Bu yıl 30’uncusu düzenlenen Boat Show’da denize çıkıp balık avlamak isteyene de, yaşam biçimi olarak denizciliği seçene de, lüks arayana da tekne var. Fiyatlar 30 bin liradan başlayıp 20 milyon euro’ya kadar çıkıyor

Türkiye’nin denizde düzenlediği en büyük Boat Show, Marintürk Pendik’te açıldı. Bu yıl otuzuncusu düzenlenen fuarda, boyları 3 metre ile 58 metre arasında 386 tekne sergileniyor.

150 bin metrekarelik deniz alanının yanı sıra, karada kurulan 4000 metrekarelik çadırda da çok sayıda tekne ekipmanları ve aksesuarları standı bulunuyor.

Yağışlı ve fırtınalı günlerden sonra havanın açmış olması da fuara ilgiyi canlı tuttu. Fuara katılan firma temsilcilerine göre, fuarı gezenlerin büyük bir bölümü denizcliğe ilgili ve potansiyel tekne alıcısı...

Her fuarda olduğu gibi bu fuarda da, çok geniş yelpazede tekne bulunuyor. Günübirlik denize çıkıp balık avlamak isteyenlere de, bir yaşam biçimi olarak denizciliği seçenlere de, üst gelir gurubuna yönelik ultra lüksü tercih edenlere de hitap eden tekneler var. 

NTSR Fuarcılık Başkanı Serkan Tığlıoğlu, fuarda vermek istedikleri mesajı şöyle özetliyor: “Denizcilik ille de zenginlerin hobisi değil. Fuarda 30 bin liraya da satılan tekne de sergileniyor, 20 milyon euro’ya satılan ultra lüks motor yat da...”

Serkan Tığlıoğlu, Türkiye’nin mega yat üretiminde dünyanın ilk üç üreticisinden biri olduğunu, bu nedenle deniz üzerinde düzenlenen bu fuarın Türk ekonomisine ciddi katkıda bulunacağını inandığını söylüyor. Fuarda ilk bakışta göze çarpan teknelerden ikisi ise şöyle:

CYRUS ONE: FUARIN EN PAHALI TEKNESİ

Antalya Serbest Bölge’de Cyrus Yachts firması tarafından inşa edildi. 34 metre boyunda. Boat International Group tarafından yarı deplasman sınıfında yılın en iyi motor yatı seçildi. Tasarımı ünlü Hollandalı tasarımcı Rene van der Velden tarafından yapıldı. İki adet 1825 HP gücünde makinesi bulunuyor. Yatın kabuk ve motor aksamının fiyatı 8.5 milyon euro. Ancak sahibinin isteğine göre içinde çok değişik opsiyonlar bulunuyor. Fuarda sergilenen yatın tüm iç dekorasyonu ile birlikte satış fiyatı 20 milyon euro... Tekne satıldı. Yeni siparişler için sergileniyor.

YAŞAMAK İÇİN İDEAL: BAVARIA 50

Deniz bir yaşam biçimi diyorsanız, en uygunu yelkenli bir tekne. Çok sayıda yelkenli tekne markası var. Ülkemizde iyi bir pazar payına sahip Bavaria yelkenlileri de, fuarda ilgi gören standlar arasında. Firmanın Türkiye temsilcisi Taner Gümüş, 32 feet (10 metre) ile 50 feet (15.5 metre) arasında yelkenli tekne sergilediklerini söylüyor. Teknelerin fiyatları iç donanımlarına göre değişiyor. Teknelerin vergisiz fiyatları 32 feet için 70 bin euro... 50 feet Bavarianın fiyatı ise 218 bin euro...

Eğer teknelere Türk bayrağı çekmek isterseniz yüzde 27 vergi de ödeyeceksiniz. Yok bu vergi çok fazla vermem derseniz, 1000 dolar civarında bir masrafla Amerikan bayrağı ile dolaşacaksınız.

Editör: TE Bilişim