Denizciler Sendikası Açıklama Yaptı

Bazı yayın organlarında Sendika aleyhine gerçek dışı yalan  bazı haberlerin  yayınlanması üzerine kamu oyunu bilgilendirmek amacıyla bir açıklama yapıldı.  Açıklama şöyle:

KAMUOYUNA DUYURU !

Son günlerde bazı yayın organlarında Sendikamız aleyhine gerçek dışı yalan  bazı haberlerin  yayınlanması nedeniyle değerli kamu oyunu bilgilendirmek amacıyla bir açıklama yapılmasına  karar verilmiştir. Bu açıklamanın  siz kamuoyunu olaylar konusunda  yeterince bilgilendireceğini ümit ediyoruz.

Bildiğiniz gibi ülkemizde işçi hareketi önemli ölçüde kan kaybetmiştir. 1987-1989 yıllarında 2,5 milyonun üzerinde olan sendikalı işçi sayısı, bugün 650-700 bin civarındadır.Bu kan kaybı sendikamızı da etkilemiştir. Özellikle son yıllarda özelleştirmeler, işyerlerinin kapatılması, devir edilmesi ve emeklilik nedeniyle Sendikamız 4000’nin üzerinde üye kaybetmiştir.

Sendikamızın yıllarca örgütlü bulunduğu D.B.Deniz Nakliyat, TDİ ye bağlı Denizyolları İşletmesi, Limanlar özelleştirilmiş yine Sendikamızın yıllarca örgütlü bulunduğu TDİ’ ye bağlı Şehir Hatları İşletmesi İstanbul Büyük Şehir Belediyesine devir edilmiştir. Büyük Şehir Belediyesi devir esnasında 3 yönetici ve 120 kaptanın dışında kalan üyelerimizi, devir almak istememiş ancak İstanbul’da on altı gün sürdürdüğümüz eylemler sonucunda 698 gemi adamı üyemiz Belediyeye devir edilmiş ,şehir hatlarında 698 dışında kalan üyelerimizin büyük bir bölümü emekli edilmiştir.Emekliliğini doldurmamış, kara çalışanlarımızda, Türkiye Denizcilik İşletmeleri bünyesindeki, Bürolara, Tersaneye ve Limana (yolcu salonları) atanmışlardır. Bu üyelerimiz işkolu değişikliği nedeniyle, Türkiye Denizcilik İşletmelerinde örgütlü bulunan Koop-İş, Dok Gemi-İş, Liman-İş Sendikalarına üye olmuşlardır. Sadece Şehir Hatları Şubesinde 793 üyemizi emeklilik, 213 üyemizi başka  sendikalara üye olmaları nedeniyle kaybettik.Özelleştirilen Deniz Yolları İşletmesinde de aynı şekilde, emeklilik ve işkolu değişikliği nedeniyle önemli ölçüde üye kayıplarımız olmuştur.

Bu devirler ve özelleştirmeler dolayısıyla yaşadığımız önemli ölçüde ki üye kaybımız yanında Şehir Hatları İşletmesinin İstanbul Büyük Şehir Belediyesine devrinden sonra, Belediye de örgütlü bulunan Belediye-İş Sendikasıyla, devir edilen üyelerimiz ile ilgili verdiğimiz hukuk mücadelesi sebebiyle uzun bir süre, aidatlarımızı alamadık. 

