Gürcistan'da bir Türk yük gemisine daha el konuldu

Altı gün önce Densa Tanker İşletmeciliği şirketine ait Buket isimli bir gemiye el koyarak kaptan ve gemicileri tutuklayan Gürcistan önceki gün de Reha Aldin Gemicilik şirketine ait Afro Star isimli bir gemiye daha el koydu. Kaptan ve tayfaların gözaltına alındığını söyleyen, Gürcüleri korsanlık yapmakla suçlayan gemi sahibi Reha Üçüncüoğlu, "Korsanları Somali'de aramasınlar. Korsanlar burada" dedi ve yetkilileri soruna ilgisiz kalmakla suçladı.

İlk el koyma olayı 15 Ağustos gecesi sabaha karşı gerçekleşti. Gürcü hücum botları, Densa şirketine ait Panama bandıralı Buket adlı gemiyi Sinop açıklarında durdurarak, 13 Türk ve 4 Azeri personeli ile birlikte Gürcistan karasularını ihlal ettiği gerekçesiyle alıkoydu. Diğer olay ise 19 Ağustos gecesi yaşandı. Reha Aldin Gemicilik Limitet Şirketi'ne ait Afro Star isimli Kamboçya bandıralı kuru yük gemisi Abhazya'nın Suhumi Limanı'ndan aldığı hurda yükü ile Hereke limanına hareket halindeyken yine Sinop açıklarında, Gürcistan hücumbotları tarafından durduruldu ve 7 mürettebatı ile birlikte gemiye el konuldu.

Olayı, yük sahibi Rus firmasından öğrendiğini anlatan Afro Star gemisinin sahibi Reha Ücüncüoğlu, Gürcistan hücümbotunun uluslararası sularda kanunsuz olarak gemiye el koyduğunu ileri sürdü ve şunları söyledi: "Biz sadece ticaret yapıyoruz. Silah kaçakçılığı yapmıyoruz. Gürcistan'dan dün akşam bizi aradılar. 'Tayfalar yarın mahkemeye çıkacak. Hapis cezası verilecek. Bu ceza paraya çevrilebiliyor. Buraya gelin ya da parayı yollayarak tayfalarınızı kurtarın' dediler. Gemiyi de sonradan takdir edilecek bedeli ödeyerek alabileceğimiz söylendi. Bunlar burada korsanlık yapıyor. Korsanları Somali'de aramasınlar. Korsanlar Karadeniz'de! Devletimizin bize sahip çıkmasını istiyoruz. Rus gemilerini alamıyorlar. Bir Yunan gemisini aldılar, iki günde serbest bıraktılar. Ama Türk gemilerini peynir ekmek gibi alıyorlar. Ne kadar acıdır ki Gürcüler, Türk hükümeti tarafından kendilerine hibe edilen hücumbotlarla bizim gemilerimiz alıyor. Bizim Sahil Güveliğimiz bize sahip çıkmıyor.Türk karasularında 250 mil açığa bir Gürcü gemisinin gelmesini anlayamıyorum." Densa şirketine ait Buket isimli tankerin sahibi Şinasi Onur ise olayın politik nedenlerden kaynaklandığını belirterek, " Abhazya' yı dünyada sadece Rusya devlet olarak tanıyor. Gürcistan, Abhazya topraklarını kendi toprakları olarak gördüğü icin burayla yapılan ticareti engellemeye çalışıyor. Gürcistan hükümetinin isteği şu: Önce gemilere Gürcistan'a gelecek, burada vergilendirilecek. Eğer izin verirse Abhazya'ya gidecek. Bu riski hiç bir ticaretçi göze alamaz. Böyle bir şeyi kabul etmemiz mümkün değil. Gürcistanın karasularına hiçbir şekilde bir tacizimiz yok. Benim gemime Karadeniz'in tam ortasında el konuldu. Gürcistan'ın oraya kadar gitmesi zaten hukuka aykırı. Bunların derdi bizleri yıldırarak buradan yapılan ticarete engellemek. İki senedir oradan gemisini almaya çalışan insanlar var. Gürcistan'ın elinde şu anda 5 Türk gemisi bulunuyor. Bu konuda devlet büyükleriyle defalarca görüşüldü ve destek istendi ama hiç bir şey yapılmadı. Bu da bizim devletimize olan güvenimizi sarsıyor"dedi.

Editör: TE Bilişim