Maersk Line: "Denizcilikte kapasite fazlası 5 yıl daha sürer"

Denizcilik sektöründe kapasite talep yaratmak için kapasite kaldırmak gerektiğini vurgulayan Maersk Line'ın bir üst düzey yöneticisine göre, önümüzdeki beş yıl boyunca kapasite fazlası hastalığı sürecek.

"Önümüzdeki beş yıl içinde kesinlikle sektörde kpasite fazlası görmeye devam edeceğiz" Bu açıklama Maersk Line CEO'su Soren Skou'ya ait. Skou;  "Navlunları düşürerek talep yaratamazsınız. Kapasitede azaltmaya girmek çok daha önemli" dedi. 

Ekonomik kriz 2008 yılında vurduğunda, küresel ticaret ve denizcilik şirketlerinin mevcut filosunun %50'si kadar yeni siparişi bulunuyordu. Reuters'e göre, kapasite fazlası yüzünden Asya ile Kuzey Avrupa arasındaki taşımalarda navlunlar zarar ettiren düzeylere düşmüş durumda. 

Maersk Line 2012 yılının ikinci çeyreği ile bu yılın aynı dönemi arasında  filosunda yüzde 1 oranında kapasite azaltımı yaptı.  Ama daha da azaltmak için herhangi bir plan açıklamadı. 

Sydbankdenizcilik analisti Jacob Pedersen mevcut piyasayı acımasız olarak nitelendirdi. Pedersen; "Eğer rakipleri de Rakip Maersk Line'ın stratejisini takip eder ve kapasite ayarlarsa önemli ölçüde daha iyi navlun fiyatları ile tüm endüstri bundan yararlanacaktır" dedi. 

12 büyük konteyner taşıyıcısından sadece ikisi, Maersk Line ve Fransa'nın CMA CGM şirketi, 2013 yılının ilk altı ayında işletme karı açıkladı. Krizden önce, Maersk Line ve diğer konteyner nakliye şirketleri, deniz yoluyla taşınan konteynerler için %10 oranında talepte büyüme yaşadılar. Ama Skou'ya göre "o günler geri dönmeyecek".

Skou;  "Gelecekte konteyner sektöründe büyüme küresel ekonomik büyümeye bağlı olacak" dedi. 

Skou, 2013 yılında  deniz yoluyla taşınan konteynerler için küresel talepte %2-3 artış beklediğini söyledi. 

Ana AP Moller-Maersk Grubu geçen hafta kısa vadeli karlılık hedefini yıllık &10'dan %8,5'a indirdi. Konteyner itaşımacılığı için uzun vadeli karlılık hedefi ise yüzde 10 olarak bırakıldı.

Zorlu piyasa koşulları ile başa çıkmak için, Maersk Line, ikinci çeyrekte,  konteyner başına toplam maliyeti bir yıl önceki aynı döneme oranla %12,5 oranında azaltmayı başardı. Düşüş özellikle düşük yakıt maliyetleri ve lojistik rota verimliliğinden kaynaklandı. 

Buna ek olarak, şirket her biri 18.270 TEU kapasiteli 20 adet Triple-E sınıfı mega gemi sipariş etti. Gemiler Asya ve Avrupa arasındaki yolları üzerinde çalışan diğer gemilerin ortalamasına  oranla konteyner başına yüzde 50 daha az yakıt kullanıyor.

Skou;  "Triple-E sınıfı gemiler şu anda en büyük ve en tasarruflu gemiler olan Emma sınıfına göre %20 daha fazla yakıt tasarrufu sağlıyor" dedi. 

Editör: TE Bilişim