Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Tuzla'da TORGEM Tersanesi tarafından Kaptanoğlu Firması için inşa edilen 20 bin dwt'luk kuru yük gemisinin denize indirilmesi törenine katıldı. 

Törende konuşan Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Türkiye'de denizcilik sektörünün son dört yılda tahminleri şaşırtacak bir şekilde büyük gelişmeler kaydettiğini söyledi. Bu gelişmelerin sadece deniz taşımacılığında değil, aynı zamanda gemi inşasında da meydana geldiğini kaydeden Yıldırım, 70'li ve 80'li yıllarda bir gemi yapmak ve bunu denize indirmenin 1 yıl ile 5 yıl sürdüğünü hatırlatarak, günümüzde bunun çok daha kısa sürelerde yapılabildiğini ifade etti. Yıldırım, "Artık neredeyse haftada iki tane gemiyi Tuzla'da denize indiriyoruz. Son üç yılda Türkiye gemi inşasında dünya sıralamasında 23. sıradan 8. sıraya yükseldi. İşte gemi inşasının gelişiminin en çarpıcı ifadesini bu gelişmede görebiliriz." dedi. 

Son üç yıl içerisinde mevcut gemi inşa kapasitesini iki katına çıkardıklarını belirten Yıldırım, önümüzdeki iki veya üç yıl içerisinde bu kapasitenin tekrar ikiye katlanacağını kaydetti. Dünyadaki gemi inşa payından Türkiyenin aldığı payın giderek artmakta olduğuna işaret eden Yıldırım, Türkiye'deki gemi inşa sektörünün son üç yılda gemi siparişlerinden dünya ortalamasının 4 katı oranında pay aldığının da altını çizdi. "İşte gemi inşaatımızın vardığı nokta budur" diyen bakan sözlerine şöyle sürdürdü. "Bütün bunlar nasıl gerçekleşti. Her şeyden önce 59. Hükümetin Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın bir denizci evladı olmasından kaynaklanıyor. İşte denizcilikten gelen ve denizciliği bilen, babası kaptan olan bir Kasımpaşalı başbakan Denizciliğin önünü açma talimatını verdi. Ve biz onun tayfası olarak önümüzdeki engelleri kaldırdık." 

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da konuşmasında denizcilik sektöründe teknolojik altyapıya yatırımının önemine işaret ederek şöyle konuştu. "Teknolojik altyapı geliştirilmezse ve gemiler babadan kalma usullerle 700 - 800 günde yapılırsa bir yere gidemeyiz. Gemi yapımında ileriye giderken yenilikçiliğin yanında iyi teknoloji kullanılması gerekir. Verimlilik ve kalite de arttırılmalıdır."

Denizciliğin önünü açmak için ellerinden geleni yapacaklarını kaydeden Unakıtan, bakan Yıldırım'ın söylediği her şeyi yapma sözü verirken vergi konusuna da değinerek "Elimizden gelen her şeyi yapacağız, Ama vergiler konusunda değil, denizcilik konusunda" demesi gülüşmelere neden oldu.

Yapılan konuşmaların ardından Yıldırım ve Unakıtan'a günün anısına plaket verildi. Daha sonra okunan duanın ardından Yıldırım ve Unakıtan'ın kurdelayı kesmesi ile Eylul K gemisi denize indirildi. 

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim