DenizHaber Okuru: Kaptanlar Sevişmedi

Vatan Gazetesi'nden alıntı yaparak sizlere aktardığımız "Kaptanlar Sevişince Gemi Karaya Oturdu" haberine (http://www.denizhaber.com/index.php?sayfa=habgst&id=6961&links=4) Kanada'dan yazan Türk okurumuz Kamil Aksoylu'dan tepki var. Kamil Aksoylu; yayınlanan haberin tamamen gerçek dışı olduğunu açıklayarak olayın nasıl gerçekleştiği ve raporda nasıl yer aldığı konusunda bilgiler veriyor. Sayın Okurumuz Kamil Aksoylu'ya açıklamaları ve duyarlılıüı için teşekkür ediyoruz.İşte Sayın Aksoylu'nun açıklaması.

Yayinlanan bu haber tamamen gercek disidir.

1. Kaptanlar sevismedi.

Geminin ikinci kaptani olan Bayan Ms. Shiney 12 yildir ayni gemide ve ayni hatta calisan 2. Kaptan dir. Evet kendisi Bayan bir Kaptan dir fakat gemi su altindan kayalara vurdugu anda Kaptan Shiney “off duty” vardiya disinda kamarasinda uyuyordu. Bu gercekle alakasi olmiyan cok agit bir itham dir.

Cok yakin bir arkadasim olan Kaptan Shiney i kazadan sonra merak icinde arayinca aldigim ilk yanit aynen soyle “ I am OK. She hit when I was sleeping”. [Merak etmeyin. Ben sihhatteyim. Gemi ben uykuda iken carpti ]

2. M/V Queen of North Kuzey Denizi yakinlarinda karaya oturmadi.

Kuzey Denizi Ingiltere nin Kuzey inde ki bir denizdir.Gemi, Canada nin Pacific sahilindeki Grenville Channel [Grenville Kanal] dan ciktiktan yaklasik 15 mil sonra [Gills Island ] Gill Adasi nin Kuzey Dogusunda ki sahilinde su altindaki kayalara sancak tarafindan yansima seklinde “bounce’ carparak su altindan sac yirtilmasi ile yavas yavas su alarak karaya oturmadan yoluna devam etti.

3. Gemi den kimse kurtulmak icin suya atlamadi.

Gemi cok yavas olarak su aldigi icin super egitimli gemi murettebati ilk 15 dakika icinde butun yolculari ve murettebati sakincene can filikalarina aktardi ve kontrollu sekilde gemiyi terk etmeyi sagladi. Gemi 1500 kisilik olmasina ragmen Kis mevsiminden dolayi 110 Yolcu ve muretetebati kurtarmak daha da kisa zaman aldi.

4. Iki yolcu hayatini kaybetmedi.

Çunku isimleri verilen yolcular kurtarma gerceklestikten sonra Hartley Bay isimli liman kasabasinda diger yolcularla sahilde gorulduler ve ondan sonra baska bir tekne ile koyu terkettiler. Burada sikayetci ile gercekler arasinda tutarsizlik var.
Gemi yavas yavas su aldigi icin super egitilmis muretetbat alt katlardan basliyarak yukari dogru tarama seklinde araba guvertesi, kamaralar, salon, WC, guverte ve insan olabilecek her noktayi iki kere kontrol etti. Kayboldugu iddia edilen yolcularin kamarasi murettebat tarafindan iki kere kontrol edilmistir.

5. Kaptan ve Ikinci Kaptan kaptan koskunde sevismedi

Geminin batmasinin gercek nedeni Kopru ustunde dikkatin dagilmasi ve asiri guven dir. “Loosing of bridge awareness and gaining overconfidence” Kazanin olusumu ayni hatta calisan baska bir Tecrubeli Kaptan tarafindan acik ve secik bir sekilde aciklanmistir;
Bir geminin Kaptan koprusunde gece seyrinde, karanlikta en buyuk engel isiktir. Bunun karsiliginda da yeterinden fazla ikaz isigi, alarm, sesli ikaz edici uyarici cihazlar vardir.
M/V Queen of North Modern Navigation cihazlari ile donatilmistir ki, birinci yogun isik kaynagi RADAR, ikinci yogun isik kaynagi ise RADAR ile beraber calisan [GPS] Harita bilgisayari nin ekrani dir. Gemi, cok dar olan Grenville Channel den ciktiktan sonra acik denize cikiyor ki, bu andan sonra ilk gorulecek deniz feneri 25 dakika mesafededir.
Bu arada Kaptan koprusundeki gorevliler RADAR ve GPS harita bilgisayarini gozlerinin karanliga alismasi icin karartiyor “Dimming”.
Bu arada murettebat iskele tarafindan esen siddetli ruzgari hesaba katmayi ihmal ettigi icin hicbir duzeltici onlem alinmiyor ve gemi karanlikta Batiya dogru ruzgar etkisiyle suruklenerek rotasindan kayiyor. Bu arada gelen uyarici sinyaller de ‘ Nasil olsa acik denizdeyiz ve ilk donus yeri olan deniz fenerine 25 dakikamiz daha var rahatligi ile gorevliler baska isler yapmaya yoneliyorlar. Ikinci gorevlide Kahve getirmek icin alt kata iniyor. Ondan sonra kaptan koskunde bir adet gorevli zabit kaptan kaliyor.
Bir sure sonra gemide, denizin ortasinda bir kutuk parcasina carpmis gibi hafif bir gurultu duyuluyor. Bu bolge de cok yogun olan bir sey. Pesinden bir kac tane daha ayni sekilde gurultu duyuluyor. Fakat bu gurultuler hafifliginden dolayi ve gemiyi fazla sarsmadigi icin onemsenmiyor. Taaaaki, kaptan koskundeki “Makine dairesi su aliyor” Alarmi calana kadar. Kaptan koprusuneki zabit gorevli makinisti telefonla ariyor ve alarm in caldigini soyluyor. Makinist te makina dairesine inmek icin kapiyi acinca makina dairesinin yariya kadar su ile doldugunu goruyor.
Makinist Kaptan koskune “ Su aliyoruz mesaji veriyor. Gemi nin Kaptani “Suvari” uyandirliyor. Kaptan "Suvari" uyanip geminin su aldigini gorunce “Gemiyi Terk et” Alarmi veriyor.
Ve bu andan itibaren tum murettebat harekete gecip herkesi uyandirip gemi nin bastan sona her noktasini kontrol ederek sakincene yolculari can filikalarina aktariyor. Gemi baslangictan sonra yavas yavas su alarak 45 dakika sonra aynen Titanic gibi karanlikta sulara gomulerek batti. Su anda 940 metre derinlikte duz olarak duruyor.
Geminin yardimina sadece Hartley Bay liman koyunden gelen kucuk bir tekne geldi. Geri kalan yolcu ve murettebat can filikalari ile Hartley Bay kasabasina ulastilar.
Gercek olay yukarida aciklanmistir. Bilginize ……

Kamil Aksoylu
Vancouver, CANADA


Editör: TE Bilişim