Akdeniz çanağının en güçlü arama kurtarma gemilerine sahip olan Türk Donanması önemli bir başarıya daha imza attı. 65 yıl önce Fethiye açıklarında denize zorunlu iniş yaptıktan sonra batan Air France’e ait yolcu uçağı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın en yeni ve modern arama kurtarma gemisi TCG Işın tarafından bulundu. Dört yolcunun hayatını kaybettiği, 38 yolcunun ise kurtulduğu uçağı, geminin uzaktan kumandalı sualtı robotu Argus, 257 metre derinlikte buldu.

Yüzde 65 yerli imkanlarla yapılarak denizlerde dolaşan TCG Alemdar, TCG Akın ve TCG Işın’dan oluşan filo, derinlerdeki pek çok batığın bulunmasını da sağlıyor. Modern arama teknolojileriyle donatılan TCG Işın, 3 Ağustos 1953 tarihinde Fethiye Kızılada Feneri açıklarına zorunlu iniş yapan Air France’a ait yolcu uçağını bulmak için harekete geçti.

Robot Argus indirildi

Motor arızası yaptığı için denize inen uçağın izini süren sualtı araştırmacısı Selçuk Kolay’ın belirlediği yerlerde aramalar yapıldı. Deniz Yarbay Bahadır Karahan komutasındaki TCG Işın’ın hassas sonarları sualtını tararken, uçağın battığı alanda daha önce araştırmalar yapan Selçuk Kolay’ın verdiği koordinatlara güvertedeki uzaktan kumandalı robot Argus indirildi.

TRT Belgesel kanalının en çok izlenen programı “Mavi Tutku” ekibinin de bulunduğu geminin tüm mürettebatı büyük keşfe imza atmak için heyecanla çalıştı. Yüksek kalitede görüntü ile önemli ipuçları verebilen Argus, 257 metre derinlikte uçağa buldu. TCG Akın’ın komuta kontrol merkezindeki ilk görüntüleri alan gemi komutanı
Yarbay Karahan ve ikinci komutan binbaşı Başar Bozkurt, 65 yıl sonra uçak batığının bulunduğunu tüm mürettebata müjdeledi.

Toplumun hafızasından silinen uçak kazasının bulunmasını görüntüleyen TRT Haber ve Spor Yayınları Daire Başkanlığı yapımı Mavi Tutku adlı belgesel programın yönetmeni Hakan Aslan, şu bilgileri verdi:

‘Yazılar bile okunuyor’

“Dokuz yıldır ülkemizin sualtı zenginliğini ve güzelliğini anlatırken, eşsiz bir tarihe sahip olduğumuzu vurguluyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkıları ve Türk Deniz Kuvvetleri’nin yüksek teknolojisiyle uçağı unutulan bu uçağı bulduk. TCG Işın kendini test ederken büyük bir başarıya imza attı. Derinliğin fazla olması uçağın üzerinin yosun gibi başka canlılar tarafından dolmasını engellemiş. Üzerindeki yazılar bile kolaylıkla okundu” dedi. Batığın bulunmasını sağlayan Selçuk Kolay ise “Air France uçağının -280 metreye kadar derinlikte olacağını tahmin ediyordum. Bulunması beni çok sevindirdi, böylece bir tarih daha gün yüzüne çıkartılacak.”

Denize zorunlu iniş yapmıştı

ABD’li Lockheed firmasının yaptığı dört motorlu Constellation (Takımyıldızı) uçakları, İkinci Dünya Savaşı sonrasında tasarlanmıştı. 600 km hızla 9 bin kilometre gidebilen uçaklar, 1953 yılında Air France’ın filosunda çok kullanılıyordu. AF 152 uçuş numaralı F-BAZS isimli dört motorlu pervaneli yolcu uçağı, Paris’ten başlayarak Roma aktarmalı-Beyrut ve Tahran seferini yapacaktı. 3 Ağustos 1953 saat 04.10 sıralarında Rodos hava sahasında iken motor arızası yapan uçak Fethiye-Kızılada Feneri açıklarında denize zorunlu iniş yaptı.

Kaptan pilot Raymond Terry’nin denize çakılmadan indirmeyi başardığı uçakta sekizi mürettebat, 42 kişi bulunuyordu. Dört yolcu hayatını kaybederken, 38 yolcu kazayı gören Fethiyeliler tarafından kurtarıldı. Denize inen uçak iki saat yüzeyde kalırken akıntıyla sürüklenerek battı. Bir motoru kopan ve kuyruk kısmı denize inerken ayrılan uçak, 65 yıldır bulunamamıştı. Savaş Karakaş’ın İZ TV için yaptığı belgeselde ilk kez duyurulan uçağın bulunması için ilk aramalar 2014 yılında yapılmıştı.

Editör: TE Bilişim