Bir yandan kaybettiğimiz üye nedeniyle gelirimizin azalması, diğer yandan aidatlarımızı zamanında alamamamız sebebiyle altı ay gibi bir süre vergimizi, SSK primlerimizi, Türk-İş aidatımızı, sendika yönetici ve çalışanlarının aylık ücret ve ikramiyelerini ödeyemedik, borçlandık. İşte gelinen bu noktada  Sendika bazı acil ekonomik tedbirler almak zorunda kalmıştır.Bunların  ilki başta  Yönetici ve Sendika çalışanları olmak üzere şube yöneticilerinin ücretlerinin aşağıya çekilmesi  ve  yurt dışı harcırahlarının düşürülmesi olmuştur. Daha sonra ise geçmişte pek çok sendikada  fazlası ile örneklerini gördüğümüz şube kapatma yoluna gidilmiştir.Şube gelirlerinin  giderlerini karşılayamaması ve bunun  içinde bulunduğu ekonomik kriz nedeniyle sendikayı daha da içinden çıkılamaz hale getireceği düşünüldüğünden   tüm şubelerimizin üye sayılarını; gelir gider durumlarını inceledik. Sendikamız da Genel Merkez de 5, Şehir Hatları Şubesinde 3, Kıyı Emniyet Şubesinde 3, Limanlar Şubesinde 3, Deniz Nakliyat ve  Armatörler Şubesinde 3, İzmir Ege- Akdeniz Şubesinde 1 kişi profesyonel yönetici olarak görev yapmaktadır. Üye sayısı ve geliri önemli ölçüde azalan Sendikamızda 18 profesyonel kadronun bu yükü kaldırmayacağını düşünerek , ikinci önlem olarak Amatör Sendikacılığı gündeme getirdik.

07-08.NİSAN.2007 tarihinde yaptığımız Olağan Genel Kurulumuz da, ekonomik durumumuz düzelinceye kadar Şube Başkanları dışında, Şube İdari ve Mali Sekreterlerinin amatör olarak hizmet vermeleri hususunda önerge verdik. Bu önergemizi, Genel Kurula katılan delegeleri-mizin çoğunluğunun olurunu alarak, genel kuruldan geçirdik.

Kıyı Emniyet Şubesi, Limanlar Şubesi, İzmir Ege-Akdeniz Şubesi ( Van Şubesi kurulduğun-dan beri Amatör olarak hizmet vermektedir ) yöneticileri Olağan Genel Kurulumuzda kabul edilen Amatör Sendikacılığa evet dedikleri halde Şehir Hatları, Deniz Nakliyat ve Armatörler Şubeleri Amatör Sendikacılığı kabul etmemişler ve kesin biçimde karşı çıkmışlardır. Kendilerini ikna çabalarımız da sonuç vermemiştir.

Sonuç ta Sendika Merkez Yönetim Kurulu  04.07.2007 tarihinde yaptığı toplantıda üye sayısı 3500-4000’lerden 400 civarına düşmüş olan Deniz Nakliyat ve Armatörler Şubesinin, üye sayısı 902 civarında olan Limanlar Şubesiyle birleştirilmesine karar vermiştir.

Merkez Yönetim Kurulumuzun almış olduğu bu kararı duyan Deniz Nakliyat ve Armatörler Şubesi Yöneticileri, Olağanüstü Genel Kurulu yaptırmamak için yine Yargıya başvurup, Olağanüstü Genel Kurulun iptalini istediler. Bu sefer yargıdan umduklarını bulamadılar.

Bu kararın  uygulanabilmesi amacıyla  28.TEMMUZ.2007 tarihinde Olağanüstü Genel Kurul toplanmış ancak çoğunluk sağlanamadığı için  11.AĞUSTOS.2007 tarihinde yeniden bir araya gelinmiştir. Olağanüstü Genel Kurula katılan delegelerimizin 160 Evet ve 59 Hayır oyuyla üyesi az olan Deniz Nakliyat ve Armatörler Şubesinin kapatılarak, Limanlar Şubesiyle birleştirilmesi kararını aldık.

İşte ne olduysa bundan sonra oldu. Olağanüstü Genel Kurulu yaptırmak istemeyenler Olağanüstü Genel Kurulun yapıldığı salonun camlarını kırdılar. Bu kargaşa sırasında Genel Kurul katılım çizelgelerinin bir kısmı salondan kaçırıldı.

Genel Kurulu tarafından alınan kararın  Sendika Merkez Yönetim Kurulunca  yürürlüğe konulmasından hemen sonra  Deniz Nakliyat ve Armatörler Şubesinin yöneticileri şube kapatma kararının iptali için dava açmışlar bununla yetinmeyerek  Sendikanın hesaplarında  usulsüzlük olduğu gerekçesiyle Savcılığa müracaat etmişlerdir.

