Deniz Tutkusu Teknolojiye Ruh Verdi

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğretim Görevlisi ve 2008 Mezunu Deniz Karaşahin, deniz tutkusunu teknoloji üretimine taşıdı.
 
Karaşahin, Sanayi, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı tarafından verilen 100 bin TL'lik "Teknogirişim Sermayesi Desteği" hibesini kazanarak yelkenli tekneler için Türkiye'ye ithal edilen otopilot sistemlerini geliştiriyor. Türkiye'de yedek parçası bulunmayan ve yüksek ücretlerle satışı sunulan sistemlerin Türkiye'de üretimini gerçekleştirmek amacıyla başladığı proje kapsamında Karaşahin, sektörün ihtiyaç duyduğu teknolojiyi tasarım gücüyle yeni boyuta taşıyor. 

Güney Ege Yelken Kulübü Kurucu Üyesi de olan Karaşahin, 9 yaşında hobi olarak başladığı yelken sporunda eksiklikleri gördü ve Türkiye'nin sektörde kendi teknolojisine sahip olmasını sağlamaya karar verdi. 1 yıllık süreyle 100 bin TL'lik hibeyi kullanmaya hak kazanan ve çalışmalarını teknolojik ürün geliştirmeye odaklanan Karaşahin, Avrupa Birliği'nin en önemli ve kapsamlı yeni tasarım yarışması kabul edilen A' Design Award yarışmasında 2012 ve 2013 yıllarının gümüş ve altın ödüllerini kazandı. 

Bakanlığın, Türkiye'de bulunmayan teknolojinin geliştirilmesi amacıyla genç girişimcileri desteklediğine dikkat çeken Karaşahin, "Bakanlığımız, lisans eğitimini tamamlandıktan sonra 5 yıl içinde yeni bir teknoloji geliştirmeyi hedefleyen girişimcilere ya da Türkiye'de henüz üretimi yapılamayan yeni teknolojik ürünlerin yapılmasını sağlamak amacıyla destek veriyor. Böylece yeni teknolojik ürünlerin, Türkiye'de de üretiminin yapılabileceği hatta bunu daha ekonomik olarak da gerçekleştirebileceği kanıtlanıyor" dedi. 

Türkiye'de tekne yapım sektörünün çok iyi durumda olduğunu ancak birçok ürünün ithal edildiğini vurgulayan Karaşahin, çalışmasıyla otopilot üretiminde Türkiye'de marka ve tasarım eksiliğinin giderileceğini söyledi. Türkiye'de büyük bir pazarın bulunmasına rağmen yüksek ücretlerin ödendiğine ve servis ağının olmadığına dikkat çeken Karaşahin, yakın zamanda Türkiye'nin yelkenli teknelerde kendine has otopilot ürününe kavuşacağını kaydetti. 

İEÜ Endüstriyel Tasarım Bölümü'nün ilk mezunlarından olan Deniz Karaşahin, sektörde kısa zamanda kazandığı tecrübe ve başarıların ardından yetiştiği bölümde genç tasarımcılara öğretim görevlisi olarak ders veriyor. Sektörde Deniz Karaşahin Endüstriyel Tasarım adlı firmasında yeni projelere imza atıyor. 

OTOPİLOT NEDİR?
Otopilot; mekanik, elektrik ve hidrolik sistemleri kullanarak, herhangi bir insan komutu gerekmeden aracın kumanda edilmesini sağlayan alettir.
Editör: TE Bilişim