Denizanaları Öldürücü Değil

Türkiye'deki sayılı deniz anası (meduz) uzmanlarından biri olan İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Ürünleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Melek İşinibilir,  basında bahsedilen deniz analarının, 2000 yılından beri Marmara'da bulunduğunu ve zehirli olmadığını söyledi.

Marmara Denizi'nde görülen deniz analarının "Cnidaria-denizanaları" ailesinin "Scyphomedusae" sınıfının , Chrysaora cinsinden  "Chrysaora hysoscella" türü olduğunu, temas halinde insanları öldürmesi veya hastanelik etmesinin söz konusu olmadığını belirten Dr.İşinibilir , DenizHaber'e şu bilgiyi verdi:

"Bu denizanasının, yarı küre şeklindeki vücut yapısının (Umbrella) tepesinden kenarına doğru uzanan sarı-kahverengi 16 adet bant bulunur. Umbrella kenarında 24 tentakül bulunur. Umbrella çapı 30 cm’dir fakat 42 cm’ye kadar da ulaşabilir.

Vücut yapısının (Umbrella) rengi kahverengi, sarı, kırmızı tonlarında olabilir. Ağız etrafında 4 adet uzun ve kenarları kıvrımlı ağız kolları bulunur. Bunlarında rengi portakal rengi-kahverengi ve kızıl arasında değişkenlik gösterir.

Genelde kıyısal bölgelerde yayılım gösteren bu tür tüm dünya denizlerinde bulunur. Akdeniz ve Ege Denizinde de görülen bu tür, Marmara Denizinde ilk defa Erdek Körfezinde Ağustos-Eylül 2000 tarihinde kayıt edilmiştir. O tarihten beri Marmara Denizinde özellikle kıyısal alanlarda genelde az sayıda gözlemlenmektedir.

"Ömürleri Yaklaşık 1 Yıl"

Bu denizanası genelde bahar aylarında başlayıp yaz sonuna kadar yaygın olarak görülür fakat ömürleri yaklaşık bir yıldır.

"Kesinlikle Tatlı Su Değdirilmemeli"

İnsanlara temas ettiklerinde öldürecek veya tıbbi yardım gerektirecek kadar etkili zehirleri yoktur. Denizanası’nın değdiği yerde biraz acı veren kaşınan isilikler oluşur. Temas edilen yere hiç bir şekilde tatlı su değdirilmemelidir. Tatlı su ve duş zehir’in daha aktif bir duruma gelmesini sağlar. Temas eden bölgeyi deniz suyu ile yıkadıktan sonra alkol, amonyak veya sirke dökülür. İlk tedaviden sonra yanma ve kaşıntıyı almak için lokal anestezik madde  (örn. lidokain) içeren merhemler kullanabilir. Ağrının şiddetli olduğu hallerde hastaya ağrı kesici ilaçlar uygulanabilir."

Editör: TE Bilişim