DENİZCİLİKTE EĞİTİM ATAĞI

Denizcilik Müsteşarlığı ile Deniz Ticaret Odası, gemilerimizin yurtdışında “tutulmalarını” en aza indirmek ve “bayrağımızın” saygınlığını korumak için eğitim seferberliği başlattı.

Denizcilik Müsteşarlığı ile Deniz Ticaret Odası, Türk bayraklı gemilere yönelik olarak gerçekleştirilen denetimlerin yol açtığı olumsuz sonuçları en aza indirmek için hummalı bir eğitim faaliyeti başlatmış bulunuyor.

Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürlüğü tarafından basına yapılan açıklamada, standart altı gemilerin özellikle AB üyesi ülkelerin limanlarına girişini engellemek ve standartları yükseltmeye zorlamak için çok sıkı denetimler gerçekleştirildiği belirtildi. Açıklamada, özellikle Paris Memorandumu üyesi ülkeler başta olmak üzere liman devletlerinin çok sıkı tedbirler uyguladıkları kaydedildi. Yetkililer, tutulan gemilerin bayraklarının teşhir ve ilan edildiğini, AB üyesi ülke limanlarına giriş yasağı gibi yaptırımlar uygulandığını belirtiyorlar.

Türk gemileri ‘hedef’te

Tutulma oranlarımızın yüksekliğinden dolayı Türk bayraklı gemilerin ‘kara liste’de yer aldığını vurgulayan yetkililer, liman devleti denetimleri sırasında gemilerimizde çok sayıda eksiklik tespit edilmekte olduğunu dile getiriyorlar. Jeopolitik konumumuz ve ticaret rotalarımızın bir sonucu olarak ülkemizin, liman devleti kontrol kurallarının en sıkı uygulandığı hedef faktör haline geldiği uyarısı yapılıyor. Filomuzun yaşının yüksekliği, firmalarımızın ekonomik güçlerinin yetersizliği, yük bulma imkanlarının azlığı ve ekonomik krizler gibi kısa vadede çözümlenmesi zor etmenlerin bu sonuçta etkili olduğunu ifade eden yetkililer, bunların yanı sıra, ekonomik ve malî nedenlerle ilgisi olmayan hataların da denetleme raporlarında yer aldığını ve ekonomik kayba yol açtığını hatırlatıyorlar. Gemi adamlarımızın eğitim eksikliği ve denizcilik kültürü noksanlıklarından kaynaklanan, dikkatsizlik ve bilgisizlikten beslenen yönetimsel, operasyonel ve insanî kusurların, basit ama sonucu pahalı hatalar olduğuna dikkat çekiliyor. Sintine separatörünün çalıştırılmaması, denize yağlı su boşaltılması, çöp ve yağ kayıt defterlerinin eksik ve yanlış tutulması, makine dairesinin temizliğine dikkat edilmemesi, röle talimleri-personel intibak eğitimlerinin angarya kabul edilip göstermelik kayıtların tutulması gibi kusurların öne çıktığına değiniliyor.

Ön denetim ve eğitim seferberliği

Denizcilik Müsteşarlığı’na bağlı bölge müdürlükleri ile liman başkanlıklarının, yurtdışı denetimlerinde yabancı limanlarda tutulmaları en aza indirmek ve bayrağımızın saygınlığını korumak için, özellikle AB üyesi ülke limanlarına gidecek gemileri ön denetime tabi tuttuğu belirtiliyor. Bu denetimlerin gerekli ve yararlı olmakla birlikte yeterli olmadığına işaret eden yetkililer, gemi adamlarımızın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi için meslek içi eğitime de ağırlık vermek gerektiğini kaydediyorlar.

Bu amaca yönelik olarak Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürlüğü ile Deniz Ticaret Odası, İstanbul’da bir pilot uygulama başlatmış bulunuyor. Deniz Ticaret Odası meclis salonunda gerçekleştirilmekte olan bilgilendirme amaçlı eğitim programının, 26 Haziran 2006 tarihine kadar süreceği bildiriliyor.

İlki 16 Mayıs 2006 Salı günü 09:00-12:00 saatleri arasında tayfalara yönelik olarak başlatılmış bulunan programın, her salı aynı saatler arasında gerçekleştirileceği kaydediliyor. Zabitlere yönelik programların ise 18 Mayıs 2006 Perşembe günü aynı saatler arasında başladığı ve her Perşembe de yine aynı saatler arasında devam ettirileceği belirtiliyor. Program boyunca, Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürlüğü uzmanları ile yetkili klas kuruluşları sörveyörleri (denetim uzmanları), denizcilik firmalarında ve gemilerde görev yapan teknik müdür, operasyon müdürü, enspektör, kaptan, baş mühendis ve diğer çalışanları, yurtdışı denetimlerine hazırlık konusunda bilgilendirecekler.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim