UNESCO’nun 2013 yılı kutlama ve anma programına aldığı, Piri Reis’in Dünya Haritası’nın 500’üncü yıldönümü kutlama programı çerçevesinde, Piri Reis ve Haritaları Beşiktaş’ta bulunan İstanbul Deniz Müzesi’nde sergilenecek. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Bakanlık Facebook sayfasında düzenlenen yarışmada 40 takipçiye, dünya haritası, yapboz, hikâye ve boyama kitabından oluşan "Piri Reis Seti" verdi. Bayram’dan bir gün önce yapılan yarışmada Piri Reis ile ilgili iki soru soruldu. Sorulara doğru yanıt veren ilk 40 kişinin isimleri bayram’ın ilk günü açıklandı. Kazanan katılımcılarla elektronik posta yoluyla iletişime geçildi.

Armağanlar iki hafta içinde kargo ile Bakanlık tarafından sahiplerine gönderilecek. 
UNESCO, Piri Reis’in Dünya Haritası’nın 500’üncü yıldönümünü 2013 yılı kutlama ve anma programına almış ve bu çerçevede birçok etkinlik planlanmıştı. Bu etkinlikler, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik tarafından 25 Ekim’de açılacak Piri Reis ve Haritaları Sergisi ile başlayacak. 

-PİRİ REİS SERGİSİ- 

Piri Reis’in 500 yıl önce çizdiği ilk dünya haritası üzerinde bir yelkenli gibi ilerleyip kıtaların ve denizin o günkü konumlarında tarihe yolculuk yapılabilecek ve tarih-coğrafya tutkunları Piri Reis’in divitinin ucundan ceylan derisi üzerine düşen haritanın -interaktif projeksiyon uygulamasıyla- içinde gezme fırsatı bulacak.

UNESCO’nun 2013 yılı kutlama ve anma programına aldığı, Piri Reis’in Dünya Haritası’nın 500’üncü yıldönümü kutlama programı çerçevesinde gerçekleştirilecek ilk etkinlik Piri Reis ve Haritaları Sergisi. Beşiktaş’ta bulunan İstanbul Deniz Müzesi’ndeki serginin açılışını Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik yapacak. 

-SERGİ BEŞ BÖLÜMDEN OLUŞACAK- 

Piri Reis’in hayatını anlatan film gösterimlerinin de yapılacağı sergi beş bölümden oluşuyor. Haritalar bölümünde, Piri Reis’in Kitab-ı Bahriye isimli kitabından seçilen haritalar, tavandan sarkan çelik halatlara bağlanarak sergilenecek ve arka yüzlerinde o yerin modern haritası yer alacak. Ziyaretçiler adeta bir harita ormanında dolaşacak. 

Serginin en ilginç bölümünde ise; Piri Reis’in çizdiği dünya haritası interaktif projeksiyon ile zemine yansıtılacak. Zemindeki harita üzerinde hem denizde hem de karada hayvanlar yer alacak, ayrıca denizde gemiler seyir halinde olacak. Ziyaretçiler, hayvanlar ve gemilerin hareket halinde olduğu harita üzerinde dolaşacaklar. 

Haritada denizden yükselen ve basınca patlayarak bilgi kutusuna dönüşen hava kabarcıkları olacak.Sergide ayrıca, bir bölümde Piri Reis’in kamarası uyarlama eşyalarla kurulacak. Ziyaretçiler, Piri Reis’in bal mumu silikon heykelinin de bulunacağı kurgu kamarayı da ziyaret edebilecekler. Piri Reis ve Haritaları Sergisi tam bir ay boyunca meraklılarını ağırlayacak.

Editör: TE Bilişim