İngiltere ‘denizdeki rüzgâr’a 100 milyar pound yatıracak 
 
Petrol ve doğalgaz maliyetlerinin yükselmesi, alternatif enerjilere ilgiyi artırıyor. İskoç Ramco Energy Başkanı Steve Remp, yatırım stratejilerini offshore-wind’e (denizde rüzgâr enerjisi) çevirdiklerini ve tamamen denizde rüzgâr enerjisine odaklandıklarını açıkladı. İngiltere Başbakanı Gordon Brown ise bu alana 100 milyar pound’luk (160 milyar dolar) sermaye yatırımı hedefi koydu.

PETROL ve doğalgaz gibi fosil yakıt maliyetlerinin yükselmesi, alternatif ve çevreci enerji türlerine olan ilgiyi artırıyor. İskoçya’da faaliyet gösteren Ramco Energy Yönetim Kurulu Başkanı Steve Remp, şirketin adını SeaEnergy PLC’ye değiştirerek, yatırım stratejilerini offshore-wind’e (denizde rüzgâr enerjisi) çevirdiklerini açıkladı.

1990’lı yıllarda Hazar petrol endüstrisini British Petroleum (BP) ve Batılı petrol şirketlerine açan kişi olarak bilinen Remp, İngiltere’nin tamamen denizde rüzgâr enerjisine odaklanan ilk şirketi olacaklarını ve Beatrice Projesi’yle de yatırımın devamlı olacağını söyledi. SeaEnergy İş Geliştirme Direktörü Allan MacAskill de İngiltere Başbakanı Gordon Brown’un bu alana 100 milyar pound’luk (160 milyar dolar) sermaye yatırımı hedefi koyduğunu, yaklaşan seçimlerin de bu hedefi etkilemeyeceğini bildirdi.

Helikopterle türbin turu

UK Trade and Invesment’ın (İngiltere Ticaret ve Yatırım) İskoçya’da düzenlediği basın turunda gazetecilere helikopterle gezdirilen Beatrice Projesi, dünyanın ilk ‘derin su rüzgâr çiftliği gelişimi’ oluyor. Beatrice, açık denizde 45 metrede yer alan 5 MW’lık iki dev rüzgâr türbininden oluşuyor. İki ortak girişimle 1800 MW kapasiteye ulaşan açık deniz rüzgâr çiftlikleri geliştirmeyi hedefleyen SeaEnergy, bu alanda dünya genelinde iddialı olacak.

Bir yılda Bakü’ye 100 uçuş

SeaEnergy Başkanı Steve Remp, şöyle konuştu: “1977’de Ramco’yu kurdum. Petrol servisi şirketi olarak başladım. Bir yılda Bakü’ye 100 kere uçtuğum oldu. Dalga enerjisi ileride çok ilginç olacak ama benim için o gün bugün değil. Rüzgâr çiftliklerine ilgi duymaya başladım. Beatrice türbinleri hükümetlerin derin denize girmesi için önemli bir proje oldu. Rüzgâr geliyor, hem de çok güçlü bir şekilde geliyor.”

Beatrice türbinlerini kuran takımı, Ramco’da ortak olmaları için ikna ettiğini söyleyen Remp, “30 metreyi aşan derin denizde rüzgâr projelerine başladım. Geçen haftalarda da petrol ve gazı bırakmaya karar verdim. 32 yıl sonra Ramco’yu bırakarak SeaEnergy’yi kurdum. Petrol ve gazı bırakıp, yenilenebilir enerjiye dönüşüm yapan ilk şirket biziz” dedi.

11 yılda 195 milyar dolar

Petrol işinde dünyanın en büyük 11 petrol şirketiyle ortaklık kurduğunu hatırlatan Remp, hedefin teknolojiye sahip bir takımı, geniş altyapıyla ortak etmek olduğunu söyledi. Remp ayrıca, “Bunu doğalgaz ve petrolde yaptık, yenilenebilir enerjide de yapacağız. Biz bunu çok büyük bir teknoloji olarak görüyoruz. Denizde rüzgâr enerjisindeki fırsat yatağı gerçekten çok geniş, önümüzdeki 11 yılda İskoç ve İngiliz açık denizlerinde toplam 195 milyar dolarlık bir yatırım potansiyeli öngörülüyor” dedi.

Dev şirketler artık yeşil enerjiye dönüyor

ABERDEEN Yenilenebilir Enerji Grubu yetkilisi Iain Todd, Avrupa Birliği’nin rüzgâr kaynaklarının yüzde 25’inin İskoçya’da olduğunu belirtti. SeaEnergy İş Geliştirme Direktörü Allan MacAskill de yeşil enerji için üç nedenlerinin iklim değişikliği, tedarik güvenliği ve ihtiyaç olduğunu söyledi.

MacAskill, İngiltere’de 2020 yılına kadar 25 GW’lık bir denizde rüzgâr enerjisi yatırımı hedeflendiğinin altını çizerek, İngiltere Başbakanı Gordon Brown’un bu alana 100 milyar pound’luk sermaye yatırımı hedefi koyduğunu, yaklaşan seçimlerin de bu hedefi etkilemeyeceğini kaydetti. Iain Todd ise, GE Energy ve Mitsubishi gibi devlerin de offshore pazarına girdiğini belirterek,

“Bu firmalar şu anda bu sektöre para döküyorlar. Bu uzun vadeli bir oyun ve oyunun ismi de enerji güvenliği. Bir tarafta nükleer var, diğer tarafta da yenilenebilir enerji var. Nükleer enerji Fransa’dan, yenilenebilir enerji Kuzey Denizi’nden. Bu işin geleceğini ben böyle görüyorum” şeklinde konuştu. İngiltere’de yalnızca offshore rüzgâr enerji sayesinde 70 bin kişilik yeni istihdam yaratılması öngörülürken, yenilenebilir enerji pazarının genişlemesiyle toplam 160 bin yeni iş olanağının oluşacağı hesaplanıyor.

Beatrice Projesi’nin ilk olma özellikleri

AVRUPA Birliği’nin maddi desteğiyle gerçekleştirilen Beatrice, derin deniz rüzgâr çiftliklerinin teknik bakımdan yeterliliğini göstermek amacıyla yapılan bir pilot proje olma özelliğini taşıyor. Projede, iki dev rüzgâr türbini İskoçya’nın batı sahilinden 25 km uzakta denizde yer alan Beatrice petrol yatağının yakınında yer alıyor. Projenin ilkleri ise şöyle:

İlk kez 5 MW büyüklüğünde türbinler denize yerleştirildi,

İlk kez türbinler karadan uzakta olan derin denize yerleştirildi,

İlk kez ceket altyapısı açık deniz rüzgar enerjisinde kullanıldı,

İlk kez kule, türbin ve pervane kanatları karada montaj edilip, açık denize monte edildi.

Editör: TE Bilişim