Denizci Yetiştirilmesine Düzen Geliyor

IMEAK Deniz Ticaret Odasında, Denizcilik Müsteşarlığınca düzenlenen toplantıda, denizcilik eğitim kurumları ile bir araya getirilen armatörlere, Denizcilik Müsteşarlığının denizcilik eğitimi konusundaki yeni hedefleri, Deniz Ulaştırması Genel Müdürü Dr. Özkan Poyraz tarafından açıklandı.

Buna göre, denizciliğe ilk adım olan silici ve miço yeterlikleri bu yılın ikinci yarısından itibaren kaldırılıyor.

Denizciliğe ilk adım 180 saatlik uygulamalı eğitim programını bitirerek tayfa sınavlarına girecek olan gemici ve yağcı yeterliğinden başlayacak.

Böylelikle iş bulmak umuduyla STCW belgesi peşinde koşan, ancak gemilerde iş bulma olasılığı neredeyse yok denecek kadar az olan binlerce vasıfsız kişi umut tacirlerinin elinden kurtarılmış olacak. 

Denizcilik eğitimiyle ilgili diğer başka önlemler ise şöyle açıklandı;

  1. Armatörler gemilerinde çalıştırdıkları personelin sertifika yenileme süreçleri de dahil tüm hizmet içi eğitimlerinden sorumlu tutulacaklar. Denizcilik Müsteşarlığı ve adına yetkilendirilmiş Klas Kuruluşları ISM-DOC denetimlerinde eğitim planına özellikle dikkat edecekler.
  2. Makine zabiti yetersizliğine çözüm olarak, üniversiteler genel makine mühendislerinin vardiya zabitliğine intibakı eğitimlerine acilen başlayacaklar. Armatörler ise bu eğitimin maliyetlerini üstlenecekler ve oluşturacakları tanıtım gurubuyla üniversitelerde kariyer günlerine katılarak, genel makine mühendislerinin denizcilik eğitimine olan ilgisini çekecekler.
  3. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı özel ve resmi kuruluşlar, gemici ve yağcı eğitimlerini düzenlemek üzere, 1 Temmuz 2008 tarihine kadar, müfredat programlarını ve fiziki durumlarını uygun hale getirecekler,gerekli onay ve izinleri alacaklar.
  4. İdare, STCW eğitim programları ile yenileme sınavlarını on line sistemler ile kontrol altına alarak bu alandaki suistimallerin üzerine kararlılıkla gidecek.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim