Türk Denizcileri, Yanan Gemiden Uydu Takibi Kurtardı

200 TIR ile 9 ton 'tehlikeli madde' taşıyan geminin mürettebatı Adriyatik Denizi'nin ortasında bir anda çaresiz kaldı. Ancak denizcilerin imdadına Türkiye yetişti. Açık denizlerdeki gemileri canlı takip eden sistemi kısa bir süre önce devreye sokan Denizcilik Müsteşarlığı, aldığı tehlike sinyali üzerine hemen harekete geçti. Hırvatistan Arama Kurtarma Merkezi'ne haber verilerek yangın söndürme römorkörleri olay mahalline sevk edildi. Bu arada Ankara'daki ana kontrol merkezinde, yanan Türk gemisinin yanından TIR yüklü bir Yunan gemisinin geçmekte olduğu görüldü. Hemen bu gemiyle irtibata geçildi. Yunanlı denizciler, batma tehlikesi bulunan Türk Ro -Ro gemisine ulaşarak 22 personel ve 9 yolcuyu ateşlerin arasından son anda kurtardı.

İstanbul Pendik'ten, İtalya'nın Trieste Limanı'na giden 200 TIR ve dorse kapasiteli 'Adriyatik' isimli Türk şilebinde, Adriyatik Denizi'nin Hırvatistan açıklarında dün TSİ 06.00 sularında büyük bir yangın çıktı. Uluslararası Nakliyeciler Derneği'ne (UND) ait gemi, 06.17'de Hırvatistan'ın Rovinj kentinin 13 deniz mili (24 kilometre) batısında denizcilik literatüründe 'Epirb' adlı tehlike sinyali verdi. Geçen yıl dünyadaki tüm gemileri takip eden COSPAS-SARSAT uluslararası takip sistemine dahil olan Denizcilik Müsteşarlığı'nın, Ankara'daki ana Arama Kurtarma Merkezi'ne tehlike sinyali ulaştı. Gemiyi arayarak bilgi alan nöbetçi operatörler, durumu vakit geçirmeden Hırvatistan Arama Kurtarma Merkezi'ne (MRCC Rijeka) iletti. Olay mahalline söndürme römorkörleri sevk edildi. Bu sırada Ankara merkezdeki ekranlardan Türk gemisinin yakınından Yunan Bayraklı 'Ikarus Palace' isimli geminin geçtiği görüldü. Yunan gemisiyle bağlantı kurularak uluslararası anlaşmalar gereği yardıma gitmesi istendi. Yunanlı denizciler, Türk şilebine ulaşarak alevlerin içinde kalan 22 personel ve 9 yolcuyu emniyetle tahliye etti. Türk mürettebat, helikopterlerle İtalya'nın Venedik kentine götürülerek tedavi altına alındı. UND Başkanı Tamer Dinçşahin, gemide gıdadan, oto yedek parçasına kadar Avrupa'ya ihraç edilen çok çeşitli Türk malları bulunduğunu, şu anda zarar tespiti yapamadıklarını söyledi.

Türkiye, denizlerde tüm dünyaya hâkim

Türk denizcilerinin kurtarılması için Yunan şilebiyle irtibat kurulmasını sağlayan Türkiye, 17 Ocak 2007'de dünyadaki tüm hava, kara ve deniz araçlarından gelen tehlike sinyallerini izleyen COSPAS-SARSAT ve AIS sistemine dahil oldu. Görev kontrol merkezi Denizcilik Müsteşarlığı'nda kuruldu. Buraya veri aktarımı yapan 3 adet yer istasyonu ise Esenboğa Havalimanı'nda faaliyete geçti. Sistem, Sahil Güvenlik Komutanlığı, İstanbul Atatürk ve Ankara Esenboğa havalimanlarından da takip edilebiliyor. Başkentteki merkezde ayrıca Türkiye Arama Kurtarma Bölgesi'ndeki gemileri online takip eden AIS sistemi de bulunuyor. Seyir halindeki gemilerin konumuyla ilgili bilgiye bilgisayar ekranından anında ulaşılıyor.

Zaman

Editör: TE Bilişim