Ege kıyılarındaki deniz anası istilasının ardından denizlerde araştırma başlatıldı. Deniz analarının özellikle Muğla kıyılarında daha sık görülmesinin nedeninin sudaki sirkülasyondan kaynaklandığı açıklandı.

Muğla kıyılarında deniz anasının fazla olması üzerine Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Akdeniz Araştırma Enstitüsü'nden bir görevliyi Muğla'ya gönderdi. Balıkçılık Teknoloji Mühendisi Mehmet Aydın, Muğla'nın Gökova Körfezi'nde 2 gün üst üste Tarım İl Müdürlüğü teknesiyle deniz analarını araştırdı. Deniz analarının tehlikeli bir tür olmadığını belirten Aydın, "Deniz anasının çok değişik türleri var. Bu türlerden tehlikeli olanları şu anda Muğla sahillerinde bulunmuyor. Deniz analarının Muğla kıyılarında sık görülmesinin nedeni sudaki akıntı sirkülasyonundan kaynaklanıyor. 2 gün boyunca yaptığım araştırmanın sonuçlarını 1 hafta içinde bakanlığa göndereceğim" şeklinde açıklama yaptı.

Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Nuri Tarkan da, deniz analarının bazı koy ve kıyılarda toplanmalarının nedenini açıklarken, "Deniz anaları jelatinimsi yapıdadır ve bu hareketleriyle rüzgar esintisi yardımıyla sürüklenerek koy ya da korunaklı kıyı kesimlerde toplanabilir. Çok sınırlı hareket yetenekleri vardır. Kıyı bölgelerde toplanmalarının en önemli nedeni deniz suyundaki sıcaklık artışı ve beslenme isteğinden kaynaklanmaktadır. Besin ihtiyacını genellikle balık yumurtaları ve larva dediğimiz yavru balıkları yiyerek gideren deniz anaları özellikle haziran aylarının sonu, temmuz ve ağustos aylarında kıyılara gelir. Deniz analarının ortamdaki kirlilikle doğrudan bir ilgisi bulunmamaktadır" dedi

Prof. Dr. Tarkan, ağustos ayının deniz anası ısırığının en fazla olduğu günler olduğunu belirtirerek, "Özellikle deniz suyu sıcaklığının daha fazla olduğu Akdeniz, riskli bölgeler arasındadır. Ege'de ise deniz suyu daha soğuk olduğu için bu risk daha az bulunmaktadır. Deniz anaları dokundukları anda hatta hayvanın ölü olduğu durumlarda bile zehirleyebilir. Acı, ağrı, yara veya kırmızılaşma en önemli belirtisidir. Şu anda sahillerimizde görülen deniz anaları genellikle zararsızdır. Ancak dokunulduğunda kızarıklıklar oluşabilir" şeklinde konuştu.
DenizHaber.Com
Editör: TE Bilişim