Denizcilik Müsteşarlığı Deniz Ulaştırması Genel Müdürü Özkan Poyraz, Türkiye'nin uluslararası uydu destekli arama-kurtarma sistemine, 2005 yılı Haziran ayından itibaren, yer kesimi servis sağlayıcı olarak katıldığını, 17 Ocak'tan itibaren hizmet sahasında nihai hareket yeteneğine ulaşan Türkiye'nin, yakın zamanda Irak, İran ve Afganistan'a da destek sağlayacağını bildirdi.

Denizcilik Müsteşarlığı'nca düzenlenen ''Denizde Uydu Sistemi ile İletişim, Arama-Kurtarma'' toplantısı, 21 Mart 2006 Salı günü Antalya'da başladı.

Cezayir, Fransa, Yunanistan, Norveç, İtalya, Nijerya, İspanya ve İngiltere'den 25, Türkiye'den 50 uzmanın katıldığı toplantının açılışında konuşan Genel Müdür Poyraz, bu toplantının Türkiye'de ilk kez düzenlendiğini kaydetti.

Uluslararası Uydu Destekli Arama-Kurtarma Sistemi'nin (Cospas Sarsat), acil durum sinyali gönderen, zordaki kazazedenin (gemi, uçak, kişi gibi) uydu aracılığı ile acil durum sinyallerini, ilgili arama-kurtarma merkezlerine göndererek kazanın bulunduğu yerin saptanmasını sağladığına işaret eden Poyraz, şöyle konuştu: ''Uluslararası Uydu Destekli Arama-Kurtarma Sistemi'nin merkezi Kanada'da bulunuyor. Bu merkez, ABD, Fransa, Rusya ve Kanada tarafından kuruldu. Türkiye, Cospas Sarsat'a 2005 yılı Haziran ayından itibaren, yer kesimi servis sağlayıcı olarak katıldı. 17 Ocak 2006'dan itibaren hizmet sahasında nihai hareket yeteneğine ulaşan Türkiye'de, sadece Ankara'da 3 izleme sistemi bulunuyor. Irak, İran ve Afganistan'ın da bu alandaki hizmetleri yakın zamanda Türkiye tarafından sağlanacak.'' Toplantı’nın 23 Mart 2006 Perşembe günü sona ereceği bildiriliyor.

Kaynak:DTOHaber

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim