Denize düşen ve kaybolan kolaylıkla bulunacak

Denize düşenlerin veya karada kaybolanların imdat çağrıları ile koordinatlarını otomatik olarak çevresindeki tekne, gemi ve sahildeki telsiz alıcılarına gönderen V100 VPIRB cihazı hizmete sunuldu.

Denize düşenlerin veya karada kaybolanların imdat çağrıları ile koordinatlarını otomatik olarak çevresindeki tekne, gemi ve sahildeki telsiz alıcılarına; VHF Kanal 16’dan sözlü olarak ve VHF Kanal 70’den acil durum sinyalleriyle(DSC-Digital Selective Calling) gönderen V100 VPIRB(VHF Position Indicating Radio Beacon) cihazı hizmete sunuldu.

Kalyon Güvenlik&Danışmanlık kuruluşu, temsilciliklerini yaptıkları Avustralya'nın Mobilarm firması tarafından 2009 başlarında geliştirilen cihazın, denize düşenlere sadece kendi gemi/tekneleri tarafından müdahale edilmesine olanak veren konvansiyonel sistemlere nazaran, bir devrim niteliği taşıdığını ve kazazedenin kurtarılma şansını büyük ölçüde artırmakta olduğunu vurguluyor.

"International Cospas-Sarsat" sisteminin 1 Şubat 2009'dan itibaren 121,5/243Mhz. üzerinden acil yardım çağrılarını işlememesi nedeniyle teknelerde bulunan yarım milyon civarında EPIRB cihazının kullanılamaz duruma düştüğünü ifade eden firma yetkilileri, helikopterlerde bulunan 121.5 Mhz.lik PLB cihazlarının da işlerliğini kaybettiğinin altını çizdiler.

Mobilarm V100 VPIRB Çalışma Yöntemi

V100 VPIRB su ile temasta otomatik olarak veya düğmesine basıldığında devreye girerek, 20 saniye sonra VHF DSC’den (Kanal 70) acil yardım çağrısı yayınlamaya başlıyor. Tüm DSC mesajları çağrının önceliği ve maksadına ilaveten gönderenin kimliğini, konumunu kapsıyor. Tehlike çağrısı alan DSC alıcı cihazı otomatik olarak, telsiz operatörlerinin kaçırması imkânsız sesli alarm ikazları veriyor.
GPS alıcısının 30 sn. içinde gerçek zamanlı mevkii belirlediğini vurgulayan Kalyon Güvenlik&Danışmanlık yetkilileri, “MAYDAY MAN OVERBOARD ifadesi,  enlem, boylam koordinatları ve cihaz numarasıyla birlikte VHF Kanal 16’dan sözlü olarak yayınlanmaya başlar ve belirli aralıklarla tekrarlanır. Böylece hem düştüğü geminin hem de civardaki gemiler veya sahil istasyonlarının kazazedeye müdahale imkânı doğar” açıklamasını yaptılar.

Mobilarm V100 VPIRB Özellikleri

V100 cebe sığabilecek, elbiseye veya can yeleğine takılabilir boyutlarda (12x7,8x3 cm.)olup, ağırlığı 153 gram. Tamamen su geçirmez ve yüzebilir gövdesi, el yordamı ile bulunabilen açma-kapama anahtarı bulunuyor.

GPS alıcısı 20 kanallı. Anten çıkış gücü 1watt. Alarm yarıçapı deniz durumuna bağlı olarak değişmekle birlikte konvansiyonel sistemlerden çok daha fazla olarak ifade ediliyor. Sinyallerin helikopterlerden 30, büyük gemilerden 12, küçük teknelerden 5 deniz mili uzaktan alınabildiği belirtiliyor.

Sesli, ışıklı uyarısı, LED durum göstergesi ve tüm fonksiyonlarının test imkanı bulunuyor. Batarya raf ömrü 10 yıl. Devreye girdiğinde 10-12 saat süreyle tehlike çağrısı yapabiliyor. Tüm uluslararası deniz radyo standartlarıyla uyumlu. Gemi, tekne ve hava araçlarında mevcut VHF telsiz alt yapısını kullanıyor.  

     
V100 VPIRB diğer konvansiyonel sistemlerin aksine tüm büyük,  küçük gemi ve teknelerde kullanılabiliyor. Türkiye perakende satış fiyatı 1153 Euro.

Editör: TE Bilişim