Kaçakçılık ve Gümrük Kanunu'ndaki sorunlar çözülüyor

Deniz Ticaret Odası, 17 Temmuz Çarşamba günü (Dün) gerçekleştirdiği Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı sonrası, Kadıköy Çiftehavuzlar’daki ‘Büyük Kulüp’te bir iftar daveti verdi.

Davete eşiyle gelen Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile birlikte; Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yardımcısı Yahya Baş, MHP İstanbul Millet Vekili D. Ali Torlak, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürü Cemalettin Şevli, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Hızırreis Deniz, Deniz Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Azman, İstanbul Liman Başkanı H. Gani Aygün, DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, Türk Armatörler Birliği Başkanı Şadan Kalkavan, Türk Armatörler Kooperatifi Başkanı Gündüz Kaptanoğlu, DTO Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu, DTO şube başkanları ve sivil toplum kuruluşlarının başkanları katıldı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, denizcilik sektörü ile ilgili, "Yakında 5607 sayılı Kaçakçılık Kanunu'nu ve 4458 sayılı Gümrük Kanunu'nu da çözüme kavuşturduk. Başka sorunlar da var, onlar da bizim gündemimizde. Ulusal sınırlarımız içerisinde, bir limandan diğer limana taşımacılıkla alakalı, ulusal bayraklar itibariyle yaşanan sorunu da inşallah çözüme kavuşturmak üzereyiz" şeklinde konuştu.


Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Deniz Ticaret Odası (DTO) ve denizcilik meslek örgütleri tarafından düzenlenen iftar yemeğine katıldı. Yazıcı, programda yaptığı konuşmasında denizcilik sektörü, hükümetin sektöre ilişkin çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Dünya ticaretinde rekabetin çok yoğun olduğu bir dönemde en önemli araçlardan birinin denizyolu olduğunu belirten Bakan Yazıcı, dünya taşımacılığının yüzde 75'inin deniz yolları üzerinden yapıldığına dikkat çekerek, "Çeşitli verilere göre dünyada toplam 104 bin deniz taşıma aracı var. Bunların bin 360 taşıma gemisi Türk bayraklı. Taşımacılık sektörü açısından ticari performansı ele aldığımızda gerçekten deniz taşımacılığı demiryolu taşımacılığına göre 3,5 kat, karayolu taşımacılığına göre 7 kat, havayolu ile kıyasladığımızda 14 kat daha ucuz" şeklinde konuştu.

"BAŞKA SORUNLAR DA VAR"

Yazıcı sektörün 2008 yılında dünyada etkili olan ekonomik krizinden bu yana çeşitli sorunlar yaşadığını belirterek, "Her halükarda hükümetimiz imkanlar ölçüsünde, diğer sektörlerde olduğu gibi denizcilik sektörüne de destek vermektedir. Yani bu destek sınırlı çünkü desteği sağladığımız kaynak millete aittir. O kaynakla bunları sürdüreceğiz. Ama eminim ki sektörü temsil eden mesleki örgütlerimiz sektör paydaşlarının sorunlarını birebir olmasa dahi toplantı biçiminde çözümleyecek çalışmalar yapıyor" dedi.

Sektörün sorunları ile ilgili çalışmalar yaptıklarını söyleyen Yazıcı, "Yakında 5607 sayılı Kaçakçılık Kanunu'nu ve 4458 sayılı Gümrük Kanunu'nu da çözüme kavuşturduk. Başka sorunlar da var, onlar da bizim gündemimizde. Ulusal sınırlarımız içerisinde, bir limandan diğer limana taşımacılıkla alakalı, ulusal bayraklar itibariyle yaşanan sorunu da inşallah çözüme kavuşturmak üzereyiz" şeklinde konuştu.

"İNSAN ODAKLI YAKLAŞIMIMIZ"

Yazıcı ayrıca konuşmasında dünyadaki yoksulluğa ve açlığa da dikkat çekti. Yazıcı konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İnsanlığın ürettiği önemli kavramlar var… Hak, adalet, demokrasi gibi kavramlar, değerler de var. Bu kavramları göz önünde bulundurup bu tabloyu alın irdeleyin. Burada adalet var mı?Bizim hem Türkiye hem Türkiye dışındaki coğrafyalarda meydana gelen haksızlıklara karşı duruşumuzun temelinde bu hassasiyetimiz yatıyor. Olaylara, meselelere insan odaklı yaklaşımımız. Ayrım yapmadan hak ve özgürlükler odağında ele alıyoruz. Dolayısıyla özellikle yakın coğrafyada olup bitenlere ilişkin duruşumuz ve bu duruşa ilişkin anlatımlarımızın temelinde bu değerler yatıyor."

Editör: TE Bilişim