Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, Marmara Denizi içinde Marmara fayı boyunca deniz dibi rasathane birimleri yerleştireceklerini söyledi.

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müzesi'nin açılışında konuşan Barbarosoğlu, "1999 depreminden sonra denize yerleştirilen birimler gerçek eşzamanlı olmayıp, deprem izleme kabiliyetine sahip değil" diye konuştu.

Barbarosoğlu, 2007 yılı sonuna kadar 6 adet gerçek eşzamanlı, depremlerin takip edebileceği deniz dibi rasathane birimlerini yerleştireceklerini açıkladı.

"112 adet deprem istasyonumuz var"

Türkiye genelinde 112 deprem istasyonu bulunduğuna dikkat çeken Barbarosoğlu, bu istasyonların, ülkenin neresinde olursa olsun depremleri çok hızlı bir şekilde çözebildiğini söyledi.

Barbarosoğlu, Türkiye genelindeki 112 istasyonu, hem altyapı, hem de teknoloji olarak geliştirmek ve dünya standartlarında istasyon zinciri kurmak istediklerini dile getirerek, 34 olan geniş bantlı istasyon sayısını da 2007 yılı sonuna 150'ye çıkarılacağını belirtti.

Rasathaneye 10 gün önce 74 adet sismometrenin sevkıyatının yapıldığını da anlatan Barbarosoğlu, bununla 74 adet deprem istasyonu kurma kabiliyetine sahip olduklarını kaydetti.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim