Dünyanın soylu denizcileri Boğaz'a çıkarma yapacak

İstanbul, dünyanın en yaşlı yelkenlilerini ağırlamaya hazırlanıyor. Deniz Ticaret Odası ve 2010 Kültür Başkenti Ajansı'nın ortak üstlendiği projeyle İstanbul Boğazı dünyada denizciliğin en önemli organizasyonlarından biri olarak kabul edilen Boylu Soylu Yelkenliler Yarışı'na ev sahipliği yapacak.

1 Ocak'ta Amerika kıyılarından "pupa yelken" diyecek 20 yelkenli ve 500 mürettebatı, 27 Mayıs'ta İstanbul'a demirleyecek. Dört gün boyunca güvertesinde dans gösterileri ve eğlencelerin yapılacağı bu yelkenliler, ilk kez İstanbul Boğazı'na gelecek.

Dünyanın en yaşlı yelkenlilerine yapılacak kortejlerle İstanbul Boğazı büyük bir görsel şölene ev sahipliği yapacak. Deniz tutkunlarının izin alarak katılabilecekleri kortejde Rahmi Koç da yer alacak.
 
Denizciliğin sosyetesi

Yaklaşık 20 tarihi yelkenlinin Türkiye'yi ziyaret edeceği Boylu Soylu Yelkenliler Yarışı'nın dünya denizciliğinin tanıtım, kültür, tarih ve eğitim olimpiyatları olarak adlandırıldığını belirten Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Danışmanı Kaptan Yılmaz Dağcı,

"Denizciliğin sosyetesi olarak adlandırılan bu organizasyon, 1956 yılından bu yana yapılıyor. Yarışlar tarihinde ilk defa Ege, Marmara ve Karadeniz sularında seyredecek. Bu, çok önemli bir adım. Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan'ın ortaklaşa düzenleyeceği Boylu Soylu Yelkenliler Yarışı her milletten denizci genci bir araya getirerek denizle tanışmayı, eğitim yapmayı, deniz sevgisini aşılamayı ve deniz kirliliğine karşı bilinçlenmeyi sağlamayı hedefliyor. Deniz sorunları, dünya denizcilerinin kaynaştırılması gibi hedeflerle yola çıkan bu gemiler, gittikleri ülkenin tanıtımına da çok önemli katkılar sağlıyor aslında" dedi.
 
2.5 milyon dolara mal olacak

Organizasyonun Deniz Ticaret Odası ve İstanbul 2010 Kültür Başkenti Ajansı tarafından ortaklaşa yapıldığını aktaran Dağcı, 4 gün boyunca sürecek bu etkinliğin 2.5 milyon dolara mal olacağını kaydetti.

1956 yılından beri Sail Training International (STI) tarafından düzenlenen bu organizasyon, denizciliğin olimpiyatı olarak kabul ediliyor. Sail Training International 2007 yılında Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmişti.

Öte yandan İstanbul'un, 19 Kasım'da Sail Training International'ın yıllık genel kurul toplantısına ve bu çerçevede yapılacak denizcilik konferansına da ev sahipliği yapacağını açıklayan Yılmaz Dağcı, 29 ülkeden 300 delegenin bu toplantıya katılacağını belirtti. Katılımcıların İstanbul Sheraton Otel'de konaklayacağını belirten Dağcı,

"Bu konferans Türkiye kıyılarının ve denizcilik sektörünün tanıtımı için önemli bir fırsat. Konferans, Boylu Soylu Yelkenliler organizasyonları ve eğitim programları için adayların seçimi, STI yönetim süreci gibi konuların ele alınmasının yanı sıra bilgi ve deneyim paylaşım platformu olma özelliğini taşıyor" diye konuştu.
 
 
Rahmi Koç yelkenlisi ile katılacak

Deniz tutkusunu aşılamayı amaçlayan İngiliz kuruluşu STI tarafından 1956 yılından beri düzenlenen bu yarışmaların rotasında Türkiye ile birlikte Yunanistan ve Bulgaristan da yer alacak.

Tarihi 20 yelkenli Marmara Denizi'ne girmeden önce 9-12 Mayıs tarihlerinde Yunanistan'ın Volos Limanı'na uğrayacak, ardından İstanbul Boğazı'ndan geçip 21-24 Mayıs'ta Varna'ya gidecek ve geri dönüp İstanbul'un kurtuluşu, 27 Mayıs'ta Galata rıhtımına demir atacak.

Boylu Soylu Yelkenliler olarak adlandırılan bu tarihi 20 gemiye kortej yapacaklar içinse başvurular ocak ayında başlayacak. Deniz ve yelken meraklılarının kortejde yer almak için bu fırsatı kaçırmayacaklarını ifade eden Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Danışmanı Kaptan Yılmaz Dağcı, "Kortejde yer almayı isteyenler arasında Rahmi Koç da var" dedi. Koç'un bir mektupla bu kortejde yer almak istediğini aktaran Dağcı, yılbaşına kadar kendilerine 200 kadar talebin gelmesini beklediklerini söyledi.
 

 

Editör: TE Bilişim