Piri Reis Üniversitesinde düzenlenen 4. GEMİMO Öğrenci Kurultayı çalıştayında, IMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeli Çakır açıklamalarda bulundu. Açıklamalar şöyle:

“Aranızda bir Meclis Başkanı ve üst düzey bir STK temsilcisi olmaktan ziyade yıllarını denizciliğe vakf etmiş, sizin geçtiğiniz öğrencilik dönemlerinden geçmiş, aynı sizin gibi okulda ve denizde arkadaşlıklar edinmiş ve bunları bugüne kadar muhafaza etmiş, denizin sakinini de, hırçınını da,  güzünü de, yazını da,  fırtınasını da, meltemini de görmüş sizden biri olarak buradayım. Buraya gelirken gençlere doğru hitap etmek için neler söylenebilir diye düşündüm. Genelde gençlik  nasihati tavsiyeyi hoş karşılamaz. 

Ama neticede siz çok önemli,özellikli meslek tercihinde bulundunuz.   Denizcilik gibi bir meslek grubunda tecrübenin söyleyeceği çok şey vardır. Bunlara itibar edeceğinizi düşünerek birkaç konuda sizleri bilgilendirmek istiyorum. Öncelikle eski bir denizcinin bir söylemi; muhtemelen yelken döneminden kalsa da bugün hala geçerlidir: "Denizin bir gün dinginleşeceği fikrini aklımızdan uzaklaştırmalı, kuvvetli rüzgara karşı seyreteyi öğrenmeliyiz". Şunun içi söylüyorum, her denizci önce denizin fıtratını iyi tanımalı. Deniz içinde sakinliği barındırdığı kadar, fırtınayı da barındırmaktadır. Öğrenciyken de deniz denizdir, mezun olup vardiya tutmaya başlayınca da, karaya çıkıp filoların yönetiminde görev almaya karar verince de, armatör olunca da, büyük işletmelerde söz sahiibi olunca da denizin gerçekleri vardır. Kısacası denizin kanunu vardır.  

Zaman zaman karşılaşırım meslek hayatımda. Çok fazla diğer sektörlerden denizciliğe heves edip, özenip yatırım yapmak isteyen kişilerle karşılaşmışımdır. Gelirler,öğrenmek isterler, nereden başlamaları gerektiğini sorarlar... Benim onlara önemli bir tavsiyem var;  eğer aileden birisi denizcilikle alakalı kendini yetiştiremeyecekse,denizin kanunlarını  öğrenemeyecekse muhakkak bunlara vakıf birileriyle yola çıkın, iş birliği yapın, aksi tartirde deniz kenarına inip denize taş bile atmayın. Çünkü denizcilik tabiatı gereği ve fıtratı gereği risk barındırır. Bu riskleri iyi öğrenmek sizin işiniz. Öğrencilik yıllarında bu başlar, stajlarla devam eder ve meslek hayatına atıldığınızda da bunları geliştirirsiniz. 

Öncelikle deniz bilgi işidir... 

Bu riskleri ölçüp tartmak, bilmek buna göre rota teşhir etmek, emniyetli  liman, rıhtıma karar vermek çok detaylı, teferruatlı bilgi gerektirir. Genel bilgiyle bazı şeyleri yapabilirsiniz ama kendinizin bir fark oluşturabilmesi için özgün, güvenilir ve güncel bilgiye ihtiyacınız olacaktır. Bu sizin diğerlerine karşı farkındalığınızı artırır, sizleri farklı kılar ve bilge yapar. 

İnternet elinizin içinde... Deniz, her gün yeni bir şey öğreneceğiniz son derece heyecan verici bir iş koludur. Bunun kıymetini iyi bilin. Gemide, denizde kendinizi muhakkak suretle pratik bilgiyle donatırken, teorik bilgileri almayı ve yenilikleri takip etmeyi de ihmal etmeyin. 

Denizcilik aynı zamanda bir dostluk işidir...

Dostlarınızın kıymetini bilin, dostlarınız artırın...Okulunuz, döneminiz,devreniz için değil denizci olduğunuz için ortak paydanız denizler olduğu için unutmayın ki bir arkadaşınıza yaptığınız iyilik, dönüp dolaşıp başka bir gemide veya karaya çıktığınızda yardım olarak sizlere dönecektir. 

Denizcilik en verimli istihdam alanlarından biridir...

Bu anlamda da ülkemizin kalkınmasında denizciliğimizin istihdam açısından baktığımızda çok önemli bir yeri vardır. Hem dünya görüşünüzü ve entellektüel birikiminizi artırınız. Hepinizin bir başarı hikayesi olmasına gayret ediniz.Unutmayın! En güzel hikayeler denizcilerin hikayesidir. 

Deniz aynı zamanda Ar-Ge'dir...Girişimciliktir, hür teşebbüstür.

Teknoloji denizden çıkmıştır ve karayı kalkındırmıştır. İçinizde denizciliğin teknik ve akademik tarafına yönelecek pek çok parlak zihin olduğu muhakkaktır. Lütfen, özellikle bu arkdaşlardan ricam, Türk gemi teknolojileri sanayinin ileriye, yerli katkı oranımızı Avrupa seviyesine taşıyacak sizlersiniz. Asla araştırmaktan, geliştirmekten,uygulamaktan ve denemekten vazgeçmeyin. Zannımca hepinizin denizden beklentileri yüksek, öyle de olmalı ki başarı kalıcı olsun. Tekrar tekrar vurguluyorum, deniz hep deniz olarak yani sakinliği ve fırtınayı içinde barındıracaktır. Size düşen her zaman hazır olmaktır. Şans hazır olana güler. Sizlere bol şans diliyorum bu şu anlama gelecektir; çok iyi hazır olmanız gerekiyor”

Kurultayın başarılı, verimli ve ülkemiz denizciliğine hayırlı olmasını diliyorum.

Editör: TE Bilişim