FED BAŞKAN YARDIMCISI İLE DTO BAŞKANI AYRI TELLERDEN ÇALDI


Dün yapılan DTO Meclis Toplantısında konuk konuşmacı olarak katılan ve bir sunum gerçekleştiren FED Eski Başkan Yardımcısı Prof. Paul Bennett, denizcilik konusunda iyimser olmadığını ve çok yakın bir tarihte hızlı bir canlanma beklemediğinşi söylerken, Prof. Bennett'ten sonra söz alan DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan,  “ Piyasaların devamlı kötü gitme ihtimali yok. İyi piyasalar hiçbir zaman 6-18 aydan daha uzun sürmemiştir. 2002 ile 2008 arası bu anlamda bir istisnaydı. O 6-18 aylık iyi piyasa döneminde 3-4 senelik kötü zamanın çok üstünde para kazandık.” dedi. 

Meclis toplantısına konuk konuşmacı olarak katılan ve ABD'deki son durumu değerlendiren ABD Merkez Bankası (FED) eski Başkan Yardımcısı Profesör Paul Bennett de, ''Amerika'daki gelişmeler çok tatmin edici değil, yine de dünyanın kalanına göre özellikle Avrupa'ya göre bir nebze daha iyi. Özellikle de işsizlik oranının yüzde 10'dan 8'e düşmesi iyi gibi görünmekle birlikte, ABD'deki profesyonellerin bakışıyla çok da iyi bir gösterge değil'' yorumunu yaptı.

Krizin ilk dalgası atlatıldıktan sonra ikinci dalganın yine Avrupa'da başlamasına da değinen Bennett, özellikle Almanya dışındaki ülkelerde sorunun büyümesini ise işsizlik oranlarının hızla yükselmesine bağladı.

Son verilere göre Avrupa'da işsizlik oranlarının yüzde 11'i aştığına dikkati çeken Bennett, Almanya ve Türkiye gibi ülkelerin de ''biz iyiyiz'' diye düşünmek yerine, Avrupa'daki sıkıntı nedeniyle ekonomilerinde görülen yavaşlamayı önemli bir sıkıntı sinyali olarak görmelerinin yararlı olacağını anlattı.

Bennett, ''Türkiye yüzde 2 ile yüzde 3 büyüme beklentisinde. Geçen sene yüzde 8 ile yüzde 9 büyüyüp, bu yıl yüzde 2 ile yüzde 3 büyümenin çok büyük bir sıkıntı olacağını düşünüyorum'' dedi.
    
'AVRUPA BANKALARI STRES ALTINDA'
    
2008 krizi ve ABD'nin uygulamaları ile AB'nin tedbirlerine değinen Bennett, ''Özellikle konut piyasalarındaki hızlı spekülatif hareketler dünyadaki krizlerin arkasındaki ana sebep oldu. ABD'de 2006-2007'deki spekülatif hareketler finansal krize yol açtı ve bunun hızlandırıcısı olarak büyük bankalar hareketleri tetikledi. Bu hareketleri azaltmak için ABD Merkez Bankası (FED) çok sert hareketler uyguladı. FED, bunun için faizleri çok çabuk indirirken, Avrupa Merkez Bankası (ECB) çok yavaş kaldı. Bu da AB'nin krizini daha da derinleştirdi'' şeklinde konuştu.

Ekonomik krizde özellikle bankaların hızlandırıcı rolüne işaret eden Bennett, ''Kredi piyasasında hızlı bozulma var. Bunun da Avro'ya olumsuz yansımalarını görüyoruz. Paniği azaltmak için bir takım tedbirler alınıyor ama; Avrupada'ki bankalar anormal sıkıntılı ve stres altında olduğundan sorun kolayca çözülemeyecek. Avro bölgesinde tek bir Avro var, ancak bunların düzenlemesini yapan otoritenin tek başına olamaması özellikle tüm bankaların tek elden kontrol ve düzenlemesinin yapılamaması sorunu kalıcı kılıyor'' görüşünü dile getirdi.
    
'DENİZCİLİKTE YAKIN TARİHTE CANLANMA OLMAYACAK'
    
Türk bankalarının ise Avrupa ve ABD'dekilere göre iyi durumda olduğunu vurgulayan Bennett, ''Türk bankaları sadece Avrupa'dakilere göre değil ABD'dekilere göre de daha iyi durumda. Bankalar, özellikle sermaye yeterliliğini daha önceki krizler nedeniyle çok yüksek tuttuğundan global bankacılıktaki krize yakalanmadı. Bankacılık sermaye rasyosunun çok yüksek olması özellikle Türkiye'yi koruyan faktör oldu'' diye konuştu.

Bennett, denizcilikle ilgili bir soruya da ''Bu anlamda ben iyimser değilim, en azından çok yakın bir tarihte hızlı bir canlanmanın olacağını beklemiyorum'' cevabını verdi.

KALKAVAN: 'PİYASALAR DEVAMLI KÖTÜ GİTMEZ'

Prof. Bennett'ten sonra söz alan DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan,  “ Piyasaların devamlı kötü gitme ihtimali yok. İyi piyasalar hiçbir zaman 6-18 aydan daha uzun sürmemiştir. 2002 ile 2008 arası bu anlamda bir istisnaydı. O 6-18 aylık iyi piyasa döneminde 3-4 senelik kötü zamanın çok üstünde para kazandık.” dedi. 

Kalkavan, ''Denizcilik krizi son 8 ay, bir yıldır yaşanıyor. Biz denizcilik krizini son bir yıldır yaşamaya başladık. Daha önceki kriz finansal krizin yansımasıydı. Dünya tarihinde ilk defa denizcilik krizi olmadan krize girdik. Bu yıl denizciliğin en zor zamanı. 2013 de farklı olmayacak'' diye konuştu.

Sektördeki sorunların nedenlerine ilişkin de bilgi veren Kalkavan, ''2011 Ocak ve Mayıs dönemleri arasında konteynercilerin gemi kiralarında yaptıkları yüzde 40 artış, spekülatörlerin 232 gemi sipariş yapmasına yol açtı. Bu, 2011, 2012, 2013 senelerinin en fazla gemi teslimlerinin olduğu yıllar oldu. Bu da o piyasanın tekrar çökmesine neden oldu. Karlılıklar da yüzde 80 eridi''  dedi.

Gemi inşa fiyatlarının dibe vurduğu bir döneme gelindiğini ve bundan sonra çok küçük düşmelerin yaşanabileceğini söyleyen Kalkavan “ Elbette iyi piyasa dönemleri gelecek. Bu böyle sürüp gidecek değil. Öyle biz zamana geldik ki parası olanın çok güzel yatırım yapacağı bir döneme geldik. Paranın üstünde olanların, fazla yatırım yapmayanların hak ettiği bir döneme geldik. Bugün gelinen nokta dibe yakın bir nokta, yatırım için en doğru zaman.” dedi.

 

Editör: TE Bilişim