Deniz trafiğine büyük gözaltı

MECLİS, 3 günlük mesaisinde bir rekora imza atarak 97 uluslararası anlaşmayı onayladı.

Onaylanan anlaşmalar arasında, terörizm ve insan kaçakçılığı da dahil uluslararası suçlara zemin oluşturan kontrol dışı trafiğin denetlenerek deniz güvenliğinin güçlendirilmesini de amaçlayan “Akdeniz ve Karadeniz İçin Sanal Bölgesel Deniz Trafik Merkezi Kurulmasına Dair Operasyonel Düzenleme” de yer aldı.

ABD, İngiltere, Fransa, İspanya, İtalya, İsrail, Yunanistan, Portekiz, Romanya, Arnavutluk, Hırvatistan, Kıbrıs, Ürdün, Malta, Karadağ ve Slovenya’nın da imza attığı bu anlaşmaya göre, Atlantik ve Kızıldeniz yaklaşma suları da dahil olmak üzere Akdeniz ve Karadeniz’de, feribotlar hariç 300 ton ve üzeri tonajlı ticari gemilerin limanlara geliş-gidiş zamanları ve denizdeki mevkileri uluslararası işbirliğiyle takip ve kontrol edilecek.

İtalya Deniz Kuvvetleri Donanma Harekat Merkezi’nde oluşturulan bilgi toplama merkezinde toplanacak bilgiler anlaşmayı onaylayan ülkelerle paylaşılacak.

ORTAK DENİZ RESMİ

Anlaşmaya göre her ülke kendi yetenekleri, yasaları ve uygulamaları uyarınca, kendi ülkesinin ve varlıklarının güvenliğini sağlamaya uygun olarak bilgi sağlayacak. Ticari internet aracılığıyla anlaşmaya taraf ülkelerce belirlenmiş harekat karargahları arasında ortak bir tanımlanmış deniz rismi oluşturmak için bir ağ kurulacak.

Projenin ilk aşamasında İtalyan Deniz Kuvvetleri Donanma Harekat Karargahı Veri Füzyon Merkezi görevini icra edecek. Taraf ülkeler maliyetini kendileri karşılayarak kendi harekat karargahında sistem raporlarını gönderip almak üzere bir iş istasyonu kuracak ve sistemin gereklerini yerine getirecek internet bağlantısı ve donanımlara sağlayacak.

İtalya Deniz Kuvvetleri de tüm taraflara tanımlanmış deniz resmini oluşturmaya yönelik ücretsiz yazılım sağlayacak.

Anlaşma kapsamında taraf ülkeler arasında değişim yapılacak veriler, deniz araçlarının milli limanlarına varış ve limanlardan ayrılışlarıyla ilgili bilgilerle denizdeki mevkilerini kapsayacak.

Hürriyet

Editör: TE Bilişim