'Denizciliğin Geliştirilmesine Ayrı Önem Veriyoruz'

KKTC liman ve balıkçı barınaklarında tarama ve derinleştirme yapmak için Türkiye’den temin edilen özel gemiler, bugün KKTC’ye geldi.

İzmir Demiryolları Limanlar ve Hava Meydanları Genel Müdürlüğü’ne bağlı Kazar 3 ve Çamur 7 adlı gemiler, KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığıyla ile TC Ulaştırma Bakanlığı arasında 21 Mayıs 2009’da imzalanan “KKTC Liman ve Balıkçı Barınaklarını Tarama ve Derinleştirme Protokolü” çerçevesinde KKTC’de görev yapacak.

Yarın, KKTC’nin batı kıyılarından başlayarak ülke genelindeki tüm liman ve balıkçı barınaklarında tarama ve derinleştirme çalışması yapacak gemilerin çalışmaları, yaklaşık 4 ay sürecek.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, Girne Turizm Limanı’na gelen Kazar 3 ve Çamur 7 adlı gemileri ziyaret etti ve protokol kapsamında yapılacak çalışmalar hakkında basına bilgi verdi.

Bakan Taçoy’un gemilere yaptığı ziyarette, Limanlar Dairesi Müdürü Serdar Canaltay, Girne Turizm Limanı Başkılavuz ve Liman Başkanı Kutlu Bayramoğlu, Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma LTD. ŞTİ. Genel Müdürü Yusuf Burak, Kazar 3’ün Kaptanı Ertan Bekler ve kılavuz kaptanlar hazır bulundu..

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, konuyla ilgili basına yaptığı açıklamada, KKTC’de liman ve balıkçı barınaklarında tarama ve derinleştirme çalışması yapılması konusunun geçen yıl gündeme gelmesi ve her iki ülke ulaştırma bakanlıkları arasında protokol imzalanmasına rağmen olayın bir türlü hayata geçirilemediğini belirterek, iktidara gelen yeni hükümetin sözkonusu protokolün bir an önce başlatılması için girişim yaptığını kaydetti.

Taçoy, başlatılan çalışmalar kapsamda bakanlar kurulunun aldığı karar ve Türkiye ile yapılan temaslar sonucunda; İzmir Demiryolları Limanlar ve Hava Meydanları Genel Müdürlüğü’ne ait özel tarama ve derinleştirme araçlarının KKTC’ye getirildiğini söyledi.

KKTC’deki liman ve balıkçı barınaklarında meydana gelen kumlanmanın temizlenmesi amacıyla başlatılan projenin, “Anavatan – Yavruvatan” arasındaki mevcut işbirliğinin bir örneği olduğunu ifade eden Bakan Taçoy, yarından başlayarak 4 ay sürecek bu projede, ülkenin en batısından başlayarak tüm liman ve balıkçı barınaklarında dip taraması ve derinleştirme çalışması yapılacağını belirtti.

Bakan Hasan Taçoy, turizm sezonunun içinde olunması nedeniyle Girne Turizm Limanı ile tarihi Girne Yat Limanı’ndaki çalışmaların en son yapılacağını kaydetti.

Bir ada ülkesi olan KKTC’de denizciliğin henüz istenilen düzeyde olmadığına işaret eden Bakan Taçoy, yeni dönemde denizciliğin yaygınlaşarak geliştirilmesi için, Limanlar Dairesi ve Liman Başkanlıklarıyla çalışma başlattıklarını belirtti.

“Ülkede denizciliğin geliştirilmesine ayrı bir önem veriyoruz."

Kaptanlarımız ve Limanlar Dairesi Müdürüyle bu konuda neler yapılabileceğini bir master plan çerçevesinde ortaya koymaya çalışıyoruz.

Master plan yapılırken bunun önde gelen kısmı yasal kısmıdır. Ve konunun yasal kısmıyla ilgili olarak bilirkişi olan arkadaşlarımızın yaptığı birçok çalışmayı da değerlendirmeye aldık” diyen Taçoy, liman ve balıkçı barınaklarının geliştirilmesinin yanında, ülke ekonomisine katkı sağlayacak açık deniz balıkçılığının da geliştirilmesi gibi konulara da önem verdiklerini söyledi.

Başlatılan çalışmalar çerçevesinde Gazimağusa Limanı’na yeni araç gereç alınacağını, liman içindeki binalarda yenileme ve zemin düzenleme çalışması yaparak limanın hizmet kalitesinin arttırılacağını ifade eden Bakan Hasan Taçoy, Gazimağusa Limanı’nın ardından Girne Turizm Limanı’nda da benzer çalışmaların yapılacağını kaydetti.

“Bunlar yapılacak olan fiili çalışmalardır. Bunun dışında yapılacak yasal çalışmalar da vardır. Yasal çalışmaları da kısa sürede tamamlayarak, Eylül ayında meclise götürebilecek duruma getireceğiz” diyen Bakan Taçoy, denizciliğin yanında açık deniz balıkçılığının da ülke ekonomisine katkı sağlayacak kapasiteye getirilmesi için Tarım Bakanlığı tarafından başlatılan çalışmayı, her iki bakanlığın ortak sürdüreceğini de söyledi.

Editör: TE Bilişim