"KENTE YATIRIM YAPMADAN BAŞARI SAĞLANAMAZ"

Ahmet Akkurt: Denizi kentin içine çekmeliyiz

Kentlerde turizm adına yapılan başarılı çalışmaların sonuca ulaşması için çevre düzenlenmelerinin zorunluluğuna dikkat çeken MESİAD Başkanı Ahmet Akkurt; “Turizm ve etkilediği alt sektörler düşünüldüğünde, kent merkezinde atıl durumda bulunan dere yatakları ve kıyılarında yapılacak çalışma kentin ihtiyaç duyduğu başarıların kalıcı olmasını sağlayacaktır” dedi.

Elimizdeki potansiyele öncelik verelim

İstanbul’da yapılan Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü Zirvesinde ana konunun kent turizmi olduğuna dikkat çeken Mersin Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı Ahmet Akkurt; “Tüm dünyada turist çekmek, yeni istihdam alanları oluşturmak ve kent imajına olumlu katkıda bulunmak için kent turizmine ağırlık veriliyor. Küresel turizmde tarihi yerler, doğal güzelliklerin yanında, turistlerin tatillerini kentte geçirmesi giderek öne çıkıyor. Mersin, ‘tarihi kent-yaşayan şehir’ olma özelliği ile bölgede büyük bir avantaja sahip. Bu avantajı ortaya çıkarmak için küçük düzenlemelerle büyük sonuçlar elde edebiliriz” diye konuştu.

Kıyıya sıkışan canlılık derelerin düzenlenmesiyle kentin içine yayılır

Kruvaziyerle başlayan süreçte, birçok proje geliştirildiğini kaydeden Başkan Akkurt, kent merkezine cazibe kazandıracak, esnafı yerli ve yabancı turistle bütünleştirecek projenin henüz ortaya çıkmadığına dikkat çekerek; “Yapılan olumlu çalışmalar kentle bütünleşmezse, sürdürülebilir olmaktan çıkıp, kısa sürede atıl hale gelir. Burada gerekli kaynakların ve enerjinin kente odaklanması gerekiyor. Kruvaziyer, eko turizm gibi projelerin sonuca ulaşması ve sürdürülebilir olması gerekli. Şu anda kent turizmine yönelik olarak Valiliğin yaptığı çalışmanın dışında somut bir adım atılmamış durumda. Kent merkezinde bulunan Müftü Deresi ve Mezitli Deresi yataklarına ve kıyılarına yapılacak çevresel düzenlemelerle, yeni kafe, restoran ve hediyelik eşya dükkanlarının açılması ile rekreasyon alanları kazandırılacaktır. Ayrıca gondol, gezi tekneleri ile kentin içlerine ulaşılabilen su yolları sayesinde sahilde yaşanan canlılık ve sirkülasyon kent içine rahatlıkla yayılacaktır” dedi.

Eskişehir yapay plaj yaptı, Mersin’de olanak var kullanmıyoruz

Ahmet Akkurt açıklamasında dünyadaki benzer örnekleri incelediklerinde, Mersin’in var olan büyük potansiyeli kullanamadığını gördüklerini ifade ederek; “MESİAD olarak, Avrupa’da St Petersburg ve Amsterdam’da örnekleri bulunan, Türkiye’de ise İzmir ve  Eskişehir’le simge haline gelen; su kanalları aracılığıyla kentsel peyzaj çalışmaları ve mekânsal kalitenin artırılmasına yönelik projeleri inceliyoruz. Özellikle, Mersin’de şehir merkezinden geçen iki önemli dere bizim için büyük avantaj” diye konuştu.

Güç birliği ile proje çok rahat gerçekleşir

Kentte bulunan, üniversiteler, sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra belediyeleri de yakından ilgilendiren konunun Valiliğin de desteğiyle benzerlerine nazaran çok daha kısa sürede ve daha ucuz maliyetle gerçekleşebileceğini söyleyen MESİAD Başkanı Ahmet Akkurt; “Eğer küresel gelişmeleri izliyor ve dünyadaki gelişmeleri değerlendirebiliyorsak, Eskişehir’in, Ankara’nın kentsel yaşam kalitesindeki iyileşmeyi önyargısız kabul edersek bu projeyi rahatlıkla başarabileceğimizi görürüz. Akşam 6’dan sonra boşalan sokaklarla dünya kenti olamayız. Potansiyelimizi kullanmayarak dünya kenti olamayız diye konuştu.

Kent dinamiklerinin desteği ile başarabiliriz

Mersin Valiliği, Belediyeler, Üniversitelerimiz, Sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle projenin çok kısa sürede gerçekleştirileceğini kaydeden Akkurt “Eskişehir, düne kadar fabrika atıkları yüzünden bataklığa dönen Porsuk Çayı’na yapılan düzenleme sayesinde bugün içinde gondolların yolcu motorlarının gezdiği ve plajların oluşturulduğu kent haline geldi. Aynı şekilde İzmir Körfezi’nden amatör balıkçılar Çupra avlamakla övünüyor. İstanbul’da Haliç eski günlerine döndü. Tüm bu başarıların Mersin’e ilham kaynağı olması gerekiyor. Kent merkezinde Müftü Deresi ve Mezitli Deresi’ne yenilikçi bir anlayışla uygulanacak peyzaj çalışmaları kentimizin imajına olumlu katkı sunacağı gibi, turizmden, istihdama, ekonomik değerin artırılmasına kadar birçok konuda avantaj sunacaktır. Düzenlemelerle, mesire yerleri, kafeler, lokantalar, gondollar ve gezi botlarıyla kente yeni cazibe bölgeleri kazandırılırken, esnafımıza yeni istihdam alanları açılabilir. Böylesi bir proje için tüm kent dinamiklerinin desteğini istiyoruz.” dedi.

Editör: TE Bilişim