DENİZE ELVERİŞLİLİKTE SÜRE UZADI
Ulaştırma Bakanlığı Denizcilik Müsteşarlığınca hazırlanan yönetmeliğe göre denize elverişlilik belgesinin süresi 5 yıla çıkartıldı.
Ulaştırma Bakanlığı Denizcilik Müsteşarlığınca hazırlanan yönetmeliğe göre denize elverişlilik belgesinin süresi yıllık sörveyler yapılmak kaydıyla 5 yıla çıkartıldı.
"Ticaret Gemilerinin Teknik Durumları'' ve ''Ticaret Gemilerinin Yükleme Sınırı'' tüzükleri ilgili yasada yapılan değişikliğe paralel olarak yönetmelik haline getirildi.
''Gemilerin Teknik Yönetmeliği'' Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Her iki tüzüğü bir araya getiren ve düzenlemelerin kapsamını genişleten yönetmelik, iki ay sonra yürürlüğe girecek.
Yönetmelikle, gemilere denize elverişlilik belgesi, yükleme sınırı belgesi, liman çıkış belgesi ve su araçlarına su aracı uygunluk belgesi düzenlenmesine esas olacak teknik kuralların, yükleme sınırlarının, sefer bölgelerinin belirlenmesi ile bunlara yönelik uygulama esasları ve belgelendirmelere ilişkin usul ve esaslar belirlendi.
Öte yandan başlangıç sörveyi ile yıllık sörvey, su altı sörveyi, kara ve kamera ile yapılan su altı sörveyi olarak 2 şekilde yapılabilecek. Yönetmelikle, Denize Elverişlilik Belgesinin yenilenmesine yönelik başlangıç sörveyine esas olan su altı sörveyinin karada yapılması kuralı getirildi.
''5 YAŞINA KADAR SU ARAÇLARI VİZEYE TABİ OLMAYACAK''
Yönetmelik, yolcu gemilerinde yıllık sörveyin, deniz sörveyi ve su altı sörveyi olarak her yıl, 5 yıllık süredeki 2'inci veya 3'üncü yıl dönümündeki sualtı sörveylerinden en az birisinin karada yapılması zorunluluğu getirdi. Yolcu gemisi hariç diğer gemilerde yıllık sörveylere yönelik deniz sörveyinin her yıl, sualtı sörveyinin ise 2 yılda bir yapılması ve bu gemilerde iki kara sörveyi aralığı 36 ayı geçmemesi zorunlu hale geldi.
Kara sörveyi yapılması gerektiği açıkça belirtilen su altı sörveyleri dışındaki su altı sörveylerinin kamera ile yapılabileceği, kamera ile yapılan su altı sörveylerinde emniyeti etkileyen uygunsuzluklar tespit edilmesi durumunda su altı sörveyinin karada yapılması koşulu getirildi.
Yönetmeliğe göre, 5 yaşına kadar su araçlarına vizeye tabi olmadan 5 yıllık Su Aracı Uygunluk Belgesi düzenlenecek, 5 yaş ve üzerindeki su araçlarına 5 yıllık düzenlenen su aracı uygunluk belgesi, 5 yıllık süredeki 2'inci veya 3'üncü yıl dönümlerinde kamera ile yapılan su altı sörveyi ile geçerli olacak ve yıllık sörveylerin, yıllık sörvey aralığında yapılamadığı durumlarda, Denize Elverişlilik Belgesi geçersiz olacak.
PERŞEMBE ROTASI
Gemi kaptanı olarak çalıştığım gemilerde gördüğüm tek gerçek, Denize Elverişlilik Belgesi (DEB) Türk bayraklı gemilere tanzim edilmektedir ve sadece Türkiye limanlarında sorulmaktadır. Bunun haricinde diğer limalarda hiçbir otorite tarafından resmi bir evrak olarak kabul görmemektedir.
Bu belgenin süresinin 5 yıla çıkartılması yerinde bir karardır.
Yıllık yapılan surveyler neticesinde gemi sertifikaları zaten endors edilmektedir, dolayısı ile DEB belgesine ihtiyaç yoktur.
Zaten son yıllarda Türk limanlarında yapılan " Liman Denetimleri " ve bu denetlemeye ait raporun tanzimi ile DEB belgesine ihtiyaç olmadan seyir yapılmasına müsaade edilmelidir.
Bu şekildeki düzenleme ile DEB komple kaldırılabilir.