ODEK: “DENİZCİLİK SEKTÖRÜ HÜKÜMETLE İLETİŞİMİ DOĞRU KURAMADI”

“Yıllık gemi inşa kapasitesi olarak 10 milyon dead weight ton doğru bir hedeftir”

Türk denizcilik sektörünü uluslararası pazarda söz sahibi yapmayı amaçlayan  ODEK'in düzenlediği ve tecrübe paylaşımını hedefleyen 'Genç Denizciler Söyleşileri' tüm hızıyla devam ediyor.

Ensar Gemi ve Yan Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Göksal'ın konuk olduğu oturumda ulusal gemi inşa sanayinin geldiği noktayla ilgili önemli değerlendirmeler yapıldı.

Türk denizciliğinin kısa vadeli planlar yerine uzun vadeli stratejilere göre yönetilmesi gerektiğini konuşmasında sıklıkla vurgulayan Göksal, sektörün önemli başarılarına rağmen tersanelere ilişkin olumsuz kamuoyu algısının büyük bir engel olduğunu kaydetti.

Göksal “Krizde maalesef sektör idareyle ilişkileri çok başarılı yürütememiştir. Finansman ve tersanelerin sipariş sorununun vurgulanması “bizi kurtarın” mesajı olarak algılanmıştır. Halbuki kapsamlı bir strateji geliştirerek hedefin istihdamı korumak, ulaşılan katma değer seviyesini artırmak ve üretimi ileriye taşımak olduğu vurgulansaydı hükümetin bakış açışı farklı olabilirdi. Özel sektöre doğrudan destek verilmesi her zaman zordur”  uyarısında bulunarak zor günler geçiren sektörün iletişim sorunlarına dikkat çekti.

“Haliç tersanelerinin Osmanlı denizciliği için oynadığı rolün benzerini, Tuzla tersane bölgesi Türkiye Cumhuriyeti için oynamaya adaydır. Bölgeye bu gözle bakılmalı ve önü açılmalıdır.” ifadelerini kullanan Göksal, Ulaştırma Bakanlığı'nın açıkladığı 2023 hedeflerinde 'Türkiye'nin dünya denizciliğinde %5 pay alması' yolundaki çabayı desteklediğini belirtti. Göksal “Yıllık gemi inşa kapasitesi olarak 10 milyon dead weight ton doğru bir hedeftir” dedi.

 

Editör: TE Bilişim