Oruç Reis Denizciler Derneği (ODEK) tarafından ikincisi düzenlenen “Deniciliğe Katkı Ödülleri” sahiplerini buldu.

Faaliyet yelpazesini genişletmeye devam eden ODEK tarafından sektörden desteğini esirgemeyen isimlere teşekkür mahiyetindeki “Denizciliğe Katkı Ödülleri” dernek merkezinde düzenlenen muhteşem gecede sahiplerini buldu.


Geceye Ak Parti İzmir Millet Vekili İlhan İşbilen, Milliyetçi Hareket Partisi İstanbul Milletvekili Recep Ali Torlak, Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, Tuzla Kaymakamı Mümin Heybet, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Hızır Reis Deniz, Deniz ve İç Sular Müdürü Cemalettin Şevli, İstanbul Liman Başkanı Gani Aygün, Deniz Ticareti Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Azman, Türk Loydu Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Yılmaz, Gemi Mühendisleri Odası Başkanı Osman Kolay, Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği Başkanı Murat Kıran, Şehir Hatları Genel Müdürü Süleyman Genç, Armatör İhsan Kalkavan ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

Gecenin açılış konuşmasını yapan ODEK Yönetim Kurulu Başkanı Murat Dalyan, ODEK olarak geride bıraktıkları 2 yıl içerisinde yaptıkları çeşitli çalışmalar ile sektöre hizmet etme gayreti içinde olduklarını ifade etti.

ODEK’in çalışmalarından söz eden Dalyan şöyle devam etti; "Bilindiği gibi ODEK, Türkiye denizcilik endüstrisi için yeni fırsatlar oluşturmayı, uluslar arası rekabet gücünü artırmayı, dünya deniz ticaretindeki mevcut pazar payımızı artırmayı, ülke kalkınmasına katkıda bulunmayı ve bu amaçla endüstrimizin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünün yetiştirilmesini kendisine misyon edinmiş bir sivil toplum kuruluşudur. Ülkemizin son 10 yıl içerisinde başlatmış olduğu kalkınma ve ilerleme hamleleri hepimizin göğsünü kabartmaktadır. Bugün dünyanın neresine giderseniz gidin Türk müteşebbisleri karşınıza çıkıyor ve ülkemizin adını duyurmak, ülke ekonomisine katkıda bulunmak için canla başla çalışıyorlar. Hepimizin farkında olduğu gibi küresel kriz bütün dünya ülkelerini etkilerken, ülkemiz bu krizden görece daha az etkilenmektedir. İnanıyorum ki gelecek yıllar ülkemiz için bugünden daha iyi olacak ve ülkemiz, global bir denge unsuru olarak ekonomisi ve politik gücü ile dünya devletleri arasındaki yerini daha da sağlamlaştıracaktır."

Türk denizciliğinin içinde bulunduğu duruma da değinen Dalyan şunları ifade etti; "Türkiye’nin her alanda yıldızının parladığı ve emin adımlarla yoluna devam ettiği bu süreçte denizciliğimiz bütün bu gelişmelerden yeterince pay alabildi mi? Bu soruya ne yazık ki evet cevabı veremiyoruz. Global kriz nedeni ile belki de en fazla sıkıntı çeken sektörlerden biri olan denizciliğimiz, 2008 yılından bu yana giderek daha da derinleşen bir krizin ortasında çok ağır bedeller ödemektedir. Sektörümüze bir bütün olarak bakılmasının gerekli olduğu inancındayız. Gemi işletmecilerinin piyasa şartlarından etkilenmesi doğal olarak ve zincirleme bir reaksiyon ile tersanelerimizi, acentelerimizi, yan sanayimizi, hizmet sektörümüzü ve tüm tedarikçilerimizi etkilemekte ve yıldan yıla sorunlarımız büyümektedir. Her geçen yıl bir öncekini aratır hale gelmiş ve umutsuzluk sektörümüzü giderek daha da fazla sarmaya başlamıştır. Elbette bunun da bir çıkışı olacak ve sektör özlenen günlerine geri dönecektir, bundan hiçbirimizin şüphesi yok. Fakat beklemek başkalarının vereceği kararların ve atacağı adımların bizlere de faydalı olmasını ummak, gelişmelerin gerisinde kalmak demektir. Bizler reaksiyoner değil aksiyoner olmalıyız, yön verilen değil yön veren olmalıyız. Bunun içinde müşterek açılımlar ve çözümler üretmeliyiz. İşte bu noktada ODEK, Türk deniz iş adamlarının önünü açmak ve onlara yeni ufuklar açmak için çaba harcamaktadır. Yeni kaynaklar ve yeni iş sahaları bulmak, denizcilik şirketlerimizi de diğer şirketlerimiz gibi dünya ile rekabet eder hale getirmek için çok çalışmalıyız ve ODEK bu yolda var gücü ile çalışmaya devam etmektedir. Sanayici ve iş adamlarımızın TUSKON ile elde etmiş oldukları başarıyı bizde ODEK ile denizcilik alanında tekrarlamak ve daha ileriye götürmek istiyoruz. Bizlerin bu güce sahip olduğuna inancım tamdır. Bu amaçla sivil toplum kuruluşlarının gerçek güç olduğuna inandığım günümüz dünyasında bir sivil toplum kuruluşu olarak ODEK’in daha yeni ufuklar açabilmek için sizlerin göstermiş olduğu ilginin artarak devam etmesi gerekmektedir."

