Denizciler vergi indiriminin bir yıla uzatılmasını istedi

Başbakan'ın geçen hafta açıkladığı deniz araçlarında vergi indirimi, sektörü sevindirdi. Sektör temsilcileri, 30 Kasım'a kadar sürecek indirim döneminin ölü sezona denk geldiğini belirterek, sürenin 1 yıla uzatılmasını istedi.
 
Deniz araçlarında 30 Kasım'a kadar geçerli olacak ÖTV ve KDV indirimi denizcilik sektörünü sevindirdi. Deniz Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Halim Mete, vergi indiriminin yat ve gemi pazarını büyüteceğini belirterek, "Yabancı bayraklı Türk yatları artık Türk bayrağına geçecek. Gemi inşasında 3. sırada olan Türkiye daha üst sıralara taşınacaktır" dedi. Deniz Turizmini ve Denizciliği Geliştirme Derneği (DENTUR) ile Yat ve Tekne Endüstrisi Federasyonu (YATEF) Başkanı Yavuz Sipahi ise, sektörün 2 kat büyüyeceğini vurgulayarak, sürenin 1 yıla uzatılmasını istedi.

Başta gemi yapım sanayi olmak üzere tüm denizcilik sektörü tarafından sabırsızlıkla beklenen vergi indirimi kararı, Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından geçen hafta Didim Marina'da açıklandı. Bazı deniz araçlarında KDV oranı yüzde 18'den yüzde 1'e düşürülürken, ÖTV ise sıfırlandı. Türkiye'de üretilen 48 bin yat ve teknenin yüzde 90'ı, yüksek vergiler nedeniyle, hiçbir vergi almayan İngiltere ve ABD'nin bayrağıyla dolaşıyor. Düzenlemeyle yıl sonuna kadar kayıtsız-yabancı bayraklı yatların büyük bir kısmının kayda alınması hedefleniyor.
 
Yurtiçi satışları da artar

Deniz Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Halim Mete, bu uygulamanın yıllardır beklendiğini belirterek, yabancı bayraklı olan Türk yatlarının Türk bayrağına geçeceğini kaydetti. Mete, "Bu olumlu değişikliğin sonunda zaten gemi inşasında 3. sırada olan Türkiye daha üst sıralara taşınacaktır" dedi. Uygulamanın Türk halkının denizle barışmasını da sağlayacağını ifade eden Mete, "Biz Türkler için deniz genelde kıyısından seyredilecek bir konu. Çoğu kişi deniz manzaralı evlerde oturmayı tercih eder. Halbuki denizin bir de ekonomik yönü var. Bunu da işte yeni alınan bu karar sağlayacak. ÖTV ve KDV'nin düşmesiyle herkes kendi imkanları dahilinde 3-5 metrelik tekneler alacaktır. Yatlar çoğunlukla yurtdışına gönderiliyordu. Yat ve tekne satışında yurtiçinde de artış olacaktır" diye konuştu.
 
Satışlar iki katına çıkar

Deniz Turizmini ve Denizciliği Geliştirme Derneği (DENTUR) ile Yat ve Tekne Endüstrisi Federasyonu (YATEF) Başkanı Yavuz Sipahi de, tekne satışında bir defaya mahsus ödenen ÖTV ve KDV indirimlerinin Türk bayraklı tekne sayısını artıracağını söyledi. Sipahi, uygulama sayesinde amatör deniz severlerin tekne sahibi olmak için harekete geçeceğine, yıllık tekne ve yat satışlarının 5 binlerden 10 bine çıkacağına işaret etti. Sipahi, 4-4.5 milyar euro büyüklüğe sahip gemi imalat sanayinde geçen yıl 2.5 milyar euroluk da ihracat yapıldığını anlattı.

Ancak indirim süresinin 3 ayla sınırlı tutulmasını yetersiz bulan Sipahi, şunları söyledi: "Bakanlığın belirlediği süre bizim ölü sezon dediğimiz döneme denk geliyor. Tekne ve yat endüstrisinde en erken fuar ekim ayının 2. haftasında Cenova'da başlıyor. Ocak ayında Londra ve Düsseldorf var. Şubat ayında ise Türkiye'deki Avrasya Boat Show yapılıyor. İndirimin asıl siparişlerin yapıldığı bu döneme rastlamaması yurtiçinde veya yurtdışında yabancı bayrak çeken potansiyel ya da tekne almak isteyenlerin önünde yeterli bir teşvik sağlamayacak."

Sipahi, indirimin ayrıca krizin etkilerinin azalmaya başlayacağı 2010'un 2. yarısına kadar sürmesinin çok daha olumlu sonuçlar doğuracağına dikkat çekerek, "Bu nedenle bu sürenin 1 yıla çıkarılması gerekiyor. Bu talebimizi yazılı olarak sayın müsteşarımıza ileteceğiz."
 
 
Yabancı bayraklı gemi azalır

Easy Cruise Türkiye Satış yetkilisi Merlin Travel Group Yönetim Kurulu Başkanı Selami Çelebioğlu da, yıllık Motorlu Taşıt Vergisi'nin düşürülme kararı ve ardından gelen ÖTV ve KDV indirimiyle yat üreticilerinin ve yat sahiplerinin rahat bir nefes aldığını vurguladı. Bundan böyle Türk denizlerinde yabancı bayraklı gemi sayısında ciddi düşüş olacağına dikkat çeken Çelebioğlu, "Yeni düzenlemeyle ÖTV'yi sıfırladılar, KDV'yi yüzde 1'e indirdiler. Bundan sonra Türk bayrağına geçmek isteyenler, 3 ay içinde uygulamayı başlatabilir. Türk bayrağını taşımak isteyenler için bulunmaz bir fırsat" dedi.

Editör: TE Bilişim