Denizin yüzeyini kaplayan beyaz renkli balçık kıvamındaki kaygan madde, Çanankkaleli balıkçıları isyan ettirdi. Balıkçılar, 'kaykay' adını verdikleri maddenin ağları dibe doğru çektiğini ve avlanmayı imkânsız hale getirdiğini söylüyor.

Onsekiz Mart Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nde görevli bir grup akademisyen, `Bilim- 1` adlı tekneyle açılarak boğazda, balıkçıların ağlarına takılan esrarengiz maddenin kaynağını bulmak için araştırma başlattı. `Kaykay`ın ana maddesinin denizanası olduğu sanılıyor. Ancak kaynağı tam olarak anlaşılabilmiş değil.

BU İLK DEĞİL

Beyaz renkli, balçık kıvamındaki kaygan madde Marmara Denizi'nin birçok bölümünde su yüzeyini kapladı. Ama bu, söz konusu maddenin ilk kez görülüşü değil. Çanakkale'nin Biga İlçesine bağlı Kemer Köy'ünden açılan 'Asksoy' teknesinin sahibi Ali Aksoy, aynı durumun 1994 yılında da yaşandığını belirterek "İstanbul Boğazı'ndan Çanakkale Boğzı'na kadar Marmara Denizi'nin birçok yerinde balıkçılar tarafından kaykay adı verilen bu madde mevcut" dedi.  "Bu madde ağlarımıza yapışıp dibe çökmesine neden oluyor. Bu nedenle etrafını çevirdiğimiz balıklar kaçıyor. Ayrıca, ağlarımızın yırtılmasına da neden oluyor."

Balıkçıların tahminine göre `kaykay` denizanalarının parçalanması sonucu ortaya çıkıyor, bu duruma da dış ülkelerden gelen gemilerin balans tanklarındaki zehirli atıkları boğazlara bırakması neden oluyor.

Çanakkale Su Ürünleri Kooperatifi Birlik Başkanı Hasan Uysal'da "Ağlarımız, çok büyük zarara uğradı. Birçok balıkçı ağlarını yenilemek zorunda kaldı. Balıkçılar artık Lapseki ve Gelibolu açıklarında balık avlamıyor" dedi. Uysal, başvuruları üzerine bir grup akademisyenin Bilim-1 teknesiyle denize açılarak kaykayın kaynağıyla ilgili araştırma başlattıklarını söyledi

Kaynak Radikal

Editör: TE Bilişim