Lütfi Elvan: Denizcilikte Şampiyonlar Ligindeyiz

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan "Denizcilikte son denetimlerin ardından beyaz bayrak listesinin en üstüne çıkan Türkiye, denizcilikte şampiyonlar ligine yükseldi" dedi.

Lütfi Elvan: Denizcilikte şampiyonlar ligindeyiz AA Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin denizcilikte son 10 yılda büyük bir aşama kaydettiğini belirtti. Türkiye'nin, 2003 öncesi kara listede yer alırken, atılan adımlar sayesinde önce gri listeye, 2008 yılından itibaren de Paris Liman Devletleri Kontrolü Mutabakat Muhtırası (Paris MoU) Beyaz Bayrak Listesine yükseldiğini ifade eden Elvan, her geçen yıl kendini geliştiren Türk denizciliğinin 2013 yılı sonuna doğru yapılan Üye Devlet Gönüllü Denetim Programı (VIMSAS) kapsamındaki denetimlerden başarıyla geçerek "düşük risk grubu"na girdiğini söyledi.

Yeni durumun Türkiye'ye denizcilik alanında pek çok avantaj sağlayacağını vurgulayan Bakan Elvan, şunları kaydetti: "2003 yılında 749 Türk gemisinden 131'i Avrupa limanlarında mevzuat ve teknik yetersizliklerden dolayı tutuluyordu. Gemilerin limanlarda tutulmasının çok büyük ekonomik maliyetleri var. Günlerce limanlarda bekletilen gemilerimizden hem yüksek liman ücretleri tahsil ediliyor, hem de taşıdıkları yüklerin bozulması, yüklerin zamanında teslim edilememesi büyük maddi kayıplara yol açıyordu. Bu durum, aynı zamanda Türk bayraklı gemilerin taşımacılıkta geri kalmasına neden oluyordu. Bunun üzerine limanlarımızın, gemilerimizin standartlarını yükselttik. Deniz taşımacılığında sıkı denetimler ve uluslararası mevzuatlara uygun uygulamalar getirdik. Bunun neticesinde 2013 yılında denetlenen 502 Türk Bayraklı gemiden sadece 15’i kusurlu bulundu. Türkiye’nin Düşük Risk Grubu Bayraklar Listesi’ne girmesiyle bu sorunlar ortadan kalkmış oldu. Türkiye beyaz bayrak listesinin en üstüne çıktı. Listedeki 38 Beyaz Bayrak'lı ülkeyle birlikte en itibarlı ülkeler arasında yer alan Türkiye, bir anlamda denizcilik alanında şampiyonlar ligine yükseldi. Düşük Risk Grubu Bayraklar Listesi’ne girmenin Türk deniz taşımacılığı açısından önemli getirileri olacak. 2008 yılı öncesinde 12 ayda bir denetlenen Türk Bayraklı gemiler bundan sonra 36 ayda bir denetlenecek. Hem deniz taşımacılığı açısından hem de ihracatımızın gelişmesi açısından son derece önemli bir gelişme olduğunu söyleyebilirim."

"Düşük risk grubu güven ve itibar göstergesidir"

Yakalanan bu başarıda başta Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı olmak üzere herkesin önemli katkısının olduğunu anlatan Elvan, Bakanlığın stratejisi ve kararlılığı, gemilere yapılan belgelendirme, ön sörvey ve program dışı denetimlerin yanı sıra donatan ve işletenler tarafından gemi ve şirketlerde emniyet standartlarının yükseltilmesi ile emniyet kültürün oluşmasının da önemli katkıları olduğunu ifade etti. Avrupa limanlarında denetim rejiminin her geçen gün daha sıkı hale geldiğini belirten Elvan, şöyle devam etti: "Düşük risk grubu güven ve itibar göstergesidir. Tüm paydaşların bu denetimlere hazırlıklı olması büyük önem taşıyor. Yakalanan başarının devam etmesi ancak emniyet standartlarının sürekli olarak sağlanması ile mümkündür. İşletmecilerinin olumsuz etkilenmemeleri için her türlü emniyet tedbirini uygun bir şekilde almaları ve tüm denetimlere en üst düzeyde hazırlıklı olmaları gerekiyor. Limanlarda daha az tutulmanın; daha çok yük taşımak, daha çok ihracat yapmak, daha az maliyetli taşımacılık yapmak ve daha çok kazanmak anlamına geldiği unutulmamalıdır."

Editör: TE Bilişim