Deniz yoluyla kaçakçılık azaldı

Ulaştırma Bakanı Yıldırım deniz yolu ile yakıt kaçakçılığının önenli ölçüde önüne geçildiğini söyledi.

ANKARA - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Deniz yoluyla yapılan yakıt kaçakçılığı, önemli ölçüde kontrol altına alındı" dedi.

TBMM Genel Kurulunda, sahibi Türk vatandaşı olan, ancak yabancı bayrak taşıyan teknelerin, Türk bayrağına geçişine kolaylık sağlanmasını düzenleyen kanun teklifinin görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Yıldırım, Habur Sınır Kapısı'nda son günlerde sıkışıklık olduğunu, sorunun çözülmesi için koordinasyon içinde çalıştıklarını söyledi.

Bu durumun, Irak'ın kuzeyindeki otorite boşluğundan da kaynaklandığını belirten Yıldırım, "Bunlara rağmen, her iki tarafın yerel yönetimlerinin yaptığı toplantılar sonucunda sorunun bir bölümü çözüldü" diye konuştu.

Deniz yoluyla yakıt kaçakçılığı ile ilgili soruyu yanıtlayan Bakan Yıldırım, bunu önlemek için geçen yıl, Mecliste kanun çıkarıldığını anımsattı. Asıl kaçakçılığın evrak üzerinde yapıldığına dikkati çeken Yıldırım, bu nedenle depo ve tesislerde denetimle ilgili gerekli önlemlerin alındığını bildirdi. Yıldırım, 'Eskiye göre deniz yoluyla yapılan yakıt kaçakçılığı kontrol altına alındı" dedi.

AK Parti'li milletvekillerinin verdiği bir önergeyle kanun teklifinin 1. maddesinde yer alan, "gemi, deniz ve su içi araçlarının kara yolu ile bir bölgeden başka bir bölgeye intikal ettirilmek maksadıyla kayıtlı olan liman ve belediye başkanlığına bildirim yapılmadan karaya alınamayacağı ve liman başkanlığı veya belediye başkanlığına bildirim yapılmadan denize indirilmeyeceği" şeklindeki düzenleme, metinden çıkarıldı.

Başka bir önergeyle de "yabancı bayraklı gemi, deniz ve iç su araçlarının gümrük işlemlerinde, bağlama kütüğü kaydının ibraz edilmesi halinde vergi, resim ve harç alınmaması..." şeklindeki hüküm, kanun teklifinden çıkarıldı.

"Bu kıyak çekme değil"

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yat sahiplerinin vergilerinin düşürüldüğü iddiasına yanıt verirken, "Almadığınız verginin indirimi olmaz. Bu, kıyak çekme değil. Türk bayrağını çekmeyi özendirmek için düzenleme yapıyoruz. Ülke menfaatine, denizciliğimizin gelişmesi adına bir düzenlemedir" dedi.

TBMM Genel Kurulunda, sahibi Türk vatandaşı olan, ancak yabancı bayrak taşıyan teknelerin, Türk bayrağına geçişine kolaylık sağlanmasını düzenleyen ve teknelerden motorlu taşıtlar vergisi yerine harç alınmasını öngören kanun teklifinin maddeleri görüşülürken söz alan Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç, getirilen düzenlemeyi eleştirdi. Genç, "Yatı, kotrası olan zenginlerin vergi yükünü hafifletmek için düzenleme yapıldığını" öne sürdü.

Milletvekillerinin sorularını yanıtlarken Kamer Genç'e de yanıt veren Ulaştırma Bakanı Yıldırım, şöyle konuştu:

"Sayın Genç, almadığınız verginin indirimi olmaz. Bunlar, zaten vergi vermiyor. Niye vermiyor? Çünkü yat ithalatı, gümrük vergisi, motorlu taşıt vergisi, KDV gibi vergilerle 3-4 sene içinde teknenin bedelini aşıyor. Çok yüksek vergi ve harçlar uygulandığı için vatandaşlarımız da Türk bayrağını dalgalandırmak yerine yabancı bayrağı gemide dalgalandırıyorlar ve sahillerimizde bu tekneleri hepimiz görüyoruz. Böyle 3-4 bin tekne var. Başkalarının bayrağı dalgalanıyor teknelerde, bu da bizim onurumuza dokunuyor. Yaptığımız şey, bunların Türk bayrağı çekmeleri. Sicile kayıt etmeleri için harç alıp, böylece dışardan firma kurup, söz konusu firma ile o ülkenin bayrağını çekmekten kurtaracağız. Hem ülkemizi bu ayıptan kurtaracağız hem de tekne sahiplerini böyle yollara gitmekten kurtaracağız.

Bu, sizin dediğiniz anlamda 'bir kıyak çekme' değil. Kanuna karşı veya ağır mali şartlardan kaçınmak için başvurulan anlamsız yolu bitirmek, vatandaş teknesine onurla, gururla Türk bayrağını çeksin, istediği yerde seyahat etsin diye yapılan bir düzenleme. Amatör denizciliğimizi geliştirmek, Türk bayrağını çekmeyi özendirmek için bir düzenleme yapıyoruz. Yıllardır vatandaşımızın özlemiydi. Bu ülke menfaatine, denizciliğimizin gelişmesi adına bir düzenlemedir."

Teklifin 5. maddesi üzerinde görüşmeler sürüyor.

Editör: TE Bilişim