Şubat ayında çıkmaya başlayan Filika Fanzin, denizci liselilerin çıkartmış olduğu ilk denizi politik edebiyat fanzinidir.

Filika Fanzin denizciliğe anarşist bir bakış açısıyla bakar.

Filika Fanzin'in belirgin amaçları var. Bunlar; Her meslekte olduğu gibi denizcilikteki sömürüyü gözler önüne serip, bu sömürüyü engellemek için farkındalık yaratmaktı
 

Filika Fanzin hiyerarşisiz bir denizciliğin mümkün olduğunu ve denizde dahi her bireyin nasıl özgür olabileceğini anlatır.


İlk sayıda da amaçlarını şöyle yazmışlardı;

 

 "Filika' Hayat Kurtarır

 Özgürlüğe yelken açan fanzin.

 Deniz uçsuz bucaksız bir derya. Bu derya içerisinde ufuklara kadar uzanan bir özgürlük var. Sanki sonsuzmuş gibi bir derinlik yaratır bizde, deniz. Ama özgürlüğe elimizi bile uzatamayız. Özgürlük bir adım uzağımızdayken bir gemi içerisinde bin mil varmış gibi görülür bizlere. Ayaklarını o özgürlüğe sokamazsın, yüzemezsin içinde. İşte Filika Fanzin denizde sefer yapmak yerine özgürlük içinde yüzdürmeyi anlatır bizlere.

 Filika; denizde oluşabilecek yangın, çatışma, batma gibi durumlarda gemi personelinin emniyetle gemiyi terketmesini sağlayan botlardır.

 Yani filika can kurtarır. Ve bizlerde denizcilik üzerine çıkardığımız fanzinin adını "FİLİKA" koyduk. Çünkü içine yazdığımız her bilgi, yaşamın bilgisi ve aynı zamanda denizcilik üzerine farklı bir açıdan bakmamıza yarayacak bilgilerdir. Denizciliğin her türlü konusunu edebi şekilde ele aldığımız bir fanzindir.

 Onca ölümlere, onca iş kazalarına, onca tutsaklığa, onca adaletsizliklere inat Filika Fanzin yaşamı savunur. Ve bizleri o ölümlerden özgürlüğe taşıyan filikadır. Deniz üstünde filikayı taşımaz, filika içinde denizi taşır. Herkes filikanın yolcusudur. kimimiz fırtınalarda kaybolur, kimimiz dalgalarda boğulur, kimilerimizde filika da özgürlüğe dokunur."

https://www.facebook.com/filika.fanzin

 

 

Editör: TE Bilişim