Kılavuzluk Haftası etkinlikleri kapsamında İTÜ Denizcilik Fakültesinde düzenlenen panelde kılavuz kaptanlık mesleği tanıtıldı.

Toplantıya konuşmacı olarak Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği Başkanı ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Baş Kılavuz Kaptanlarından  İsmail Akpınar, Eski Başkanlardan ve DEKAŞ Genel Müdürü Kaptan Aykut Erol,  Uluslararası Kılavuz Kaptanlar Birliği Başkan Yardımcısı ve  Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Baş Kılavuz Kaptanlarından Cahit İstikbal, DEKAŞ Kıdemli Kılavuz Kaptanlarından Alper Tunga Anıker katıldılar.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Kaptan İsmail Akpınar; kılavuz kaptanların zor suların isimsiz kahramanları olduğunu belirterek, amaçlarının hafta boyunca bu mesleği tanıtmak ve sevdirmek olduğunu bildirdi.

Toplantıda konuşmacılar 2 saat boyunca katılımcı 3. sınıf öğrencilerine kılavuz kaptanlık mesleğinin tarihi, önemi ve nasıl kılavuz kaptan olunabileceği konusunda bilgiler sundular. TKKD Yönetim Kurulu Başkanı ve EMPA Başkan Yrd. Kapt. İsmail AKPINAR, kılavuz kaptanlık mesleğinin Dünya ve Türkiye'deki can, mal ve çevre açısından ne kadar önemli olduğundan bahsetti. Kapt. İsmail AKPINAR'dan sonra söz alan DEKAŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kapt. Aykut EROL, kılavuz kaptanın yakın tarihteki yeri ile Dünya ve Türkiye'deki hukuksal önemi ile ilgili bilgi verdi. IMPA Başkan Yrd. Kapt. Cahit İSTİKBAL, kılavuz kaptanın mitolojideki yerinden bahsetti. Son olarak söz alan İzmit Körfezi Kıdemli Kılavuz Kapt. Alper Tunga ANİKER ise kılavuz kaptanların dünya edebiyatındaki yerini ünlü Amerikalı yazar ve kılavuz kaptan Mark Twain'i örnek vererek anlattı.

Toplantının kapanışında  bir konuşma yapan İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Nil Güler; çok yararlı bilgiler edindiğini belirtti. Güler; "ünlü yazar Mark Twain'in kılavuz kaptan olduğunu ve isminin iki kulaç derinlik anlamına geldiğini öğrenmiş olduk. Ben Mark Twain'in kitaplarını ve konuşmalarda adı geçen İlyada ve Odyssey gibi kitapları kütüphanemize kazandıracağım. Biz öğrencilerimize uluslarararası çalışma koşullarına uygun nitelik kazandırmaya çalışıyoruz. Bu toplantı bu anlamda da çok faydalı oldu" şeklinde konuştu. 

Editör: TE Bilişim