Denizde yaşayanlar kirliliğin mimarı

Heybeliada’nın açıklarına dalan dalgıçlar, sualtı yaşamını baltalayan çok sayıda eşya topladı. Yapılan çalışmada, teknelerin kirliliğin en büyük sorumlusu olduğu görüldü

Uluslararası Kıyı Temizliği Etkinliği Günü için dalgıçlar Heybeliada’nın derinliklerine dalarak denize atılan çöpleri topladı. İlk kez 1986’da The Ocean Conservancy adlı sivil toplum kuruluşu tarafından düzenlenen Uluslararası Kıyı Temizliği Kampanyası için Heybeliada’da 1 saatte toplam 350 kg çöp toplandı.

Deep Dream Dalış Merkezi, Adalar Belediyesi, Heybeliada Su sporları Kulübü ve Aktif Balıkadamlar Kulübü’nün katılımıyla düzenlenen etkinlikte 200 gönüllü Heybeliada’nın Çam Limanı kıyılarını dolaşırken 15 dalgıç da derinlere daldı. Halılar üremeyi engelliyor Dalgıçlar 12 metreye kadar inerken daha çok karşılarına teknelerden atıldığı belirlenen eşyalar çıktı. En çok halı, şişe, tencere, çaydanlık, demir aksamlar, paspas, havlu, fritöz, gibi eşyaların derinlerde balıkların ve kabuklu deniz canlılarının yaşam alanında olduğunu gören dalgıçlar oldukça üzüldü. Özellikle halı ve havlu gibi eşyaların balıkların yumurtlama alanlarının üzerini örttüğü görüldü.

Bazı yengeçlerin de eşyalar arasında kalarak öldüğü belirlendi. Muhabirimizin de katıldığı temizlik etkinliğinde balık ağları da dikkat çekti. Dalgıçların halı ve paspasları deniz ekosistemine zarar vermemesi için yukarı çıkartırken zorlandıkları görüldü. Teknelerin pislikleri Adalar Denizle Yaşam ve Spor Kulübü Derneği ve Deep Dream Dalış Merkezinden Volkan Narcı “Ne yazık ki çöplerin büyük çoğunluğu teknelerden atılmış ya da düşmüş. Özellikle bu koyda yazın kalan teknelerden sızan yağ, atık, sintine atıkları zeminde artık balçık olmuş durumda ayrıca balıkların yumurtlama alanları kirleniyor, deniz kabukluları dolaşacak yer bulamıyor. Ne yazık ki denizi en çok kirletenin denizde yaşayanlar olduğunu gördük” dedi.

Gökhan KARAKAŞ/Milliyet

Editör: TE Bilişim