Deniz turizmi masaya yatırıldı

Muğla Valiliği tarafından, Muğla’ya bağlı deniz ve koylarda uygulamaya konulan Mavi Kart uygulaması ile bazı koyların tekne trafiğine kapatılması ve bölgedeki ÖÇK’nın çalışmalarının tanıtımı amacıyla Ulusal basında yer alan bazı kişilere yönelik toplantı düzenlenirken, İstanbul’daki hava muhalefeti nedeniyle ulusal basından toplantıya katılacak isimlerin çoğu katılamadı.

Dalyan Resort Otel’de yapılan toplantıya Muğla Valisi Dr.Ahmet Altıparmak’ın yanı sıra, Vatan Gazetesi Yazarı Aydın Ayaydın, Çevreci Gazeteci-Yazar Sadun Boro, Turmepa Güneyege Bölge Koordinatörü Can Pulak, Vali Yardımcısı Recep Yüksel, ÖÇK Kurum Ahmet Özyanık, Köyceğiz Kaymakamı İ.Halil Çomaktekin, Ortaca Kaymakamı Mustafa Gürdal, Dalaman Kaymakamı Ahmet Deniz, Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik, Dalaman Belediye Başkanı Sedat Yılmaz, Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatci, Dalyan Belediye Başkanı Arif Sarı, Göcek Belediye Başkanı Cengiz Şatır ve bölgedeki bazı gazeteciler katıldı.

Toplantıda Muğla’nın genel yapısı, turizm, ekonomik ve doğal özellikleri tanıtılarak, özellikle deniz turizmi ile ÖÇK bölgelerindeki yapılaşma konuları ele alındığı toplantıda, Çevre Orman Bölge Müdürlüğünden Aylin Giray Muğla kıyıları ile ilgili brifing verdi ve ÖÇK Köyceğiz Müdür Yardımcısı Bekir Erdoğan’da ÖÇK sınırları içerisinde kalan bölgeleri tanıttı ve buradaki çalışmalar hakkında bilgi verdi.

BU KARARLAR KONUŞULMALIYDI

Muğla Valisi Dr.Ahmet Altıparmak, bu toplantıyı gazetecilerden çok bölgeye ilgisi olan ve bu bölgede tatillerini geçiren kamuoyunca tanınan kişilere yönelik yapmayı düşündüklerini belirterek, “Bu kişiler görüş olarak yaptığımız icraatlere muhalefette olabilirler, ancak bunların da bölge ile ilgili görüşlerini almak istedik” dedi.

Fethiye’de alınan ve Göcek ile Dalaman koylarında çalışan günübirlik teknelere yönelik alınan kararın çok önemli olduğunu belirten Vali Altıparmak, “Bu karar çok önemliydi. Günü birlik tekneler için, onların bu kullandıkları alanları geleceğe bırakacakları bir plan bu. Ama burada bir yanlış yaptık, önceden oradaki kurum ve kişilerle bu kararları konuşmalı ve onların da fikirlerini almalıydık. İlk başta karşı çıktılar ancak daha sonra yaptığımız toplantıda bu uygulamalara hak verdiler” dedi.

YABANCI TEKNELERE ÖNERİYE AÇIĞIZ

Muğla genelinde yaşanan tabela ve totem kirliliğine de değinen Ahmet Altıparmak, “Mesela Dalaman Havalimanı girişinde büyük bir kirlilik söz konusuydu. Bu yıl bunların büyük çoğunluğunu kaldırdık. Çok ihtiyaç olan kurumlara ise kendi reklamlarının altına ‘lütfen çöplerinizi atmayın, ileride çöp bırakabileceğiniz merkez bulunuyor’ türü ibareler yazılmasını şart koştuk” dedi.

Muğla’ya bağlı deniz ve koylardaki gezi ve turistik teknelere yönelik uygulamaya konulan Mavi Kart’la da ilgili bilgi verildi. Mavi Kartların anlatıldığı sırada bir dinleyicinin “Bu kartlar yabancı teknelere nasıl uygulanacak” şeklindeki sorusuna Vali Dr.Ahmet Altıparmak, “Bu konuda her türlü öneriye açığız, şu an için yabancı teknelere yönelik bir girişimimiz olmadı” dedi.

