DENİZİ PİŞİRDİK ORGANİZASYONU

Deniz altında seramik sergileri düzenleyen Denizi Pişirdik Organizasyonu, bu yıl önemli bir etkinliğe daha imza atıyor.

74 sanatçının 120'yi aşkın eseri sualtının yanı sıra Bodrum Yarımadası'nın terk edilmiş tarihi mekanlarında yeldeğirmenlerinde, sarnıçlarda, şapellerde, marinalarda hatta vapurda buluşacak izleyenleriyle.

Ceracarnassos 2005 Seramik Sergisi, 1-31 Ağustos tarihleri arasında Bodrum Yarımadası'nda yapılacak.

Sergideki eserler tek tema etrafında üretildi: Aganta Burina Burinata. Adı Bodrum ile özdeşleşen Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın kitaplarından kulağımızda kalan bu eski denizcilik terimi 'demir al, yelken aç, denize açılalım' anlamına geliyor. Sergi de sanatçıların 'Sanatta Seramik Yansımalar' sloganıyla demir alıyor, yelken açıyor ve yola çıkıyor. İşte organizasyonda kullanılacak mekanlar:

Kütüphane: 1955 yılında kurulan Bodrum Halk Kütüphanesi, Cumhuriyet Dönemi'nin ilk kütüphanelerinden biri. 150 yıllık taş binanın -iki ayrı rivayete göre- zengin bir Rum evi veya zamanının Rum papazının evi olarak kullanıldığı söylenmektedir.

Osmanlı Tersanesi: Osmanlı arşiv kayıtlarına göre Osmanlı Donanması'nın 1770'de Ruslar tarafından Çeşme'de yok edilmesi üzerine yeni gemilerin inşasını hızlandırmak için 1775 yılında kuruldu.

Yel değirmenleri: Bir zamanlar un elde etmek için kullanılan değirmenler Bodrum'un simgelerinden biri. Ancak son yıllarda kaderlerine terk edilen bu estetik yapılar doğanın tahribatına karşı koyamayıp hızla yok oluyor.

Sarnıçlar: Gümbet adı da verilen bu yapılar; üstte bir kubbe ve altta suyun toplandığı hazneden oluşuyor. Bodrum'da halen su ihtiyacı için kullanılan sarnıçların pek çoğu yıkılmaya yüz tutmuş vaziyette.

Mustafa Paşa Kulesi: Bodrum yarımadasındaki günümüze kadar ayakta kalabilmiş en eski evlerden biri olan Mustafa Paşa Kulesi'nin (Osmanlı Kulesi) yapım tarihi 1600'lü yıllara dayanıyor.

Suvat Vapuru: 1938 yılında, yapım yeri Almanya'nın Bremen şehrinden ikizi Ülev ile birlikte yola çıkarak, Vdcasino uzun bir deniz yolculuğundan sonra İstanbul'a ulaştı. İstanbul Şehir Hatları'nda uzun seneler görev yapan 'Suvat'ı, Cefi Kamhi söküm sırasında satın alıp Port Bodrum Yalıkavak Marina'ya getirdi

Serginin İlhan Berk önsözü ile hazırlanan kataloğuna www.uwaw.org adresinden ulaşmak mümkün.

Haber:Akşam Gazetesi

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim