1.ODEK Ortak Akıl Toplantısı sektörün yoğun katılımı ile gerçekleştirildi.
 
Oruç Reis Denizciler Kulübü’nün (ODEK), denizcilik sektörüne yönelik düzenlediği Ortak Akıl Toplantıları’nın ilki, 25 Temmuz 2010 Pazar günü, Üsküdar Sözbir Otel’de gerçekleştirildi. ODEK’e üye kuruluşların ve sektörün önde gelen temsilcilerinin katıldığı toplantıda, deniz taşımacılığında son durum, navlun piyasasında yaşanan ekonomik kriz ve sivil toplum kuruluşlarının sektörlerine katkısı gibi çeşitli konu başlıkları ele alındı.

ODEK faaliyeti olarak her ay düzenli olarak gerçekleşecek Ortak Akıl Toplantıları’nın açılış konuşmasını ODEK Yönetim Kurulu Başkanı Murat Dalyan yaptı. Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu’nun da katıldığı 1.Ortak Akıl Toplantısı’nın Temmuz ayı konuğu ise, İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Özel oldu. ODEK Yönetim Kurulu Üyeleri Salih Zeki Çakır ve Buhari Kaçan’ın da sunumları ile yer aldığı etkinlikte, ABD Quinnipiac Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Kılıç, dünya ekononmisinin son durumuna dair görüşlerini aktarırken, 2. Dip mi geliyor? sorusunu yanıtladı.

Hedef yeni yurtdışı pazarlar!

Açılış konuşmasını yapan ODEK Yönetim Kurulu Başkanı Murat Dalyan konuşmasında ODEK’in varoluş amaçlarının altını çizerken; sektörde faaliyet gösteren firmaların birlikte hareket etmeleri ile ulaşacakları kazançları vurguladı. Yakın dönemde yapılacak gezilere değinen ve üyelere farklı bakış açıları sunmak ve yapılacak pazar araştırmaları ile öncelikle Orta Asya, Orta Doğu ve Afrikaya yönelik çalışmalar yapılacağının bilgisini paylaştı.

Denizclik sektöründe eğitim yaklaşımı değişmeli!

Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu’nu yaptığı konuşmada, sivil toplum kuruluşlarının sektöre katkısının büyük olduğunu vurgularken, gemi adamlarına yönelik eğitim yaklaşımında değişiklikler yapılması gerektiğini belirtti.

Koster taşımacılığının önü açık!

Koster taşımacılığı ve navlun raporuna dair bilgiler aktaran ODEK Yönetim Kurulu Üyesi Salih Zeki Çakır, küçük tonajlı gemilerin günlük kazanç değerlerini paylaştı. Koster filosunun geleceğini olumlu yorumlayan Çakır; “birleşik endekse bakıldığında 1200 açılışla başlayan endeks, bugün itibariyle 690 seviyelerinde bulunmaktadır” dedi.

Endeks yüzde 60 düştü, sektör yüzde 30 hissetti!

ODEK Yönetim Kurulu Üyesi Buhari Kaçan toplantıda büyük tonaj navlun piyasasının son durumuna yönelik bilgiler aktardı. Endeksin yüzde 60 düştüğünü ancak yüzde 30 hissedildiği belirten Kaçan, handsize gemilerin krizin etkili olduğu durumlarda iyi kazandırdığını vurguladı.

Kapitalizm çöktü, yeni sistem arayışı var!

ODEK Danışma Kurulu Üyesi, ABD Quinnipiac Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Kılıç, dünya ekononmisinin son durumuna dair görüşlerini aktarırken, 2. Dip mi geliyor? sorusunu yanıtladı. Özellikle Çin pazarına değinen ve etkilerinden bahseden Kılıç, “sektör değişimleri yaşanmakta ama bu 2. Dip gelir demek değil” dedi. Kapitalizmin çöktüğüne ve yeni sistem arayışında olunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Osman Kılıç konuşmasında; Türkler birlik olup sektörel bazda hareket etmeli dedi.

Mustafa Özel: “Önder, farklı bakış açısına sahip olandır.”

ODEK 1. Ortak Akıl Toplantısı’na konuk konuşmacı olarak katılan İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Özel, konuşmasında, organizasyonel yapılara ve önderlik vasıflarına yönelik Türk ve dünya tarihinden çok çeşitli örnekler verdi. Özel konuşmasında, “Büyüyen bir organizasyon kritik bir kitleye ulaştıktan sonra kimyası değişir. Belli bir noktaya kadar siz, o noktadan sonra şirket sizin sahibiniz olur. Organizasyonlarımızın ayakta kalmasını istiyorsanız, belli bir noktadan sonra o organizasyonun neye ihtiyaç duyduğunu anlamak zorundasınız. dedi. 

Dünya tarihinin itici gücünün fertler değil organizasyonlar olduğunu dile getiren Mustafa Özel, “Devletler, şirketler ya da sivil toplum kuruluşları gibi organizasyonel yapılar, dünya tarihinin motorudur. Tüm bu yapıların ortak amacı, ortak aklı harekete geçirmektir. Ortak aklı harekete geçirirsek büyük ve kalıcı işler başarırız. Bu da, önderlik ahlakını gerektirir.” dedi. Özel konuşmasına şöyle devam etti: “Tüm organizasyonlar 4 temel ilkeye dayanır. Bunlar, genel anlamda, önderlik, özerklik, kontrol ve yenileşme istasyonlarıdır. Mutlaka tüm bu organizasonlar kendine özgü  dönemlerden geçerler. Önderlik de bu dönemlerin mahiyetini kavramak ve gereğince davranmak ile ilgilidir. Önderliğin birinci şartı, farklı bakış açısına sahip olmaktır. Farklı bakamayan önder olamaz.” dedi.

Odek Hakkında

2010 yılında denizclik sektörüne değer katmak amacı ile kurulan ODEK, üyelerinin ortak paydası olan “deniz”den gelen dinamizmle, Türk ve dünya denizcilik endüstrisinin aktörlerini bir araya getirecek ortamı hazırlayarak, Türkiye Denizcilik Endüstrisi için yeni fırsatlar oluşturmayı, Uluslararası rekabet gücünü artırmayı, Dünya deniz ticaretindeki mevcut pazar payını yükseltmeyi, Ülke kalkınmasına katkıda bulunmayı görev edinmiştir.

Bu görevleri yerine getirebilmek için ODEK, yenilikçi bir tutumla, gerekli insan ve teknoloji yatırımlarını yapmaya, hizmetlerini her gün yenilemeye ve geliştirmeye kararlıdır.


 

Editör: TE Bilişim