Gecede konuklarına bir de sürpriz yapan ODEK, “Türkçe Olimpiyatları” organizasyonu çerçevesinde çeşitli ülkelerden Türkiye’ye gelen öğrencilerin gösterileri ile katılımcılara farklı duygular yaşattı. Öğrencilerin seslendirdiği şarkılar ve şiirlere hayran kalan katılımcılar, sergilenen kısa oyunlar ve danslar ile keyifli vakit geçirdi. Gösterilerin ardından öğrenciler, Tuzla Kaymakamı Mümin Heybet’in elinden hediyelerini aldılar.

Gecenin sonunda sektörden emeğini esirgemeyen isimler Denizciliğe Katkı Ödülleri’ni aldılar. Gecede ilk ödül, görev yaptığı süreçte sektörün gelişimine büyük katkılar sağlamış olan eski Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu’na verildi. Ödülünü Güven Kepçe Yönetim Kurulu Üyesi Murat Demir’den alan Naiboğlu duygularını şu şekilde ifade etti; “ Bu işi bir futbol takımına benzetecek olursak kalecisi var, teknik direktörü var, malzemecisi var ve bunun yanında bir sürü çalışan var. Bende başımızda sektörün içerisinden gelen Denizcilik Bakanımız Binali Yıldırım ve benden önceki müsteşarımız, şuan ki Milli Savunma Bakanımız İsmet Yılmaz ile görev yaptım. Bu ödülü bana layık görerek beni onurlandırdığınız için çok teşekkür ediyorum” dedi.

Gecede ikinci ödül, yerli sanayinin gelişimine büyük önem veren Gemi Mühendisleri Odası Osman Kolay’a verildi. Ödülünü GİSBİR Yönetim Kurulu Başkan Murat Kıran’dan alan Kolay, yaptıkları çalışmalarda GİSBİR yönetiminden gördükleri desteğin altını çizdi ve çalışmalarının artarak devam edeceğini dile getirdi.

Yaptığı araştırmalar, projeler ve çeşitli akademik çalışmalar ile sektöre büyük katı sağlayan, Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölüm Başkanı Adnan Parlak da ödülünü Türk Loydu Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Yılmaz’dan aldı.

Daha sonra, sektörün çeşitli alanlarında yer almış ve birçok sektörde başarılı çalışmalar yürüten İÇDAŞ Çelik Enerji ve Tersan Ulaşım Sanayi AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Bayram Aslan sektöre katkılarından dolayı ödüle layık görüldü. Yusuf Bayram Aslan adına ödülü alan Orhan Aslan, ödülü ODEK Yönetim Kurulu Üyesi ve Ak Parti İzmir Milletvekili İlhan İşbilen’in elinden aldı.


Farklı sektörlerde büyük başarılar elde eden ve denizcilik sektörüne ciddi yatırımlar yapan Ciner Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Ciner de ödüle layık görülenler arasındaydı. Turgay Ciner’in törene katılamamasından dolayı ödülünü, kendisini denizcilik sektörüne yatırım yapmaya teşvik eden İhsan Kalkavan aldı. Ödülünü ODEK Yönetim Kurulu Başkanı Murat Dalyan’dan alan Kalkavan “ Turgay kardeşim bir cenaze merasimi nedeniyle burada bulunamıyor. Ben onun adına burada bu ödülü alırken kendi şirketim adına almış kadar mutluluk duyuyorum.” dedi.

Gecede son ödül, yaptığı çeşitli çalışmalar ile sektörün bir şekilde ayakta kalabileceğini ispatlayan Tersan Tersanesi adına Osman Çalın’a verildi. Ödülünü ODEK Yönetim Kurulu Başkanı Murat Dalyan’dan alan Çalın “ Bu geceyi düzenleyen ODEK’e çok teşekkür ediyorum. Ben bu ödülü tersanelerimizde çalışan işçi kardeşlerimiz adına alıyorum, hiçbir işimizde yalnız değildik” dedi.


Gece, ödül töreninin ardından toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.
Editör: TE Bilişim