Denize Açılmadan Dünya'yı Dolaşıyorlar

 Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Bilimleri Fakültesi Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü Muammer Dereli Kampüsü içerisine yerleştirilen simülatörler sayesinde öğrenciler tıpkı gerçek gemide bulunan tam donanımlı sistemler sayesinde açık denizlerde gemi kullanarak eğitimlerini alıyor.

Öğrenciler teorik olarak aldıkları bilgileri adeta gerçekmiş gibi simülatörlerde uygulamalı olarak görürken, kaptan köşkündeki diyaloglar gerçeği aratmadı. Öğrenciler dev gemiyi kullanarak Marmara Denizi´nden İstanbul Boğazı'na doğru yol alırken seyir halinde etrafta seyreden gemiler bile düşünülmüş.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ersan Başar, üniversiteden mezun olan öğrencilerin uluslararası gemilerde iş bularak çalıştıklarını belirterek 'Öğrencilerimiz mezun olduktan sonra uluslararası sefer yapan gemilerde ikinci ve birinci kaptan olarak çalışmaktadırlar. Deniz hayatında çalışmayı bıraktıktan sonra karada denizcilik sektörünün birçok alanında çalışma imkanları olmaktadır' dedi.

Üniversite içerisine kurulan birçok simülatör sayesinde öğrencilerin açık denizlerde adeta gerçek gemi kullandıklarını ifade eden Başar,

'Okulumuzda birçok simülatör ve laboratuvarlar bulunmaktadır. Tam donanımlı köprü üstü simülatörü, haberleşme simülatörü, tanker simülatörü, makine dairesi simülatörü gibi simülatör sistemleri bulunmaktadır. Öğrenciler teorik olarak aldıkları bilgileri aynı gerçekmiş gibi simülatörlerde uygulamalı olarak görüyorlar. Aynı uygulamaları stajlarında gemilere giderek deniz ortamında yapmaktadırlar. Mezun olduklarında yeterlilik belgelerini aldıktan sonra gemilerde aynı görevleri yapabilmektedirler. Denizcilik uluslararası bir alanda yapılıyor, bazıları Türk armatörlerin gemilerde çalışmakta, bazıları ise uluslararası firmaların filolarında çalışmaktadırlar'dedi.

Öğrencilerde simülatör sayesinde tıpkı denizdeki akıntılar gerçekmiş gibi gemi kullandıklarını belirterek ortamın insana gerçek hissi verdiğini söylüyorlar. Öğrenciler hocalarının kontrol odalarından kendilerini görerek gerektiğinde etraflarındaki deniz trafiğini ayarlayabildiklerini dalgalı veya durgun denizlerde yol alabildiklerini ifade ettiler. 

Editör: TE Bilişim