KARARLAR CİDDİYETLE UYGULANMALI

Turmepa Güneyege Bölge Koordinatörü Can Pulak, Muğla’nın özellikle deniz sorunlarının ilk defa bu kadar ciddiye alındığını belirterek, “Ancak bu alınan kararların uygulaması çok zor. Bizim milletimiz yasakları sevmeyen bir yapıda, ayrıca geçmişten gelen alışkanlıklar söz konusu ve bunlardan vazgeçemiyor. Bu kararlar alındıktan sonra ilk sorun Göcek’te yaşandı ve günübirlik tekneler karara karşı çıktı. Ancak yine de tüm karşı görüşlere rağmen alınan kararlar ciddiyetle uygulanmalı” dedi.

Bu bölgelerdeki sorunların başında arıtma ve katı atık tesisleri olduğunu belirten Pulak, “Kanun çıkartılmış ve atıkların sorumluluğu belediyelere verilmiş. Ancak belediyeler bunları sağlıklı yapamıyorlar. Bu konuda devletin yapacağı başka çalışmalar olmalı” dedi.

AMATÖRLER KORKUTULMAMALI

Uzun yıllardır bölgede yaşadığını ve son 2 yıldır çevreye duyarlı bir yaklaşım gördüğünü tekrarlayan Can Pulak, “Ben mesela uzun yıllardır balık çiftlikleriyle mücadele ettik ancak 19 yıl sonra ilk defa balık çiftlikleri uzaklaştırıldı. Ama biraz daha detaylı bir çalışma yapılabilirdi.

Göcek’teki günü birlik tekneler yıllardır gürültü ve çevre kirliliği yaparak orayı mahfediyorlar. Bu sorun yıllar önce ele alınmalı ve çözülmeliydi, şimdi yapıldı” dedi.

Bu uygulamalarda amatör denizcilerin de düşünülmesi gerektiğinin altını çizen Pulak, “Amatör denizcileri korkutmamak gerekiyor. Mesela balıkçılara da yanlış yapıldı, adamın küçücük bir teknesi var, 20 liraya kart almak zorunda kalıyor. Zaten kaç liralık balık tutabilecek ki. Halka bu şekilde yapılan yaklaşımlar ters tepiyor” dedi.

PEMBE GÖZLÜKLE BAKAMIYORUM

Sadun Boro dünyanın birçok yerini gezdiğini ancak özellikle Güneyege koyları gibi yat turizmine elverişli bir yere rastlamadığını belirterek “Ancak bu yerlerin kıymetini anlamadık” dedi. “Alınan bu kararlara pembe gözlükle bakamıyorum” diyen Boro, “Vur deyince öldüren önlemler alınmamalı. Bugün büyük şehirlerde dahi atık su sorunu çözülememiş, bu yerlerin atık suları olduğu gibi denize bırakılıyor. Bu gerçek varken, birkaç teknenin atık suyu için getirilen bu önlemler önemli değil” dedi.

Alınan kararların denizciliğe ve yat turizmine engel olmaması gerektiğini söyleyen Boro, “Teknelere sert tedbirler getiriliyor, atıkları alınıyor ama bu atıklar tekrar denize bırakılıyor. Vur deyince öldürüyoruz” dedi.

HAVA MUHALEFETİ ENGEL OLDU

Dalyan’da yapılan toplantıya İstanbul’dan bazı gazeteci ve yazarlar ise hava muhalefeti nedeniyle katılamadı. Toplantı öncesi Turizm Gazeteci ve Yazarları Derneği Başkanı Kerem Köfteoğlu, Gazeteci Necati Zincirkıran, Vatan Gazetesi yazarı Leyla Umar, Yeni Asır Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Nevzat Dönmez’in de toplantıya katılacağı belirtilmişti. Ancak İstanbul’da yaşanan yoğun sis nedeniyle uçağın kalkamadığı öğrenildi.

Editör: TE Bilişim