Deniz Ulaşımı İçin Düğmeye Basıldı

TURİZM sektörünün her geçen yıl gelişmesiyle birlikte yatak kapasitesine bağlı olarak yolcu yoğunluğunun sürekli arttığı, Antalya-Serik-Manavgat-Alanya-Gazipaşa ile Antalya-Kemer karayolunun ileride yetersiz kalabileceği öngörüsüyle, Antalya'nın denize kıyısı bulunan ilçe ve beldeleri arasında deniz ulaşımı başlatılması hedefleniyor.

Karayoluna alternatif olması amaçlanan deniz ulaşımı projesiyle, Akdeniz'e kıyısı bulunan Antalya'nın 8 ilçesiyle 15 beldesine rıhtımlar kurularak, ulaşımın deniz yoluna kaydırılması amaçlanıyor. Bu amaçla, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Teknik Araştırma ve Uygulama Genel Müdürlüğü Antalya Bütünleşik Kıyı Alanları Projesinin hazırlanması için ihale açtı. İhaleyi alan firma, bölgenin kıyı master planını çıkartarak bakanlığa sunacak. Çalışmanın bir ve ikinci aşamalarının tamamlandığı, henüz taslak halindeki çalışmada, Gazipaşa, Alanya, Manavgat, Serik, Aksu, Muratpaşa, Konyaaltı ve Kemer ilçeleriyle bu ilçelere bağlı sahildeki 15 beldeden uygun 20'sine rıhtım kurulması öngörülüyor. 2015 yılına kadar tamamlanması planlanan deniz ulaşımı altyapısıyla, çalışacak hızlı deniz araçlarının Gazipaşa ile Kemer arasındaki 20 duraklık güzergahta yolcu taşıması planlanıyor.

AK Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak, projeye ilişkin olarak yaptığı açıklamada, karayolu altyapısının deniz ulaşımı altyapısına göre daha pahalı olduğuna işaret ederek, Antalya-Gazipaşa ve Antalya-Kemer arasındaki karayolu trafiğinin her geçen yıl giderek arttığını bildirdi. Bu güzergahlarda deniz ulaşımının başlatılabilmesi için Ulaştırma Bakanlığı nezdinde bazı çalışmalar yürüttüğünü belirten Badak, öncelikli bu bölgede bir Kıyı Master Planı hazırlanması gerektiğini belirtti. Badak, planın hazırlanması amacıyla Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Teknik Araştırma ve Uygulama Genel Müdürlüğü'nün ihale gerçekleştirdiğini ifade etti. Master planının tamamlanmasıyla deniz ulaşımı altyapısının hazırlanmış olacağına dikkati çeken Badak, projenin denize kıyısı bulunan belediyelerle paylaşılacağını söyledi. Badak, şu bilgileri verdi: ''Gazipaşa ile Kemer arasında, denize kıyısı bulunan 8 ilçe ve 15 belde belediye başkanlarıyla ekim ayı sonunda bir toplantı yaparak, hangi ilçe ve beldelere rıhtım yapılabileceğini görüşeceğiz. Bu kıyı bandındaki ilçe ve belde belediyeleri arasında ortalama 10'ar kilometre mesafe bulunuyor. Bunlardan 20'sine rıhtım yaparak, 20 duraklı bir güzergah oluşturulması öngörülüyor. Master plan bitirilip rıhtımlar hazır olunca, ihtiyaç duyulduğunda kullanılmaya başlanabilecek. Bugüne kadar rıhtımların yapılamaması, kıyı imar planının bulunmamasından kaynaklanıyordu. Projeyle birlikte kıyı imar planları da yapılacak.''
Karayolu ulaşımının pahalı bir yatırım olduğunun altını çizen Sadık Badak, deniz ulaşımının daha ucuz olacağını kaydetti. Deniz araçlarının işletilmesi için bu kıyı bandındaki belediyelerin bir ortak işletme birliği kurabileceklerini, bu şirketin alacağı deniz araçlarının güzergahta Nisan-Ekim ayları arasında seferler düzenleyebileceğini bildiren Badak, ''2010'lu yılların ortalarında Alanya ile Kemer arasında yaz aylarında deniz ulaşımının gerçekleşebileceği kanaatindeyim. Belediyelerin bu projeye sahip çıkmalarını temenni ediyorum'' diye konuştu.

Editör: TE Bilişim