencilerin katılımıyla gerçekleşen Ekonomi ve Kriz Yönetimi, Eğitim, Deniz Ticaretinin Ekolojiye Etkileri, Denizde Güvenlik, Proje, Liman, Açık Deniz Yapıları, Enerji çalıştaylarının sonuçlarının okunmasıyla kapanış başladı. Ardından katılımcı okul öğrencilerinin temsilcilerine plaket ve katılım belgeleri verildi.  

Editör: TE Bilişim