Krize rağmen 'ulaşım...'

Krize ilişkin bir değerlendirme yapan Yıldırım: 'Türkiye, tedbirlerini alıyor. Kimsenin endişesi olmasın.'

Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin (EGD) düzenlediği toplantıya katılan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ekonomideki gelişmeleri ve bakanlığının çalışmalarına anlattı. Yıldırım krize ilişkin değerlendirmesinde şöyle konuştu:

Esasen ekonomi yönetimindeki arkadaşlarımız hakikaten çok ciddi çalışmalar yapıyor.

Bunun takdim ve  akvim sorunu sanırım var. Bunu da önümüzdeki günlerde aşacaklar.

Türkiye, tedbirlerini alıyor. Ondan kimsenin endişesi olmasın.

Mekanizmaları kuruldu, işlerliği var ve bundan sonraki tedbirler, biraz daha somut.

Önümüzdeki 2-3 hafta içerisinde tamamen işlerlik kazanmış olacak.

Geçen yıl 74 milyonu uçağa bindirdik

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın konuk olduğu toplantıyı EGD Başkanı ve Ekonomi Müdürümüz Celal Toprak yönetti. Toplantıya THY Genel Müdürü Temel Kotil’de katıldı. Havacılık sektöründeki gelişmeleri de anlatan Binali Yıldırım 2002 yılında sadece 33 milyon insanın uçtuğunu hatırlatarak, “2008’de 74 milyon insanı uçurduk.

Bu sene havaalanlarına 300 milyon TL yatırım yapacağız. Krizden dolayısıyla geri adım yok. Şu anda aralarında Sabiha Gökçen’in de bulunduğu 18 havaalanını ekonomik havaalanına dönüştürdük. Buralarda konma ve konaklama hizmetlerinde büyük indirime gittik” dedi.

Ben amele bakanım Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul’a gelsin

Denizcilik Müsteşarlığı’nın İstanbul’a taşınmasına destek verdiğini söyleyen Yıldırım, ulaşım ve erişimle ilgili birimlerin kendi bakanlığı içinde toplanmasına ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “Benim bir gücüm yok. Ben amele bakanım. İyi yük taşıyoruz. Sanırım bu yüzden hergün biraz daha yük konuyor. Bu yüzden güçlü görünüyoruz. Yeter ki vatandaşın işi görülsün.”

Denizcilikteki başarı Paksoy’u başkan yaptı

Denizciliğe verilen destek sayesinde önemli atılamlar gerçekleştiğine dikkat çeken Yıldırım, “Sadece İDO 102 milyon yolcu, 7 bin araç taşıdı. Yeni gemimiz çok yakında İstanbulluların hizmetinde olacak. Denizcilikteki bu gelişme İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy’u Uluslararası Feribot İşletmeciliği Birliği (INTERFERRY) Başkanı seçtirdi. Sen güçlüysen ülkene bakmayıp seni başkan seçiyorlar” dedi.

Araç muayenesinde kuyrukları bitireceğiz

Ulaştırma Bakanı Yıldırım özelleştirme sonrası araç muayenesinin ciddi bir iş haline geldiğini belirterek, “Tam 4 milyon aracın muayeneden geçmesi gerekiyor. Bu zor bir iş” dedi. Türkiye 5-6 kentte araç yoğunluğu olduğuna dikkat çeken Yıldırım şöyle konuştu:

Evrağını getir, muayeneyi götür devrini bitirdik.

Doğal olarak yoğunluk oluştu. Bursa’da çift vardiya yaparak bu sorunu aştık.

Bu konuda işi sulandırmak yok. İstanbul’da da çift vardiya yapacağız ve sorunu çözeceğiz. Kimse merak etmesin.

YOLLARIN KRALI OLMAZ KURALI OLUR

Yıldırım son 5 yılda 9 bin 257 kilometre bölünmüş yol yaptıklarını söyleyerek, “Yolların kralı olmaz, kuralı olur. Bu yüzden hem yol yapımına hız veriyoruz. Hem de standartları önem veriyoruz. Herkes şunu bilsin. Bölünmüş yollar Türkiye’nin emniyet kemeridir” dedi.

Raylı sistemde 100 yıl geç kaldık

İstanbul’un ulaşım sorunu ile çok yakından ilgilendiklerini söyleyen Yıldırım, Metrobüs’ün kısa vadeli bir çözüm olduğunu vurguladı ve şöyle konuştu: “Metrobüsle kısa sürede en iyi çözümü bulduğumuz sanıyorum. Raylı sistem 8 ayda bitmiyor. Dünyanın en büyük projelerinden biri olan Marmaray’ın yapımı yıllardır sürüyor. İstanbul raylı sistemde 100 yıl geç kaldı.”

Bizim bakanlığımız iki verip bir alıyor

Ulaştırma Bakanlığı’nın hizmet bakanlığı olduğunu söyleyen Yıldırım “Biz aslında ne kadar para o kadar hizmet diyebiliriz. Ama bunu yapmıyoruz. Bakanlığımızla ilgili devlete 60 milyar TL vermişiz. Buna mukabil bütçeden 30 milyar TL almışız, yol yapmışız, liman yapmışız, havaalanı yapmışız, demiryolu yapmışız. Demek ki 2 vermişiz 1 almışız” şeklinde konuştu.

Karayolunda hız felaket iletişimde hız bereket

Karayollarında 90 kilometre olan hız sınırının değiştirilmesi ile ilgili de konuşun Yıldırım, “Yollarımız biraz düzeldi. Bu yüzden eski hız sınırı bir miktar artabilir. Ama emniyet bizim için daha önemli. Şu da unutulmasın ki karayollarında hız felaket, iletişimde hız berekettir. Biz iletişimde en hızlı olmaya çalışıyoruz. 3 G ile iletişim otobanını yüzde 30 büyüttük. İletişimde kısa sürede Afrika seviyesinden Avrupa’ya seviyesine çıktık” diye konuştu.

Özge DÖNMEZ- Mehmet HALICI

Editör: TE Bilişim