Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, DTO Ağustos ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, deniz taşımacılığının desteklenmesi gerektiğini söyleyerek, “Türk denizciliğinin önü açık. Gemi ve yat inşa, bakım-tamir alanları gelişim halinde. Bizim yapmamız gereken sadece kavga etmeden, sektörümüze sahip çıkmamızdır. Denizcilik sektöründeki sorunların çözümü için yıllardır uğraştık, uğraşmaya da devam edeceğiz. Denizcilik devlet politikası haline gelmek zorunda” dedi. 

Böyle giderse navlun açığı vereceğiz

Türkiye’nin şu anda enerjiden sonra en büyük açığının navlunda verildiğini anlatan Kalkavan, “Türkiye’nin verdiği en büyük açığın navlunda verildiğini görüyoruz. Türk bayraklı gemilerin taşıma oranı yüzde 12’lerin altına indi. Deniz taşımacılığının geliştirilmesi ve desteklenmesi gerekiyor. 2023’de böyle giderse minimum 30 milyar dolar navlun açığı vereceğiz. Dolayısıyla sanayi stratejisini cari açık verdiğimiz ürünler üzerine yapılacak olan teşvikler olarak kurduk. Bugün 9,5 milyon olan ve sayısı 32’ye yaklaşan Türk bayraklı filomuz var. Son yıllarda inanılmaz başarıya sahibiz. Deniz taşımacılığında haksız rekabetle karşı karşıyayız. Gemi inşada da haksız rekabet şartları devam ediyor. Devletimiz çok müthiş şeyler yaptı. Bunlardan bir tanesi, kredi garanti fonu uygulamasıdır ki bu müthiş bir uygulama” diye konuştu.

Sayın başbakan ve bakanlarımıza söylediğimiz şey şuydu: Bize hedef gösterilen ülkelerle eşit şartlarda rekabet edebilmek istiyoruz. Türkiye özellikle yeni nesil gemilerde ufaklardan başladık ama çok avantajlı bir konuma geleceğiz. Şura’da özellikle Sayın Başbakanımız tarafından dikkatlice dinlendik. Başbakanımızın vurguladığı 2 konudan biri, halkın denizcilikle buluşmasını engellememekti. Marina ve çekek yerleri konusuydu. Son 12 yılda yapılan mevzuat düzenlemesi 450’yi aştı” şeklinde konuştu. 

Eğitimde eksiğimiz eğitmen

Denizcilikte hizmet sektörünün giderek büyüdüğüne ancak eğitimde eğitmen eksiklikleri olduğunu anlatan Kalkavan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Denizcilik eğitimine miktar ve kaliteyi artırarak devam etmeliyiz. Çocukları okutup, dünya denizlerine meslek sahibi yapacağız. Bu alanda eksiklerimizi tamamlamak zorundayız, eğitmen eksiğimiz var. Eğitmen yetiştirmek veya ithal etmek zorundayız.”

Editör: TE Bilişim