Denizlerde "acil müdahale merkezleri projesi"ne başlandı

DENİZCİLİK Müsteşarlığı tarafından bir süredir üzerinde çalışılan, "Acil müdahale merkezleri" oluşturulması projesine başlandı. Denizcilik Müsteşarlığı tarafından yıl içinde programa alınan "Acil Müdahale Merkezlerinin Oluşturulması ve Muhtelif Denizlerimizde Mevcut Durumun Tespiti" projesi, yapılan anlaşma ile TÜBİTAK, Marmara Araştırma Merkezi ile birlikte yürütülecek.

Fizibilite çalışması yaklaşık 2 yıl sürecek olan proje ile elde edilen veriler sonucunda, tüm Türkiye kıyılarının deniz taşımacılığından kaynaklanan kirlilik risk analizleri, duyarlılık haritaları ortaya sıkacak ve acil durum merkezlerinin kurulması için yatırım işlerine başlanacak. Türk sahillerinde ve Türk sularında duyarlılık haritaları geliştirilerek, riskli ve az riskli bölgelerin belirleneceği proje ile yapılacak çalışmalar sonucunda bir risk yöntemi oluşturulacak.

Acil önlem Projesi ile Türkiye'nin taraf olduğu Petrol Kirlenmesi İçin Hazırlıklı Olma, Müdahale ve İşbirliği Uluslararası Sözleşmesi ve diğer bölgesel işbirliği sözleşmelerine göre Türkiye'nin üstlendiği uluslararası işbirliği taleplerine cevap vermek üzere bulundurulması gereken imkân ve kabiliyet altyapısı da belirlenecek.

Denizlerde yaşanan kirliliğin önlenmesini de büyük ölçüde önleyecek olan proje ile denizlerde petrol ve diğer zararlı maddelerle kirlenme meydana geldiğinde tazmine esas olacak ekonomik zararı gerçekçi olarak belirlemek amacıyla denizlerin mevcut durumu tespit edilecek.

İki yıl sürecek proje Denizcilik Müsteşarlığı TÜBİTAK ve Marmara  Araştırma Merkezi işbirliğiyle yürütülecek.

Kaynak: Bizim Gazete

Yayın Tarihi: 13.01.2007

Editör: TE Bilişim