Türkiye ile Portekiz Denizcilik Alanında İşbirliği Anlaşması İmzaladı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Portekiz ile sadece denizcilikte değil, demiryolu başta olmak üzere diğer alanlarda da işbirliğini geliştirmek istediklerini belirtti.

Bakan Elvan, Portekiz ile Türkiye arasındaki denizcilik alanında işbirliği anlaşması için Bakanlıkta düzenlenen imza töreninde, Portekiz Başbakan Yardımcısı Paulo Portas'ı Türkiye'de ağırlamaktan mutluluk duyduğunu dile getirdi.

İki ülke arasında denizcilik alanında imzalanacak anlaşmanın önemine işaret eden Bakan Elvan, bunun, Türkiye'nin AB'ye üye ülkelerle yaptığı 3. denizcilik anlaşması olacağını söyledi.Denizcilik alanında Türkiye'nin son 12 yılda önemli aşama katettiğini belirten Elvan, şunları kaydetti:

"Biz bu alandaki işbirliğimizi Portekiz ile daha da güçlendirmek istiyoruz. Özellikle Portekiz'e, Türkiye'nin AB müzakere sürecine verdiği destekten dolayı teşekkür etmek istiyorum. Ancak ticaret hacmimiz istenilen düzeyde değil. İlişkilerimizin daha da güçlendirilmesi, ticaret hacmimizin çok daha yüksek oranlara çıkarılmasının önem arz ettiğini düşünüyorum. Özellikle ulaştırma ve haberleşme alanında Portekizli firmaların Türkiye'de yatırım yapmalarını arzu ediyoruz. Türkiye'de gerçekten iyi bir yatırım ortamı var, yabancı sermaye girişimiz oldukça yüksek ve AB ülkeleriyle birlikte değerlendirildiğinde oldukça büyük bir büyüme performansı var. Dinamik bir ülke, genç bir nüfusa sahip. Biz inşallah sadece denizcilik değil, demiryolu başta olmak üzere diğer alanlarda da işbirliğimizi geliştirmek istiyoruz."

Bakan Elvan, Türkiye ile AB arasındaki ticari ilişkilerde taşımacılıkta ağırlıklı olarak karayolunun kullanıldığını ifade ederek, AB ülkeleri ile Ro-Ro taşımacılığını da geliştirmek istediklerini vurguladı. Elvan, Portekiz ile bu konuda bir mekanizma kurulması halinde hem iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin daha fazla gelişeceğini hem de diğer Avrupa ülkelerine de bir aktarma söz konusu olabileceğini ifade etti.

- Türk şirketlerini davet etti

Portekiz Başbakan Yardımcısı Portas da anlaşmanın, iki ülke arasında yeni kurulan Türkiye-Portekiz Ortak Ekonomik Komisyonu için oldukça iyi bir başlangıç olduğunu söyledi.Türkiye'nin AB üyeliğine kararlılıkla destek vermeye devam edeceklerini ifade eden Portas, müzakerelerin devam etmesi için iki tarafın da hazır hale gelmesini istediklerini, bunun iki deniz ülkesi Türkiye ve Portekiz için önem arz ettiğini kaydetti.

Portas, gelecek yıl Lizbon'da denizcilik alanında "Mavi Hafta" etkinliği düzenleyeceklerini belirterek, Bakan Elvan'ı etkinliğe davet etti. Türk şirketlerinin Portekiz'de denizcilik yatırımları yapmalarını arzu ettiklerini dile getiren Portas, Lizbon'daki Cruise Terminali'ni özelleştireceklerini, ihalede Türk şirketlerini de katılımcı olarak görmekten mutluluk duyacaklarını söyledi.Konuşmaların ardından Portas ve Elvan, işbirliği anlaşmasını imzaladı.

 

Editör: TE Bilişim