Çevre ve Orman Bakanlığı, denizlerde denetim ve ceza kesme yetkisini kıyı şeridindeki büyükşehir belediyeleri, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve liman başkanlıklarına devretti.

Bu kurumların uyguladıkları ceza tutarının yarısı oranında bütçelerine aktarılan gelir ise deniz kirliliğini önleme çalışmaları dışında harcanamayacak. Daha önce çevre suçlarına ceza uygulayamayan Çevre ve Orman Bakanlığı, 26 Nisan 2006’da çıkarılan yeni Çevre Kanunu ile denetimin yanı sıra idari ceza verme yetkisine de kavuştu.

Aynı kanunun 9 ve 24. maddeleri bakanlığa bu yetkisini uygun göreceği kuruluşlara devretme imkanı tanıdı. Bakan Osman Pepe imzasıyla, deniz yetki alanlarında Çevre Kanunu’nun hükümlerine uyulup uyulmadığını denetleme yetkisi; liman başkanlıklarına, Sahil Güvenlik Komutanlığı’na, İstanbul, Kocaeli, Antalya, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı çevre birimlerine verildi. Uygulama ile denizlerin gerekli donanıma sahip kurumlarca mahallinden daha etkili bir şekilde korunması amaçlanıyor.

Yeni Çevre Kanunu’nun 14. maddesi denizi kirleten tankerlere diğer deniz araçlarına göre daha ağır para cezaları tatbik edilmesini hükme bağlıyor. Denize petrol ve türevlerini döken tankerlere bin grostona kadar groston başına 40 YTL ceza veriliyor. Bin ile 5 bin groston arasında her groston başına bu rakama 10 YTL ilave ediliyor. Kirli balast tahliyesi yapanlara ise groston başına uygulanacak ceza 30 YTL. Bin ile beş bin groston arasında her groston başına bu rakama 6 YTL ekleniyor.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim