İzmit Körfezi 'Deniz Uçağı Eğitim Merkezi' oldu

Kocaeli'de 5 yıl önce Büyükşehir Belediyesi adına İzmit Körfezi'ni kirletenleri havadan belirlemek amacıyla devreye giren deniz uçağı sayesinde, İzmit Körfezi 'Deniz Uçağı Eğitim Merkezi' oldu.
Eğer yatırımcı gelirse, İzmit-İstanbul arasında deniz uçağı dolmuş seferleri de başlatılacak.Yıllarca Almanya'da deniz uçağı pilotluğu yaptıktan sonra Türkiye'ye gelen Pilot Hakan Osanmaz, 5 yıldır İzmit Körfezi'ndeki kirliliğin önlenmesi amacıyla Büyükşehir Belediyesi adına belediye çevre görevlileri ile birlikte hava kontrolleri yapıyor.

Havanın uygun olduğu hemen her gün uçan deniz uçağı, 5 yıllık süre içinde denizi kirleten fabrika ve gemileri fotoğraflayıp, denizden de tesbit yaptırtarak yaklaşık 10 milyon TL para cezası uygulanmasını sağladı. Denetimlerle kirliliği yolaçah faktörler önlenince, İzmit Körfezi'ndeki kirlilik azaldığı gibi bazı bölgeleri de yüzülebilir hale geldi.

TÜRKİYE'DE İLK DENİZ UÇAĞI PİLOTLUK BRÖVESİ

Türkiye'deki birkaç deniz uçağı pilotundan biri olan Hakan Osanmaz, 8 bin 333 kilometre sahili bulunan Türkiye'de yüzlerce irili ufaklı göller bulunduğunu, buralara iniş kalkış için yasal düzenlemelerle birlikte bu uçakların ve pilot sayısının artması için çaba harcıyor. Osanmaz bu yılın başında deniz uçağı pilot eğitim yetkisini de aldı. İzmit Körfezi'nde Hakan Osanmaz'ın verdiği eğitimle geçen aylarda Türkiye'de ilk kez 4 pilot, yurt dışına gerek kalmadan Deniz Uçağı Pilotu brövesi aldı.

Şu anda eğitimlerin devam ettiğini, İspanya ve Yunanistan gibi ülkelerde deniz uçağı eğitim yetkisi olmadığından kendilerine talipler geldiğini söyleyen Hakan Osanmaz, Türkiye'de bazı sıkıntılar da bulunduğunu belirtüerek şunları söyledi:

DIŞARDAN DA TALEP VAR

"Şu anda İspanya'da Yunanistan'da deniz uçağı eğitim yetkisi olmadığı için oradan bile pilotlardan talepler var. İzmit Körfezi, Türkiye'nin ilk ve tek Deniz Uçağı Eğitim Merkezi oldu. Burası iskele yanaşma yerinden, kumsalından rampasına kadar hepsi ayrı yerde olan ender eğitim merkezlerinden biri. Fakat bizim de sorunlarımız var. Yeni bir deniz uçağı yönetmeliği çıktı. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğümüz çok büyük uğraş ve destek veriyor. Fakat Denizler ve Sular Genel Müdürlüğü'nden, 'Denizler bizim denizimiz, siz istediğiniz yere inemezsiniz' dediği için bize belirli yerler belirlediler. Bu da deniz uçağının önemini yitirmeye başlamasına yol açtı."

İş dünyasından, turizcilerden deniz uçağına karşı yoğun ilgi olduğunu, "Deniz uçağı nasıl alırız, nasıl kullanabiliriz?" gibi sorular geldiğini anlatan Osanmaz, şöyle dedi:

"Tabii bu yönetmelikten sonra her yere inilemeyeceği için zaten deniz uçağı cazibesini yitirmiş oluyor. Yani bu sektöre daha büyümeden büyük bir balta vurulmuş oldu. Dünyanın hiç bir yerinde böyle bir şey yok."

HAVA TAKSİSİ İÇİN YATIRIMCI BEKLENİYOR

Bir süre önce gündeme gelen İzmit Körfezi ile İstanbul arasında deniz uçağı dolmuş seferleri ile ilgili de soruları cevaplandıran Hasan Osanmaz, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve bazı yetkililerle birlikte bunları yerinde görmek için Maldivlere gittiklerini anlatırken şöyle dedi:

"Orada 25 adet deniz uçağı taksilerine sahip firmaya gittik. O uçaklarla uçtuk. Başkanımız orada daha da cesaretlendi. Aynı şey İzmit-İstanbul arasında da yapılabilir. Böyle bir seferin başlamasının buranın yıldızını arttıracağına inanıyoruz. Bu konuda yatırımcı olması lazım. Biz yatırımcı bekliyoruz. Yatırımcı olursa başkanımızla görüştüreceğiz. Bursa Belediyesi Haliç'e seferler başlattı. Gayet de başarılı götürüyor. Buradan da aynı seferler yapılabilir."

Editör: TE Bilişim