Öncelikle yargıya intikal  etmiş konularda artık görüş bildirmek veya yorum yapmak   yargı görevini icra edenlerin yerine geçerek karar vermek veya bu görevlileri  yanlış yönlendirmekten ibarettir. Bu  aşamadan sonra  Mahkemelerin  görev alanına ve yetkisine giren hususlarda  görüş bildirmenin suç oluşturacağı  da dikkate alınarak  Sendika ile ilgili haksız ve yalan beyanlarda bulunarak suçlamalar ileri sürenler hakkında yasal işlemleri başlatacağımızı  üzülerek bildiririz.

Şube kapatılması sadece Sendikamızda gerçekleşmemiştir.TÜRK-İŞ’e bağlı birkaç sendika dışında kalan tüm sendikalar yüzlerce şube kapattılar. Bir örnek vermek gerekirse, kardeş Tek Gıda-İş Sendikası doksanın üzerinde Şube kapatmış, ekonomik sorunlarını çözmek için buna mecbur kalmıştır.

Ne yazık ki şubenin kapatılmasını müteakip  altlarından koltukları , ceplerinden ise paraları giden yöneticiler  şikayetler de bulunmaya  yayın organlarında haksız  beyanlarda bulunmaya bu şekilde Sendikamızı karalamaya başlamışlardır.

Bu aşamada olay Yargıya intikal etmiştir, bizler Yargıya güveniyoruz.Sendikamız  Olağan Genel Kurulda aklanmıştır , Yargı önünde de aklanacaktır.

emsil ettikleri toplumun çıkarlarını hiçe sayarak, sadece  kendi çıkarları için feryat edenlere soruyoruz; 1.4 Trilyon lirayı eğitim gideri altında çar-çur ettiğimiz iddia ediliyor. Bu iddiayı ileri sürenler  danışman veya temsilci sıfatı ile aylarca ücret ve ikramiye aldınız mı , almadınız mı? Hiç sormadan hesapsız kitapsız ücretlerini alanların musluk kapatılınca ilk işleri  şikayet etmek oldu. 

Saygıdeğer kamu oyu.

İddialarla ilgili olay, Yargıya İntikal ettiği için soruşturmanın selameti bakımından daha fazla bilgi vermenin doğru olmayacağı  inancındayız.

Sadece suçlamalardan biri Sendika Başkanını doğrudan ilgilendirdiği için makam arabasının satışıyla ilgili kısa bir açıklama yapmak gerekiyor. Şehir Hatları İşletmemizin 2005 yılında Belediyeye devrinden sonra aidatlarımızı zamanında alamamamız sebebiyle Sendikamız ekonomik dar boğaza girmişti.Sendikanın Genel Başkanı bu sıkıntılı dönemde o arabaya binmeye utanmış buna vicdanı elvermemiş ve arabanın satılmak suretiyle sendika borçlarının ödenmesinde  kullanılmasına karar verilmiştir. Bugün makam arabasını satarak Belediye otobüsüne, minibüse binen Sendika Başkanını suçlayanlar şapkalarını alıp önlerine koysunlar. Sendikamız daima gurur duyulacak işler yapmıştır. Bunları düşünmeden  , utanmadan ve sıkılmadan iftira edenler  gurur duysunlar ! 


Yargıya intikal eden olaylar ile ilgili olarak  Gerek Savcılığa gerekse Mahkemeye gerekli tüm belgeler tarafımızdan eksiksiz iletilmiştir.Sendikanın yaptığı tüm harcamalar  belgelere dayandırılmıştır.İddia edildiğinin aksine Eğitim harcamaları amacına uygun biçimde kullanılmıştır.  Bununla ilgili açıklamalar  ilgili kurumlara verildiğinden  daha fazla ayrıntıya girilmeyecektir.

Ancak herkesin bilmesini istediğimiz çok önemli bir husus var.Bugün çıkarları zedelendiği için  yargıya giderek Sendikayı  Adliye koridorlarına taşıyanlar  aklanma günü geldiğinde  yargının vereceği karar karşısında  bunların  cezasını çekeceklerdir.  Unutulmasın ki hiçbir suç cezasız kalmaz.
 

TÜRKİYEDENİZCİLER SENDİKASI YÖNETİM KURULU

Editör: TE Bilişim