DENİZCİLİKTE 'DANİMARKA' İŞBİRLİĞİ

Danimarka'nın Ankara Büyükelçisi Ole Egberg Mikkelsen, Türkiye'nin lokasyonu içinde önemini artırdığını belirtti.

 
Danimarka Dışişleri Bakanlığı tarafından, iki ülke arasında denizcilik sektöründeki işbirliğini artırabilmek amacıyla Swiss Otel Grand Efes'te Danimarkalı denizcilik firmalarının tanıtımı ve ikili görüşmeleri kapsayan ''Denizcilikte Yeni Trendler: Danimarka-İzmir Arası İşbirliği Fırsatları'' başlıklı toplantı yapıldı.

Maersk Denizcilik, Viking Life Saving A.Ş, Falck Türkiye, Niras A-S ve Hempel A.Ş'nin sunum yaptığı toplantının açılışında konuşan Büyükelçi Mikkelsen, Danimarka gemilerinin dünya ticaretinin yüzde 10'unu taşıdığını ve gemicilik şirketlerinin sübvansiyon almadığını belirtti.

İki ülkenin birbirine uzak olmadığını, her yıl Danimarka nüfusunun yüzde 5'inin Türkiye'ye geldiğini, Danimarka'da da önemli bir Türk topluluğunun bulunduğunu ifade eden Mikkelsen, ''Küreselleşme ve bölgesindeki olumlu değişiklerle Türkiye, lokasyonu içinde önem kazanıyor. Türkiye, çok önemli bir imalat merkezi, AB'ye aday ve küresel ekonomi açısından Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in ardından ekonominin büyümesini tetikleyecek, liderlik edecek bir ülke'' dedi.

İzmir Valisi Cahit Kıraç ise İzmir'in bir deniz ve liman kenti olmasına rağmen bu zenginliğinden yeteri kadar istifade edemediğini, bu tür toplantılar ve yeni açılımlara ihtiyaç duyduklarını kaydetti.

Ülke olarak denizcilik potansiyelini daha iyi kullanma anlamında son yıllarda hareketlilik içinde olduklarını kaydeden Kıraç, ''Yeni açılımlara hem teorik hem uygulamada ihtiyacımız var. Yeni işbirliklerinin doğmasını temenni ediyorum. Denizcilikteki eksikleri gidermek üzere hareket ediyoruz. Sektör ivme kazanarak büyüme ve ilerleme adına önemli gelişme kat etmektedir. İzmir, önümüzdeki yıllarda dünyanın konuşacağı 50 şehir arasında yer alacak'' dedi.

Denizcilik Müsteşarlığı Deniz Ulaştırması Genel Müdürü Özkan Poyraz ise Danimarka'nın, Norveç ve Yunanistan ile birlikte dünya denizciliğine yön veren ülke olduğunu, İzmir'in de bir liman ve armatörlük şehri olarak, yabancı yatırımcıların rol almak istedikleri bir şehir özelliğini taşıdığını kaydetti.

-ÇANDARLI LİMANI PROJESİ-

İzmir'de Nemrut ve Aliağa bölgesinin limancılık faaliyetleri açısından önde gelen potansiyele sahip bulunduğunu, bu şehrin denizci, bir ülkenin yatırımcıları için potansiyel bir kent olduğunu belirten Poyraz, şöyle konuştu:

''Türkiye denizcilik alanında fırsatlar ülkesi konumunda. 177 uluslararası ticarete açık limanımız var. Nemrut Körfezi'nde iki terminalin eklenmesiyle konteyner potansiyeli olarak İzmir önemli bir çıkış buldu. Çandarlı projesi için de AB ile birlikte bir fizibilite etüdü tamamlandı. Yaklaşık 2 kilometrelik bir rıhtım alanı, 800 metre mendirek ile birlikte önemli bir hinterlanda sahip olacak. Bu liman aşamalar halinde yapılmak üzere 12 milyon TEU'ya kadar çıkabilecek bir liman oluşturacak. DLH Genel Müdürlüğü yakında ihalesini yapacaktır. Çeşitli finansman metotları üzerinde çalışılıyor. Bu limanın demiryolu bağlantısı da olacak.''

Poyraz, Türkiye'nin bir süre önce denizcilikte beyaz listeye girdiğini, bu liste içinde de yukarıya doğru tırmandığını sözlerine ekledi.

Danimarkalı yatırımcılar ve bu ülke menşeli firmalarla Türk denizcilik şirketi temsilcileri arasında ikili görüşmeler yapıldı.
 

Editör: TE Bilişim