Denizcilik alanında faaliyet gösteren derneklerin biraraya gelerek oluşturdukları Denizcilik Federasyonu'nun  1. Olağan Genel Kurulu 26 Kasım 2011 Cumartesi günü saat 13:30’da başlayarak Elite Hotel Dragos, Piri Reis cad. No:3 Maltepe Istanbul adresinde yapıldı.

Federasyonun oluşturan 40 delege,yönetim ve denetim kurulu seçimlerini yapmak üzere biraraya geldiler. Toplantıda Oturum Başkanlığı'na DEFAV Başkanı Bülent Temur'un önerisiyle DEFAMED Eski Başkanı Atilla Kocataş seçildi. 

Başkan Atilla Kocataş; öncelikle Federasyonu oluşturmak için biraraya gelen Derneklerin başkanları ve temsilcilerine söz verdi. daha sonra misafir sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine söz verildi.

Toplantıya katılan İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nil Güler ve vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği Başkanı Ruhi Duman Fedreasyona başarılar diledikleri birer konuşma yaptılar. Prof. güler, Federasyonun kurulması ile fakülte ve Federasyonun ortak projeler gerçekleştirebileceğine değinirken, Ruhi Duman; denizciliğimizin gelişme göstermiş olsa da istenilen yerde olmadığını vurguladı. Duman; "Çalışma yapılırsa başarılı olunur, aksi takdirde tabela derneği olarak kalınır" dedi.

Saat 13:30'da başlayan kongrede ilk olarak Federasyonun kuruluşta 9 kişi olarak belirlenen Yönetim Kurulu'nun 15 kişiye çıkarılması oya sunuldu.

İstikbal: "15 kişide çalışma zorluğu çıkar"

Yönetim Kurulu'nun 15 kişiye çıkarılması konusunda görüşlerini açıklayan Federasyon delegelerinden Kaptan Cahit istikbal,  Deniz Ticaret Odası'nın bile Yönetim Kurulunun 9 kişi olduğunu anımsatarak; 15 kişilik kalabalık yönetim kurulunun iş çıkarmada güçlükler yaşayabileceğine değindi. Denizciliğimizin önemli sorunları bulunduğunu hatırlatan İstikbal; 'Çalışan bir Yönetim Kurulu olmalı. Burada nicelik değil nitelik önemli. Yoksa Sayın Ruhi Duman'ın dediği gibi tabela derneği olarak kalır' dedi.

Bülend Temur: 'Çalışma alanı geniş'

Eleştirileri yanıtlayan önerge sahibi DEFAV Başkanı Bülend Temur; geçmiş tecrübelerinden 9 kişilik yönetim kurulunun yeterli olmayacağının anlaşıldığını belirtti. Federasyonun çalışma alanının genişliğine değinen  Temur; 15 kişinin bu açıdan düşünüldüğünü savundu.

Yapılan oylamada Yönetim Kurulu'nun 15 kişiye çıkarılması oy çokluğu ile kabul edildi. 

Gerçek daha sonra anlaşıldı

DEFAV Başkanı Bülend Temur'un neden 15 kişilik Yönetim Kurulunda ısrar ettiği ise kulislerde farklı yorumlandı. İddialara göre 9 kişilik listede İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Derneği'nin oy çokluğu olması nedeniyle başkan seçilemeyeceğini anlayan Temur; katılımcı Dernek başkanlarından çoğunluğunu yanına çekerek yönetim kurulunu 15 kişiye çıkarmak üzere anlaştığı ve böylelikle DEFAMED Başkanı Selçuk Şenkal'ın Başkan seçilmesini engellemeyi planladığı iddaları kulislere yansıdı. 

Seçimlerde insanlara birbirinin ismi çizdirildi

Daha sonra Yönetim ve Denetim Kurulu için seçimlere geçildi. Bu amaçla aday listeleri açıklandı. 15 kişilik Yönetim Kurulu için 16 aday olduğundan Yönetim Kurulu için seçim yapılacağı açıklandı ve bu amaçla Delegelere mühürlü oy pusulaları dağıtıldı.

Ancak nedense oy pusulalarına isim yazılması sonucu istenmeyen sonucun ortaya çıkabileceği belli kesimlerce düşünüldü. Delegelere isim çizdirmek fikri ortaya atılınca oturum Başkanı Atilla Kocataş dağıtılan oy pusulalarını iptal etti. 

Hemen bu kez üzerinde tüm adayların isimlerinin bulunduğu  yeni oy pusulaları hazırlandı ve yazıcıdan çıktı alınarak dağıtıldı. Delegelere herkes istemediği birinin ismini çizsin tavsiyesinde bulunuldu. Çizilmeden verilen oy pusulalarının iptal olacağı uyarısı yapıldı.

Bunun üzerine Türkiye'de "denizcilikte birliği ve beraberliği sağlamak" amacıyla biraraya gelen delegeler birbirlerinin isimlerini çizmeye başladılar. 

Seçimlerde Selçuk Şenkal'ı destekleyeceğini açıklayan Kaptan Cahit İstikbal bizzat kendi çalışma arkadaşlarının kurbanı oldu. Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği'nin salonda mevcut delegeleri Bülend Temur'u başkan seçebilmek için blok halinde Cahit istikbal'in ismini çizmeleri sonuçlar üzerinde etkili oldu. Böylelikle Denizcilik Federasyonu'nun doğumu başkanlık ihtirasına kurban edilirken sektöre büyük emekleri dokunmuş bir kişinin isminin etrafında spekülasyon yapılması ve hiç gerek yokken ve gerek söz konusu seçimin yapılış şekli gerekse sonuçlarının açıklanması denizcilik örf, adet ve kuralları çerçevesinde yapılabilecek iken bunun yapılmaması şaşkınlıkla karşılandı. DenizHaber'e açıklamada bulunan delegelerden birisi 'Buna gerek yoktu. neyin paylaşılamadığını anlamadım. Ortada bir çıkar mı var onu da anlamadım. İdealler etrafında birleşilmesi gerekiyordu. İsim çizilmesi hoş bir olay değil. Seçimde olumlu tercih kullanılır, isim çizmek olmaz. İsim çizmek meslek kardeşliği olan bizlerin içine sinen bir olay değil. Hoş olmadı' dedi. 

Şimdi ne olacak?

Yapılacak ilk Yönetim Kurulu Toplantısında DEFAV Başkanı Bülend Temur'un planlanan şekilde Başkanlığı alması ve DEFAMED Başkanı Selçuk Şenkal'ın tasfiye edilmesi olasılığı var. Fakat DEFAMED Başkanı Selçuk Şenkal'ın buna nasıl tepki göstereceği ve çevrilen entrikalara karşı nasıl tavır alacağı merakla bekleniyor.

Editör: TE Bilişim